Skriv ut  

Upp och ner för decemberflyget

Flygnyheter, Redaktionen, den 5 januari 2024
Flygbranschen avslutade 2023 med flaggan i topp, främst på grund av det ökade antalet internationella flygresor. I våra grannländer kunde Finnair stoltsera med 878200 passagerare, vilket var 5,4% fler än i december 2022, medan Norwegian låg kvar på samma siffra som förra året; 1,3 miljoner passagerare.

I december förstärktes den internationella resetrenden och flygverksamheten på Swedavias flygplatser var fortsatt robust. Bara under december reste över 2,2 miljoner passagerare genom Swedavias flygplatser, där utrikesflyget ökade med 5 procent till närmare 1,7 miljoner passagerare, medan inrikesresandet minskade med 13 procent till nästan 600000 passagerare jämfört med december föregående år.
 
Finnair
I december transporterade Finnair 878 200 passagerare, vilket var 5,4% fler än i december 2022 och 8,2% fler än i november 2023. Dock påverkas Finnairs siffror fortfarande negativt av att det ryska luftrummet inte längre används för flygningar. Endast 64,7 % av alla Finnairs flygningar anlände enligt tidtabell, vilket främst förklaras av svåra väderförhållanden.
 
Finnair fortsätter att satsa på fraktflyg och fraktsiffrorna ökade i december jämfört med föregående år, främst på grund av Qatar Airways-samarbetet och en ökad kapacitet i Asien och Europa.
 
Norwegian
I december hade Norwegian mer än 1,3 miljoner passagerare och noterade en stark kabinfaktor på 83,6%, 6 procentenheter högre än i december 2022. Man opererade i genomsnitt 65 flygplan med en regularitet på 99,5 procent. 
 
- Vinterstormen Pia utmanade vår verksamhet några dagar före jul, men tack vare den obevekliga ansträngningen och den noggranna planeringen av kollegor över hela världen lyckades vi lägga till flera extra flyg och få hem passagerare i tid till deras julfirande, sa Norwegians koncernchef Geir Karlsen.
 
I december godkände det norska konkurrensverket Norwegians köp av Widerøe, och transaktionen kommer att genomföras senare denna månad. 
 
Nytt för december var också att Norwegian lanserade nya rutter från städer i Norge till Rhodos, Palma de Mallorca, Edinburgh och Istanbul. 



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev