Skriv ut  

Norwegian får godkänt att köpa Widerøe

Flygnyheter, Redaktionen, den 22 december 2023
SAS var kritiska. Den norska konkurrensmyndigheten också. Men de har nu ändrat sig och godkänt att Norwegian får köpa norska flygbolaget Widerøe.

Tveksamheterna över hur konkurrensen på den norska inrikesmarknaden skulle förändras till trots, har det norska konkurrensverket godkänt Norwegians köp av Widerøe.

I princip innebär affären att ett nytt stort flygbolag bildas i Norge även om Widerøe även i fortsättningen ska vara ett eget varumärke. För passagerare i Norge länkas nu Widerøes omfattande regionala linjenät samman med Norwegians nationella och internationella linjer. Widerøe trafikerar över 40 små och mellanstora flygplatser över hela Norge, och flyger dessutom till några större flygplatser i Europa. Norwegian trafikerar under högsäsongen över 300 linjer till över 120 destinationer i Norden och Europa.

– Vi är mycket glada över att Konkurrensverket har fattat det här beslutet och att de har lyssnat på vår input. Det här innebär att våra kunder kommer att kunna resa genomgående i båda linjenäten, både i Norge och internationellt. Vi kommer att få en mer effektiv verksamhet och kan säkerställa en stark flygmarknad i Norge med lokala arbetsplatser och bra arbetsvillkor, fortsätter Norwegians koncernchef Geir Karlsen.

Samgåendet med Norwegien räddar av allt att döma Widerøe som annars hade behövt genomföra en kraftig ekonomisk neddragning, alternativt hitta en annan köpare för att klara verksamheten.

– Vi är mycket glada över att Konkurrensverket har tagit hänsyn till vår input i utvärderingen och är självklart otroligt glada över att de godkänner förvärvet. Vi har stor respekt för att det här har varit ett krävande ärende för Konkurrensverket. Dokumentationen har varit väldigt omfattande. Nu ser vi fram emot att jobba tillsammans med Norwegian för att erbjuda bättre och mer konkurrenskraftiga flygbiljetter till de som är beroende av flyget som kollektivtransport, säger Stein Nilsen, Widerøes koncernchef.



Kommentera artikeln
Det finns 7 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Transferpax
Skrivet av Tim, 2023-12-24 10:10:18
Vinsten för DY är att de nu får transferpax från WF till sig istället för att de åker med SK. Stora frågan för WF är hur de ska förnya flottan där många Dash närmar sig 30år med 10 000tals cykler
Anmäl inlägget
Widerøes framtida planer
Skrivet av Willhelm , 2023-12-24 10:03:27
När jag pratade med WF för ett tag sedan menade de även på att man behövde föryngra eller snarare förlänga kraften i Dash 8-100 som används på de allra kortaste banorna. Som det ser ut nu är det max 5 år kvar i dem innan de antingen måste hitta en ny flygplanstyp eller bygga ut banorna. Det har spekulerats i att Svolvær exempelvis ska flyttas norröver och en ny flygplats byggas, men detta ligger nog minst 5 år bort.
Anmäl inlägget
Exakt "
Skrivet av Wallenbom, 2023-12-23 15:35:19
@pf. Det är ju exakt vad jag påpekar. Det är två helt olika bolag med olika flygplanstyper, olika affärsmodell och de har knappast möjligheten att erbjuda interlining. Att lova att bolagen kommer att köra med två helt parallella organisationer (för att lugna personalen) visar bara att detta inte kommer att fungera. Glöm att detta förverkligas utan att det ena bolaget får genomlida en finansiell rekonstruktion.
Anmäl inlägget
@Wallenbom
Skrivet av GM, 2023-12-22 20:20:10
Dette kjøpet er nok allerede i box! Widerøe er Nordens eldste flygbolag, og har en unik posisjon i norsk luftfart. SAS har i alle år tjent penger på norsk innenriks, og brukt dette på å subsidiere danske og svenske ruter. Den tiden er forbi!
Hej då!
Anmäl inlägget
Wallenborg,
Skrivet av pf, 2023-12-22 19:35:39
de skal ikke slåes i sammen, men fortsette som to separate.

Imidlertid kan jo f.eks Dash-8-400 fly "svake" Norwegian ruter, eller at ruter overlates, for å frigjöre kapasitet til Norwegian. Wideröe har nylig fått inn 6 stk Dash-8-400, som neppe er disponert.....har de crew så.....Det kan også komme i eller til/fra Sverige.
Anmäl inlägget
Haha
Skrivet av Kristjan, 2023-12-22 17:20:53
Ja klart SAS är kritiska, de är ju supernervösa för konkurrens även fast de inte flyger på alla kortbanor som WF gör. Undrar hur kritiska de var när de själva ägde WF fram till 2013...då var det annat ljud i skällan =)
Anmäl inlägget
Köpet kommer aldrig genomföras
Skrivet av Wallenbom, 2023-12-22 17:10:43
Finns absolut ingen anledning att tro på att detta köp kommer att genomföras. Att slå ihop två så olika bolag med helt olika affärsmodeller skapar absolut inga synergier och ökar bara komplexiteten för Norwegian. Handlar bara om att få lite gratisreklam så länge spelet hålls vid liv.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev