Skriv ut  

A320 på testflygning störtade

Flygnyheter, Mats Palmgren, den 28 november 2008
En Airbus A320 tillhörande Air New Zeeland störtade i Medelhavet under en testflygning på torsdagen. Sju personer fanns ombord planet. Tre döda har återfunnits och räddningstjänsten befarar att ingen har överlevt olyckan.

Flygplanet startade från flygplatsen i staden Perpignan i sydvästra Frankrike och kraschade i havet klockan 16.46 när det var på väg tillbaka till samma flygplats, efter ungefär en timme i luften.

Ombord planet fanns två tyska piloter, fyra besättningsmedlemmar från Nya Zeeland och en inspektör från landets luftfartsmyndighet.

Olyckan inträffade på dagen 29 år efter landets värsta flygolycka, när ett plan tillhörande samma flygbolag kraschade mot berget Erebus sida och alla 257 människor ombord dödades, skriver Airwise.

Planet hade lånats ut till det tyska charterbolaget XL Airways under två år och flög innan det för Air New Zeelands dotterbolag Freedom Air under ett år, enligt the New Zealand Herald.

Ägarbolaget återfick planet för bara ett par dagar sedan och testflög det då i två timmar. Air New Zeeland har haft tillgång till den tyska leasingtagarens underhållsloggar och säger att de inte har funnit något att anmärka på gällande underhållet av planet under de närmaste åren, skriver brittiska The Times.

På en presskonferens sade Air New Zeelands chef Rob Fyfe att han inte är beredd att ge upp hoppet, men att räddningsarbetet försvåras av svårt väder och mörker under natten.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev