Skriv ut  

Europas mest udda charterflygplan

Notiser, Redaktionen, den 30 juli 2023
Tanker på vintrarna, chartermaskin på somrarna. Jet2 har hyrt in två A330 som normalt flyger bränsle och trupper hos Royal Air Force.

Det snabbt expanderande brittiska lågpris-och charterbolaget Jet2 med drygt 100 flygplan i drift, bland annat begagnade Boeing 737-800 från SAS och Norwegian, behöver också sommarförstärkning. För andra året i rad flyger man därför två A330 på spanska solkusten och Kanarieöarna. 
Men det är inga vanliga A330. Vintertid flyger de som tankflygplan och tankar stridsplan i luften för Royal Air Force, omväxlat med trupptransporter, till sådana destinationer som Mount Pleasant, som trots namnet inte är ännu en charterdestination, utan en flygplats på de vindpinade Falklandsöarna. 
 
Inhyrningen i fjol, från det privata Air Tanker, gick så bra, att Jet2 nu tecknat ett treårigt sommarkontrakt för denna ACMI-trafik, som är en damp-lease, dvs med piloter med utan kabinbesättningar, som tas från Jet2:s egna. De två planen tar 327 passagerare var och den som eventuellt oroar sig för den brittiska försvarsförmågan, ska veta att Air Tankers har två A330 till i året-runt trafik för törstiga stridsflygplan i Nato.




Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev