Skriv ut  

Alla fackförbund är eniga, Alitalia ska räddas

Flygnyheter, Mats Palmgren, den 30 september 2008
De sista två av totalt nio berörda fackförbund accepterade i går den räddningsplan för Alitalia som har presenterats av 16 privata investerare i konsortiet CAI. Uppgörelsen kommer att kosta Italiens skattebetalare nära 20 miljarder kronor.

Kabinpersonalens fackliga representant Antonio Diverti sade i går till brittiska The Guardian att hans förbund har böjt sig inför CAI:s bud men det finns inget att fira när fler än 3000 jobb försvinner:

- En av tre kabinanställda förlorar jobben och hundratals tvingas flytta för att behålla jobben.

För att säkra uppgörelsen erbjöd Silvio Berlusconis regering omfattande kompensationspaket för personalen som sägs upp, inklusive 80 procent av lönen under sju år.

Räddningsplanen innebär att Alitalia blir av med skulder på omkring 1,2 miljarder euro. Bolagets mer lönsamma delar ska slås samman med konkurrenten Air One.

CAI:s bud måste också passera en granskning av EU, som kan stoppa affären om den hindrar konkurrens eller inkluderar otillåtet stöd från den italienska staten.

Nästa steg i räddningsaktionen är att välja en internationell samarbetspartner och minoritetsägare. Av de två kandidaterna Air France-KLM och Lufthansa framstår den senare alltmer som favorit, skriver The Guardian på tisdagen.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev