Skriv ut  

Flygpolitiken hotar tillväxten

Flygnyheter, Mats Palmgren, den 16 juni 2008
LFV och flygplatsutredaren Christina Rogestam är på väg att döda ett antal regionala flygplatser och därmed också tillväxten i dessa regioner. Det skriver Thomas Sjölander, vd Nya Norrköping AB, i en debattartikel i Norrköpings Tidningar.

Förslagen i utredningen Framtidens Flygplatser skulle leda till att näringslivet ytterligare centraliseras till Stockholm och sänka Sveriges tillväxt, skriver Thomas Sjölander på måndagen.

- Rogestam vill fullfölja den politik som LFV sedan tidigare har inlett med att göra sig av med flygplatser som ligger för nära Arlanda, men som i många fall utgör en livlina för det regionala näringslivet, med förbindelser via Kastrup eller andra europisk nav vidare ut i världen, utan omvägen över Arlanda.

Politiken innebär att vägtrafiken till Arlanda ökar, liksom utsläppen. Thomas Sjölander säger att bara 37 procent av resenärerna åker kollektivt till Arlanda och att det inte är så konstigt då det är omöjligt att nå tidiga flyg från Arlanda med kollektiva färdmedel om resan påbörjas utanför Stockholmsregionen.

- Sverige, näringslivet och miljön skulle må mycket bättre av att ett antal regionala flygplatser med förbindelser direkt till Europa kunde utvecklas. Att satsa på regionala flygplatser skulle spara miljön i dubbel bemärkelse, avslutar Thomas Sjölander.

 


Bifogade dokument och länkar
Debattartikel, NT.se
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev