Skriv ut  

Grönt ljus för tredje bana på Heathrow

Flygnyheter, Mats Palmgren, den 15 januari 2009
Storbritanniens regering kommer under dagen att ge klartecken för bygget av en tredje start- och landningsbana på Heathrow. Europas största flygplats kommer också att få en sjätte terminal. Expansionen kommer att kosta 110 miljarder kronor och kan tidigast bli färdig år 2019. En ny järnvägsförbindelse till Heathrow kan också bli aktuell.

Premiärminister Gordon Brown sade på torsdagen att hans regering under dagen kommer att meddela sina planer för Londonflygplatsen.

- Vi vill alltid skydda landets ekonomiska framtid, samtidigt som vi ska klara våra tuffa miljömål för utsläpp, buller och klimatförändringar, sade Gordon Brown till journalister i Berlin där han befinner sig på torsdagen, enligt Bloomberg News.

Trycket på Heathrow ökar varje år, men flygplatsen har inte kapacitet att hantera mer trafik. Ett annat problem som Labour-regeringen förväntas adressera under dagen är trafikstockningarna på vägarna till flygplatsen.

En ny järnvägsförbindelse till Heathrow kan vara ett sätt för regeringen att lösta transportfrågan och samtidigt klara miljömålen, skriver The Daily Telegraph. Enligt tidningens webbsajt förväntas järnvägsministern, Lord Adonis, i dag meddela att över 50 miljarder kronor ska investeras i ett nytt järnvägsnav.

Flera flygbolag och ledande personer inom landets näringsliv har sagt att de stöder utbyggnaden, som innebär att en 2,200 meter lång bana byggs parallellt med, och norr om, de två befintliga banorna.

Förslaget möter också mycket motstånd, även inom regeringspartiet där 50 av 350 parlamentsledamöter kritiserar förslaget, enligt Telegraph. Det konservative Tory-partiets ledare har sagt att om hans parti vinner nästa val ska han riva upp ett beslut som godkänner Heathrows expansion. Också liberalerna i parlamentet är motståndare till förslaget.

Med en tredje bana kommer Heathrows koldioxidutsläpp att uppgå till 27 miljoner ton varje år, lika mycket som släpps ut tillsammans av de 57 länder i världen som har de lägsta utsläppen, skriver Telegraph.co.uk.

Miljögrupper meddelade på onsdagen att de har köpt ett hektar mark i området där den tredje banan är tänkt att byggas, för att förhindra flygplatsen expansion.

Flygplatsoperatören BAA svarade att om regeringen godkänner utbyggnaden så kan markägare i området tvingas sälja sina tomter.

Den tredje banan kan bli färdig tidigast år 2019, berättar BBC. Efter regeringsbeslutet ska parlamentet rösta om förslaget. Därefter följer detaljplaneringen och byggnadstillstånden. 

Heathrow, som ligger 24 kilometer söder om huvudstaden London, hanterar 67 miljoner passagerare varje år, vilket är nästan dubbelt så många som Storbritanniens andra största flygplats, Gatwick.

I dag arbetar omkring 72,000 personer arbetar på Heathrow. Flygplatsen öppnade år 1946. Då fanns inga terminaler, passagerna fick vänta i ett tält bredvid startbanan.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev