Flygnyheter

Flygnyheter, den 19 april 2024

Kommunerna får själva upphandla flyglinjer

I januari 2025 ska regelverket vara klart för hur kommunerna själva ska få upphandla flyglinjer utan inblandning från staten. All upphandling sker idag via Trafikverket, men nu ska det bli fritt fram för kommuner och regioner att själva upphandla flyglinjer, både inrikes och utrikes.

Läs mer


Flygnyheter, den 18 april 2024

Bäst ekonomiklass ombord vinner

Så länge det är ont om flygplan fungerar inte konkurrensen som den ska. Men det kommer. Och kampen kommer då stå om vem som har bäst ekonomiklass. Det är dags att service åter blir något som sätts mer i fokus, inte minst i ekonomiklass. Det skriver Jan Ohlsson i en krönika om service ombord.

Läs mer


Bromma flygplats stänger Flygnyheter, den 17 april 2024

Bromma flygplats stänger

Vissa reguljära avgångar flyttar till Stockholm Arlanda Airport. Kontrollera med ditt flygbolag vad som gäller.

Läs mer


Flygnyheter, den 16 april 2024

Gratis flygutbildning med British Airways

British Airways upprepar förra årets kampanj med 100 helsponsrade pilotutbildningar. Förra året sökte 20000 personer till de 100 utbildningsplatserna. Nu är det dags igen!

Läs mer


Flygnyheter, den 16 april 2024

Ingen affär för Air France/KLM

Air France/KLM kan bli först med att hoppa av budgivningen. Som skäl anges den turbulenta politiska situationen i landet kring den segdragna affären.

Läs mer


Upp och ner på Oslo Airport Flygnyheter, den 15 april 2024

Upp och ner på Oslo Airport

Drygt två miljoner resenärer flög från Oslos flygplats i mars. Det är en ökning med 2 procent jämfört med mars förra året. Det är den internationella trafiken som ökar, med hela 8 procent till 1 126 716 flygresenärer. Inrikestrafiken minskade dock med 5 procent jämfört med mars förra året och landade på 891 538 resenärer. Från Avinors sida är man ändå lite oroliga för framtiden.

Läs mer


Flygnyheter, den 13 april 2024

Flygbolag stäms för diskriminering

DO stämmer ett flygbolag som nekade en kvinna fortsatt anställning om hon inte tog av sin hijab. Debatten fortsätter och det är svårt att se en tydlig linje hos arbetsgivarna. I detta fall har flygbolaget ett uniformsreglemente som inte tillåter religiösa symboler.

Läs mer


Full fart på Köpenhamns Flygplats Flygnyheter, den 12 april 2024

Full fart på Köpenhamns Flygplats

Mer än 2,2 miljoner passagerare passerade Köpenhamns flygplats i mars. Det är 12 procent mer än förra året och trafikökningen ser ut att fortsätta under sommaren. Det kan jämföras med Arlandas 1,7 miljoner passagerare och en ökning med tre procent. SAS, Norwegian, Ryanair med flera lägger till nya destinationer under våren och sommaren. Totalt 28 nya destinationer introduceras.

Läs mer


Flygnyheter, den 11 april 2024

ACMI - när den egna flygplansflottan inte räcker till

Sommaren är utan tvekan flygbolagens mest intensiva period, och nu räcker inte längre de egna flygplanen för att sköta operationerna. Jan Ohlson tittar närmare på vilka ACMI-bolag som kommer stötta både svenska och europeiska flygbolag under sommarsäsongen.

Läs mer


Boeings första kvartal pekar nedåt Flygnyheter, den 10 april 2024

Boeings första kvartal pekar nedåt

Boeing levererade 83 flygplan under årets första tre månader, de flesta av dem 737. Anledningen till den sänkta leveranstakten är att Boeings anläggningar är kraftigt övervakade av den amerikanska luftfartsmyndigheten efter en rad incidenter med Boeings flygplan.

Läs mer


Flygnyheter, den 9 april 2024

EU skärper sanktionerna mot falska flygbolag

EU förväntas fortsätta granska ryska kopplingar hos flygbolag och deras ägare i Europas närområde. Bland annat har Finland stoppat ett falskt turkiskt flygbolag som försökt göra en smygexpansion in i EU. Den senaste tiden har också visat på upprepad smuggling av flygmateriel via Sydafrika med flera länder.

Läs mer


SAS: fler flygresenärer i mars Flygnyheter, den 9 april 2024

SAS: fler flygresenärer i mars

SAS trafikrapport för mars månad visar en ökning av antalet passagerare till två miljoner, upp med 5 procent jämfört med samma månad förra året. Nu är det också klart när SAS lämnar Star Alliance för att övergå till SkyTeam.

Läs mer


Flygnyheter, den 8 april 2024

Remote Tower Control på Malmö Airport

Nu har även Malmö Airport anslutits till Remote Tower Control, RTC, i Stockholm. Swedavias avtal med Luftfartsverket omfattar Kiruna Airport, Åre Östersund Airport, Umeå Airport och Malmö Airport. Först ut i Malmö blev BRA27C från flygbolaget Braathens Regional Airlines (BRA).

Läs mer


Flygnyheter, den 8 april 2024

Utrikesflyget trendar uppåt

Under mars reste nära 2,5 miljoner resenärer via Swedavias tio flygplatser, vilket är i samma nivå som i mars 2023. Utrikesflyget ökade med 5 procent till 1,8 miljoner resenärer medan inrikesresflyget minskade med 11 procent till 685000 resenärer.

Läs mer


Air Baltic på väg mot allians Flygnyheter, den 5 april 2024

Air Baltic på väg mot allians

Air Baltics vd Martin Gauss har uttalat att även mindre flygbolag kan ha stor nytta av alliansdeltagande, och då menar han Star Alliance får man förmoda. SAS övergång till SkyTeam talar nog här till Air Baltics fördel. Det menar Jan Ohlsson i en analys av de senaste nyheterna kring flygbolagens allianser och framtida sammanslagningar.

Läs mer


Flygnyheter, den 5 april 2024

Boeing betalar 160 miljoner dollar för olyckan

Boeing kompenserar Alaska Airlines med cirka 160 miljoner dollar i skadestånd efter den uppmärksammade incidenten med en utblåst dörrplugg mitt under en flygning.

Läs mer


Flygnyheter, den 4 april 2024

Airbus: 145 flygplan under första kvartalet 2024

Airbus levererade 145 flygplan under årets första kvartal, vilket är en ökning med 12 procent jämfört med föregående år. Airbus har satt upp ett årligt mål att leverera 800 flygplan under 2024, vilket innebär att produktionstakten måste öka för att uppnå målet.

Läs mer


Frivilligt och obetalt för Uniteds piloter Flygnyheter, den 3 april 2024

Frivilligt och obetalt för Uniteds piloter

Först pausade United Airlines nyanställningen av piloter, nu tar man till ännu mer drastiska åtgärder. United Airlines har bett sina piloter att ta obetald ledighet på grund av försenade Boeing-leveranser. Leveransproblemen påverkar framför allt 787- och 737-flottan.

Läs mer


Flygnyheter, den 2 april 2024

Flygbolaget KLM:s hemliga verktygslåda redo

Air France/KLM:s övertagande av SAS kommer så klart påverka flygtrafiken i vår del av Europa. Hur kommer KLM använda sina resurser? Vad händer med baslinjer som Arlanda-Amsterdam och Oslo-Amsterdam? Det diskuterar Jan Ohlsson i en analys.

Läs mer


Flygnyheter, den 29 mars 2024

Full fart i den nordiska flygbranschen

Det rör på sig i Sverige och Norden. De nordiska flygbolagen ökar sina flottor och i södra Sverige har uppstickaren Frost hittat en egen nisch. På Island fortsätter flygbolagen att satsa med nya flygplan.

Läs mer

Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev