Skriv ut  

Flygets utsläpp: värre än du trodde

Flygnyheter, Mats Palmgren, den 12 maj 2008
Tidigare uppgifter om flygets utsläpp av koldioxid måste räknas upp med 20 procent, berättar Dagens Industri 8 maj. Uppgifterna kommer från en rapport som nobbades av en luftfartskonferens i Barcelona förra året och som nu används av miljögrupper som bränsle i debatten.

Författarna menar att flygets samlade utsläpp av koldioxid kan nå omkring 1,5 miljarder ton år 2025.

De utgår från dagens bränsleförbrukning och räknar med utökningen av antalet flyglinjer.

Rapporten är publicerad av transportministeriet i USA, den europeiska organisationen för luftfartssäkerhet Eurocontrol, forskare vid Manchester Metropolitan University och teknikföretaget QinetiQ.

Rapporten skickades förra året till "The 7th US/Europe ATM R&D Seminar", en konferens som ägde rum i Barcelona i juli 2007.

Arrangörerna accepterade den inte, skriver den amerikanska tidskriften Wired som har tagit del av rapporten som heter "Trends in Global Aviation Noise and Emissions from Commercial Aviation for 2000 to 2025".

- Ökade koldioxidutsläpp på de här nivåerna kommer äta upp alla vinster från teknikförbättringar och leda till att flygindustrin bidrar ännu mer till den globala uppvärmningen 2025 än vad vi trodde tidigare.

Detta säger en talesman för the Aviation Environment Federation, gruppen som har letat fram rapporten, till brittiska The Independent.

 


Bifogade dokument och länkar
DI: Flyget större miljöbov...
Wired: Airline Emissions...
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev