Skriv ut  

Boeing får ny chans i upphandling av tankplan

Flygnyheter, Mats Palmgren, den 11 september 2008
En het potatis i den utgående administrationens händer: Robert Gates släppte i går upphandlingen av nya tankflygplan och säger att det är bättre om det avgörande slaget i den långa striden får vänta tills nästa år då det finns en ny president i vita huset.

Rekordaffären som är värd motsvarande 237 miljarder kronor gick först till EADS och Northrop Grumman men skulle omförhandlas efter klagomål från Boeing och ledamöter i kongressen som ifrågasatte visa rutiner i upphandlingen.

Flygplanstillverkarna hade räknat med att få den nya kravspecifikationen under de närmast kommande dagarna och att den nya upphandlingsrundan skulle vara klar innan årsskiftet.

I stället säger nu USA:s försvarssekreterare Robert Gates att frågan är för het och att det är bättre om den hanteras nästa år av den nya presidenten.

Det är bra nyheter för amerikanska Boeing som i början av september meddelade att de behöver minst ett halvår för att förbereda en offert på en annan flygplanstyp än den de föreslog i sitt första bud.

Om tillräcklig tid inte erbjuds kan det hända att vi drar oss ur, sa Boeing då.

Luftförsvaret säger att behovet av nya tankplan är akut och att vissa plan i flottan kommer att vara 80 år innan de nya tankplanen är färdiga.

Frågan har gått flera varv i försvarshögkvarteret Pentagon sedan 2001.

Ett leasingkontrakt som gick till Boeing år 2002 stoppades av John McCain, republikansk medlem i senatens försvarskommitté och kandidat i höstens presidentval.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev