Flygnyheter

Flygnyheter, den 9 december 2023

Livräddande drönare är bara en tidsfråga

Forsknings- och innovationsprojektet AirMOUR, Urban Air Mobility Emergency Medical Services in EU city and regions, utvecklar och demonstrerar drönartjänster med inriktning mot akut sjukvård. Nu har de gett ut en ny guidebok för hur städerna kan hantera de nya livräddardrönarna.

Läs mer


Flygnyheter, den 8 december 2023

Fängelse för flygkraschvideo

Den tidigare amerikanska olympiska snowboardåkaren Trevor Jacob har dömts till sex månader i fängelse för att ha "hindrat en federal utredning genom att medvetet förstöra vraket av ett flygplan som han avsiktligt kraschade."

Läs mer


Flygnyheter, den 8 december 2023

Nu går SAS in i en ny rekonstruktion

Chapter 11 är på väg att fullföljas. Signalerna är positiva och många andas ut. Men det är nu den verkliga bantningskuren börjar och med den en rekonstruktion av SAS AB, något som kan kräva en stormvarning, menar Jan Ohlsson i en fredagskrönika.

Läs mer


Airbus närmar sig målet för 2023 Flygnyheter, den 7 december 2023

Airbus närmar sig målet för 2023

Airbus levererade 64 flygplan till 40 kunder under november och närmar sig därmed 2023 års mål på 720 levererade flygplan.

Läs mer


Ryanair: Gdansk - Skellefteå Flygnyheter, den 7 december 2023

Ryanair: Gdansk - Skellefteå

Den har varit på gång länge och då med Wizz Air som flygbolag. Istället är det Ryanair som tar upp trafiken mellan Gdansk och Skellefteå.

Läs mer


Flygnyheter, den 6 december 2023

Tidigare Air Leap-maskin på väg till Afrika

Av det svenska flygbolaget Air Leap finns inte mycket kvar. En av de Saab 2000 som flög i Air Leaps färger får ny hemvist i Afrika. Och någon ny återkomst till flygbranschen räknar inte tidigare vd:n Jon Melkersson med.

Läs mer


Flygnyheter, den 5 december 2023

Flygtrafiken ikapp nivåerna innan pandemin

Lite drygt en procent. Sedan är flygtrafiken ikapp de nivåer som gällde 2019, innan pandemin. Men fortfarande släpar Sverige efter jämfört med andra länder.

Läs mer


Flygnyheter, den 5 december 2023

Hur stort får mitt bagage vara ombord?

Europeiska kommissionen kräver att flygbolagen standardiserar sina bagagestorlekar för att förenkla för flygresenärerna. Otydlighet kring vad man får ta med sig ombord utan kostnad leder ofta till dolda extrakostnader.

Läs mer


Flygnyheter, den 4 december 2023

Icelandair satsar på Airbus

Från en enhetsflotta med Boeingmaskiner till en mix av Boeing och Airbus. Eller är Icelandair på väg mot att avsluta samarbetet med Boeing? Information från det isländska flygbolaget kan peka mot det.

Läs mer


Fjorton fulla Boeing 737 till Pajala Flygnyheter, den 3 december 2023

Fjorton fulla Boeing 737 till Pajala

Under helgen landade en fullsatt Boeing 737 från Norwich på Pajala Airport. Huvudmålet för resan är att få träffa tomten på Tomtemagasinet i Juhonpieti.

Läs mer


Vilket flygbolag i Europa står på tur för uppköp? Flygnyheter, den 2 december 2023

Vilket flygbolag i Europa står på tur för uppköp?

Antalet självständiga flygbolag i Europa minskar. Efter SAS pågår två större affärer där TAP är till salu och ITA på väg in i Lufthansa. Frågan är vilka flygbolag som sedan kan stå på tur för uppköp.

Läs mer


Flygnyheter, den 1 december 2023

Svartlistade flygbolag - EU uppdaterar

Fly Bagdad är ett av 129 flygbolag som är förbjudna att passera EU-ländernas luftrum. Flygbolagen bedöms ha en otillräcklig säkerhetstillsyn från sina respektive länders luftfartsmyndigheter.

Läs mer


Flygnyheter, den 30 november 2023

Ny miljardförlust för SAS

Trots att SAS ökade intäkterna med 13 procent underi det senaste kvartalet, jämfört med ett år tidigare, så ökade förlusten till över 2 miljarder kronor. SAS menar att det försämrade resultatet beror på kronans kraftiga försvagning och högre bränslepriser.

Läs mer


SAS vill inspirera passagerarna att tänka på miljön Flygnyheter, den 30 november 2023

SAS vill inspirera passagerarna att tänka på miljön

En utmaning i att öka medvetenheten och göra miljömedvetna val kring resan. Nu lanserar SAS Conscious Traveler som belönar de Eurobonusmedlemmar som kvalificera sig som miljömedvetna resenärer.

Läs mer


Flygnyheter, den 29 november 2023

Ryskt flyg går mot kollaps

Det ryska kommersiella flyget är på väg mot kollaps. Det menar ukrainska som hackat den ryska luftfartsmyndigheten och konstaterar att den civila luftfarten i Ryssland lider brist på allt.

Läs mer


Flygnyheter, den 28 november 2023

Växande oro för Arlandas framtid

Swedavia är oroad, Stockholms Handelskammare är oroad, flygbranschen är oroad. Nu kastar sig även en tidigare SAS-chef i diskussionen om Arlandas framtid: ”Arlanda kommer att bli sämre och sämre”, säger han i en intervju.

Läs mer


SAS tar tillbaka en Airbus A350 Flygnyheter, den 27 november 2023

SAS tar tillbaka en Airbus A350

En maskin försvann ut i oktober men nu är en annan på väg tillbaka. Flyttkarusellen i SAS långlinjeflotta fortsätter.

Läs mer


Flygnyheter, den 26 november 2023

Ukrainas SkyUp Airlines trotsar krigets vindar

Trots kriget i Ukraina utförde SkyUp 6904 flygningar och transporterade 1047555 passagerare. Flygbolagets flygprogram omfattade 43 länder och 440 rutter.

Läs mer


Flygnyheter, den 25 november 2023

Svensk pilotförening stämmer SAS

Svensk pilotförening anklagar SAS för att ha brutit mot medbestämmandelagen, men SAS menar att pilotföreningens uppgifter är felaktiga.

Läs mer


Flygnyheter, den 24 november 2023

Blir Norwegian det nya skandinaviska flygbolaget?

Stark ekonomi, övervägande norska ägare, kontrollerad tillväxt. Mycket pekar i rätt riktning för Norwegian just nu och optimismen inför framtiden är stor. Är Norwegian på väg att bli dominerande i Skandinavien, frågar sig Lars Brynielsson i en fredagskrönika.

Läs mer

Bose
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev