Flygnyheter, den 13 april 2024

Flygbolag stäms för diskriminering

DO stämmer ett flygbolag som nekade en kvinna fortsatt anställning om hon inte tog av sin hijab. Debatten fortsätter och det är svårt att se en tydlig linje hos arbetsgivarna. I detta fall har flygbolaget ett uniformsreglemente som inte tillåter religiösa symboler.

Läs mer


Flygnyheter, den 12 april 2024

Full fart på Köpenhamns Flygplats

Mer än 2,2 miljoner passagerare passerade Köpenhamns flygplats i mars. Det är 12 procent mer än förra året och trafikökningen ser ut att fortsätta under sommaren. Det kan jämföras med Arlandas 1,7 miljoner passagerare och en ökning med tre procent. SAS, Norwegian, Ryanair med flera lägger till nya destinationer under våren och sommaren. Totalt 28 nya destinationer introduceras.

Läs mer


Flygnyheter, den 11 april 2024

ACMI - när den egna flygplansflottan inte räcker till

Sommaren är utan tvekan flygbolagens mest intensiva period, och nu räcker inte längre de egna flygplanen för att sköta operationerna. Jan Ohlson tittar närmare på vilka ACMI-bolag som kommer stötta både svenska och europeiska flygbolag under sommarsäsongen.

Läs mer


Boeings första kvartal pekar nedåt Flygnyheter, den 10 april 2024

Boeings första kvartal pekar nedåt

Boeing levererade 83 flygplan under årets första tre månader, de flesta av dem 737. Anledningen till den sänkta leveranstakten är att Boeings anläggningar är kraftigt övervakade av den amerikanska luftfartsmyndigheten efter en rad incidenter med Boeings flygplan.

Läs mer


Flygnyheter, den 9 april 2024

EU skärper sanktionerna mot falska flygbolag

EU förväntas fortsätta granska ryska kopplingar hos flygbolag och deras ägare i Europas närområde. Bland annat har Finland stoppat ett falskt turkiskt flygbolag som försökt göra en smygexpansion in i EU. Den senaste tiden har också visat på upprepad smuggling av flygmateriel via Sydafrika med flera länder.

Läs mer


SAS: fler flygresenärer i mars Flygnyheter, den 9 april 2024

SAS: fler flygresenärer i mars

SAS trafikrapport för mars månad visar en ökning av antalet passagerare till två miljoner, upp med 5 procent jämfört med samma månad förra året. Nu är det också klart när SAS lämnar Star Alliance för att övergå till SkyTeam.

Läs mer


Flygnyheter, den 8 april 2024

Remote Tower Control på Malmö Airport

Nu har även Malmö Airport anslutits till Remote Tower Control, RTC, i Stockholm. Swedavias avtal med Luftfartsverket omfattar Kiruna Airport, Åre Östersund Airport, Umeå Airport och Malmö Airport. Först ut i Malmö blev BRA27C från flygbolaget Braathens Regional Airlines (BRA).

Läs mer


Flygnyheter, den 8 april 2024

Utrikesflyget trendar uppåt

Under mars reste nära 2,5 miljoner resenärer via Swedavias tio flygplatser, vilket är i samma nivå som i mars 2023. Utrikesflyget ökade med 5 procent till 1,8 miljoner resenärer medan inrikesresflyget minskade med 11 procent till 685000 resenärer.

Läs mer


Air Baltic på väg mot allians Flygnyheter, den 5 april 2024

Air Baltic på väg mot allians

Air Baltics vd Martin Gauss har uttalat att även mindre flygbolag kan ha stor nytta av alliansdeltagande, och då menar han Star Alliance får man förmoda. SAS övergång till SkyTeam talar nog här till Air Baltics fördel. Det menar Jan Ohlsson i en analys av de senaste nyheterna kring flygbolagens allianser och framtida sammanslagningar.

Läs mer


Flygnyheter, den 5 april 2024

Boeing betalar 160 miljoner dollar för olyckan

Boeing kompenserar Alaska Airlines med cirka 160 miljoner dollar i skadestånd efter den uppmärksammade incidenten med en utblåst dörrplugg mitt under en flygning.

Läs mer


Flygnyheter, den 4 april 2024

Airbus: 145 flygplan under första kvartalet 2024

Airbus levererade 145 flygplan under årets första kvartal, vilket är en ökning med 12 procent jämfört med föregående år. Airbus har satt upp ett årligt mål att leverera 800 flygplan under 2024, vilket innebär att produktionstakten måste öka för att uppnå målet.

Läs mer


Frivilligt och obetalt för Uniteds piloter Flygnyheter, den 3 april 2024

Frivilligt och obetalt för Uniteds piloter

Först pausade United Airlines nyanställningen av piloter, nu tar man till ännu mer drastiska åtgärder. United Airlines har bett sina piloter att ta obetald ledighet på grund av försenade Boeing-leveranser. Leveransproblemen påverkar framför allt 787- och 737-flottan.

Läs mer


Flygnyheter, den 2 april 2024

Flygbolaget KLM:s hemliga verktygslåda redo

Air France/KLM:s övertagande av SAS kommer så klart påverka flygtrafiken i vår del av Europa. Hur kommer KLM använda sina resurser? Vad händer med baslinjer som Arlanda-Amsterdam och Oslo-Amsterdam? Det diskuterar Jan Ohlsson i en analys.

Läs mer


Flygnyheter, den 29 mars 2024

Full fart i den nordiska flygbranschen

Det rör på sig i Sverige och Norden. De nordiska flygbolagen ökar sina flottor och i södra Sverige har uppstickaren Frost hittat en egen nisch. På Island fortsätter flygbolagen att satsa med nya flygplan.

Läs mer


Flygnyheter, den 27 mars 2024

SAS AB: svensk företagsrekonstruktion och stora förluster

Samtidigt som SAS ansöker om företagsrekonstruktion i Sverige meddelas en stor förlust på närmare 2,3 miljarder kronor i det senaste kvartalet.

Läs mer


Boom Supersonics första flygning med XB-1 Flygnyheter, den 27 mars 2024

Boom Supersonics första flygning med XB-1

Nu är det officiellt att Boom Supersonics XB-1 prototyp har utfört sin första flygning. Demonstratorn är det första steget mot att bygga Overture, det första överljudsflygplanet sedan Concorde.

Läs mer


Flygnyheter, den 26 mars 2024

Nya SAS inte en del av svensk infrastruktur

Inrikestrafiken står inför en grym förändring. Ett SAS som vill få oss att älska Köpenhamn har en hel del jobb framför sig. För oss svenskar norr om Jönköping riskerar allt bli dyrare, glesare, med längre restider och färre turer. Det gäller att se till att det inte blir en ny skylt i norrgående fil från Jönköping; Här upphör allmän väg. Det skriver Jan Ohlson i en ny krönika kring högaktuella SAS.

Läs mer


Airbus A320 – 40 år av tekniska nyheter Flygnyheter, den 25 mars 2024

Airbus A320 – 40 år av tekniska nyheter

A320-programmet lanserades i mars 1984 och Airbus kan se tillbaka på fyra decennier av framgång, A320 är idag världens mest sålda kommersiella flygplan. SAS har idag en renodlad Airbus-flotta och även BRA tog in sin första A320 i oktober förra året och har idag två i sin flotta.

Läs mer


Flygnyheter, den 24 mars 2024

Tio ukrainska piloter examinerade

De ukrainska piloterna har tagit examen från Elementary Flying Training med Royal Air Force, inför deras framtida roll som piloter på F-16.

Läs mer


Flygnyheter, den 22 mars 2024

Embraers E2 är nu godkända för ETOPS-120 flygoperationer

Brasilianska, amerikanska och europeiska flygmyndigheter har godkänt Embraer E190-E2 och E195-E2 för ETOPS-120-certifiering. Embraer marknadsför E2 som en liten narrowbody, men har svårt att komma in på den amerikanska marknaden. Norska Widerøe opererar idag tre E190-E2 som tar 110 passagerare.

Läs mer

Högst upp i listan

TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev