Skriv ut  

Vild flygstrejk i Italien

Flygnyheter, Mats Palmgren, den 11 november 2008
Nära 100 flygningar stoppades på måndagen i Italien när anställda vid Alitalia protesterade mot villkoren i försäljningen av flygbolaget till investerargruppen CAI.

Enligt försäljningsplanen, som backas av landets premiärminister Silvio Berlusconi, ska CAI köpa delar av Alitalia och slå samman dessa med det konkurrerande flygbolaget Air One.

De fyra största fackförbunden har godkänt villkoren i CAI:s övertagande, men försäljningen motarbetas av fem fackförbund som organiserar piloter och kabinanställda.

De förbunden ställde sig dock inte bakom strejken som inleddes klockan 17 på måndagen och som enligt Reuters ska pågå under ett dygn.

I stället var det omkring 300 anställda i en nybildad kommitté som i går protesterade genom att blockera personalens ingångar till flygplatsen Fiuminco i Rom, skriver Airwise.

På måndagen avslutades också en sedan tidigare utlyst endagsstrejk som gjorde att tåg, bussar och spårvägar stod stilla under dagen.

Italiens arbetsmarknadsminister Maurizio Sacconi sade att ingen demonstration, allra minst en som genomförs av en icke-representativ minoritet, kan hålla ett land i gisslan.

- Paralyserandet av flygplatser, tågstationer, gator och motorvägar är en illegal aktion som ska stoppas och bötfällas, sade ministern enligt Airwise.

Samtidigt sade Alitalias piloter att de tänker genomföra 15 endagsstrejker under tiden fram till maj månad.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev