Skriv ut  

Boeing styr upp 737 MAX 9-produktionen

Flygnyheter, Redaktionen, den 23 januari 2024
Utredare försöker fortfarande avgöra varför en dörrplugg blåste bort från ett Alaska Airlines-flygplan 5 januari. 171 MAX 9-plan med den drabbade konfigurationen är groundade och Boeings tillverkningslinjer granskas och analyseras.

” AS1282-olyckan visar att vi inte är där vi behöver vara.” Boeings Commercial Airplane Division ska nu fokusera på kvalitetssäkring av produktionslinjen för 737. Samtidigt meddelar FAA att de första 40 Boeing 737 MAX 9-inspektionerna är klara. Sammanlagt 171 MAX 9:or är groundade för inspektion.
 
Boeing ska lägga till ytterligare inspektioner under hela produktionsprocessen, både hos sig själva och hos Spirit AeroSystems. Boeing har skickat ett team till Wichita, Kansas, för att "inspektera Spirits installation av mittutgångsdörrpluggen och godkänna dem innan flygkroppssektionen kan skickas till Boeing”. 
 
- Vårt team har arbetat med de fem drabbade flygbolagen för att inspektera deras 737-9-flotta. De har undersökt och samlat in mått runt mitten av dörrpluggarna för att säkerställa att de är installerade enligt specifikationerna. Samtidigt tittar vårt team också noga på hela vårt produktionssystem, sa Boeings Commercial Airplanes vd Stan Deal i ett uttalande.
 
Spirit AeroSystems bygger hela flygkroppen för MAX 9, inklusive dörrpluggen, och skickar flygplanet till Boeings Renton-fabrik med tåg. Där färdigställer Boeings mekaniker kabininredningen. 
 
Nu arbetar utredarna utifrån att de bultar som är avsedda att hålla dörrpluggen ansluten till planet antingen var felaktigt installerade eller saknades helt.
 
- Alla 737-9 MAX-flygplan med dörrpluggar kommer att förbli groundade i väntan på FAA:s granskning och slutgiltiga godkännande, skrev FAA i ett uttalande. 



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev