Skriv ut  

Lagförslag: Flyget bör bära sina miljökostnader

Miljö, LI, den 19 februari 2009
Med målsättningen att flyget ska inkluderas i handeln med utsläppsrätter från och med 2012 har regeringen beslutat att lämna över förslaget "Flyget och utsläppshandeln" till lagrådet.

I ett pressmeddelande från Miljödepartementet uttalar sig miljöminister Andreas Carlgren så här:

"Flyget behöver precis som andra transportslag bära sina egna miljökostnader. Att ta in flyget i utsläppshandeln är ett viktigt steg mot att låta förorenaren betala. Det pressar på för att utveckla ny teknik och de bränslen som krävs för att i framtiden flyga på klimatet och miljöns villkor".

I handelssystemet ska den luftfart som avgår eller inkommer till en flygplats inom EU inkluderas. Undantaget är en del flygbolag med begränsad verksamhet inom Europeiska unionen, liksom sportflygningar.

För flygbolagens del gäller att de ska övervaka sina utsläpp av koldioxid samt årligen redovisa utsläppsrätter som täcker de faktiska utsläppen. Bolagen ska vidare ha en plan för de åtgärder som vidtas för övervakning och rapportering av utsläppen. Själva övervakningen inleds nästa år.

Foto i ingressen: Pressbild regeringen/Victor Brott

Bakgrunden till lagrådsremissen är ett EU-direktiv, det så kallade flygutsläppsdirektivet (Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/101/EG av den 19 november 2008 om ändring av direktiv 2003/87/EG så att luftfartsverksamhet införs i systemet för handel med utsläppsrätter för växthusgaser inom gemenskapen).


Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev