Skriv ut  

Qantas: ett mekaniskt fel orsakade nödläget

Flygnyheter, Mats Palmgren, den 28 juli 2008
Hålet i flygplanskroppen som slets upp på 8840 meters höjd orsakades sannolikt av ett mekaniskt fel bortom flygbolagets kontroll. Det säger i dag Qantas chef Geoff Dixon till nyhetsbyrån AP, efter olyckan på fredagen då en Boeing 747-400 tvingades nödlanda i Filippinernas huvudstad Manila.

Geoff Dixon betonade att utredarna inte har kommit fram till vad som orsakade olyckan och att han inte vill spekulera om vad som inträffade. Men hans kommentarer föreslår att flygbolaget anser att felet var mekaniskt och inte orsakat av den mänskliga faktorn, skriver AP.

- Självklart är det mycket möjligt att felet berodde på flygplanet och att det är något som står långt bortom vår kontroll, det är mer än troligt, sa Geoff Dixon.

Utredarna fokuserar nu på en syretank som inte återfunnits i planets lastutrymme, där hålet i flygplanskroppen slets upp.

Qantas tekniska chef, David Cox, säger att flygplanstillverkaren Boeing aldrig har hört talas om ett fall där en syrgastank förstör ett flygplan.

- Men vi vet inte vad som är grundorsaken, att det inte har inträffat kan vara relevant och det kan lika gärna vara irrelevant.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev