Skriv ut  

Turbulens bland lågprisbolagen

Flygnyheter, Mats Palmgren, den 29 augusti 2008
Hundratals passagerare blev i går kvar på marken när dålig ekonomi tvingade flygbolaget Zoom att ställa in alla flygningar. Aer Lingus visade upp förlustsiffror i hundramiljonersklassen. Samtidigt möttes Thomas Cook, Tui Travel och Lufthansa för att diskutera en sammanslagning av de respektive dotterbloagen Condor, Tuifly och Germanwings.

Brittisk-kanadensiska Zooms ägare, bröderna John och Hugh Boyle sa att de inte hade något annat val än att avbryta verksamheten.

- Ännu på eftermiddagen i dag trodde vi att vi hade säkrat ett nytt investeringspaket som skulle garantera vår framtida verksamhet men besked från kreditgivarna innebär att vi inte kan fortsätta flyga, sa ägarna till The Guardian.

En konkurs innebär att jobben försvinner för 260 anställda i Storbritannien och 450 i Kanada.

Timmar innan det mörka beskedet från Zoom presenterade det irländska flygbolaget Aer Lingus en förlust i verksamheten för det första halvåret som uppgår till 22,3 miljoner euro, nära 210 miljoner svenska kronor.

Flygbolagets vd, Dermot Mannion, varnade för att bolaget inte kommer att uppvisa någon vinst under nästa halvår på grund av stigande oljepriser, skriver The Guardian.

Bränslepriser tvingar också fram en omstrukturering bland de tre tysk-kontrollerade bolagen Thomas Cook, Tui Travel, och Lufthansa, skriver Financial Times. De två researrangörerna för diskussioner med  Lufthansa om att slå samman de respektive flygbolagen Condor, Tuifly och Germanwings.

Ett sådant sammangående skulle skapa ett flygbolag som kombinerar charter och lågprisflygningar, liknande Air Berlin som förra månaden avbröt ett försök att köpa Condor med hänvisning till försämrad ekonomi.

Men konkurrensmyndigheter kan ha invändningar mot affären då Thomas Cook och Tui är de största resegrupperna i Europa och Lufthansa är det största flygbolaget i Tyskland.

Dylika tongångar från Tysklands kartellövervakare kan också ha bidragit till att Air Berlins köp av Condor gick i stöpet, skriver FT.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev