Flygnyheter

Flygnyheter, den 24 juli 2024

Embraer lanserar auto-takeoff

Vid en pressträff under Farnborough International Airshow 2024 presenterade brasilianska Embraer det första systemet för auto-takeoff på kommersiella flygplan; E2TS. Tanken är att göra det till standard på alla Embraer-flygplan. Det blir ytterligare ett steg mot framtidens automatiserade flygning där piloten tar ett steg tillbaka mot en merbevakande position.

Läs mer


Flygnyheter, den 23 juli 2024

Boeing dominerade inledningen på Farnborough Airshow

Boeing inledde Farnborough Airshow 2024 med en skräll och fick in 78 flygplansbeställningar från Korean Air, Japan Airlines, Luxair och National Airlines. Airbus landade bara ett ”memorandum of understanding” för tre A320neo och två A321XLR med Drukair (Royal Bhutan Airlines).

Läs mer


Flygnyheter, den 22 juli 2024

Airbus A321XLR certifierad

Till slut har Airbus A321XLR fått sitt typcertifikat av EASA, European Aviation Safety Agency, och därmed är Airbus långdistans-narrowbody godkänd att börja flyga – lagom till starten av den mycket uppmärksammade Farnborough International Airshow. Lanseringsbolag blir Iberia.

Läs mer


Flygnyheter, den 20 juli 2024

Braathens Regional tar in egen Airbus A319

SE-RGV, en av BRA Internationals tidigare Airbus A319, nu med 144 säten, har flyttats över på Braathens Regional, som därmed har 14 ATR 72–600 och en egen A319 för främst inrikestrafik. BRA International får därmed tre A319 och tre A320 i sitt stall, främst för chartertrafik, men väntar förstärkning under året.

Läs mer


Flygnyheter, den 18 juli 2024

Heart Aerospace satsar på turboprop

Heart Aerospaces ES-30 har återigen fått en ny konstruktion. Nu har Heart valt en kombination av elmotorer och standardturboprop och tagit bort det stora batteriutrymmet under flygkroppen. Tidigare under sommaren tecknades ett samarbetsavtal med Region Gotland. Men förblir Heart Aerospace verkligen svenskt nu när man flyttar sin flygplansdemonstrator till det nya forskningscentret i Kalifornien?

Läs mer


Flygnyheter, den 16 juli 2024

Första vätgasdrivna flygen 2028

Nya studier från Chalmers visar att nästan alla flygresor inom 1200 kilometers radie kan göras med vätgasdrivet flyg år 2045 – och med hjälp av en helt ny typ av värmeväxlare ökar räckvidden dessutom markant. En nyligen publicerad studie från Chalmers visar att vätgasdrivet flyg skulle kunna möta behoven för 97 procent av alla inomnordiska flygsträckor och 58 procent av den nordiska passagerarvolymen år 2045.

Läs mer


Flygnyheter, den 15 juli 2024

Mer sommar-ACMI

Finnair flyger för Qantas, Air Baltic för Lufthansa, X-fly för SAS, listan är lång. Jan Ohlsson tittar vidare på sommarens alla ACMI-avtal.

Läs mer


Flygnyheter, den 14 juli 2024

Norwegians andra kvartal svagare än väntat

Norwegian noterade en svagare efterfrågan än väntat under det andra kvartalet i år, trots ökad kapacitet och passagerartillväxt. Resultat före skatt uppgick till 477 miljoner norska kronor för kvartalet, att jämföra med samma tidpunkt 2023, då Norwegian redovisade en nettovinst på 538 miljoner NOK. Siffrorna kom en vecka efter att Norwegian sänkte sin vinstuppskattning för helåret 2024.

Läs mer


Flygnyheter, den 12 juli 2024

SAS tecknar codeshare- och interlineavtal

Från och med den 1 september får SAS kunder tillgång till 33 nya europeiska destinationer utöver hubbarna som Air France och KLM har i flygplatserna Paris-Charles de Gaulle och Amsterdam Schiphol. Interline-avtalet omfattar Air France, KLM och SAS europeiska nätverk.

Läs mer


Flygnyheter, den 11 juli 2024

Airbus levererade 67 flygplan

Airbus har sänkt sitt årliga leveransmål med 30 flygplan, men lyckades ändå leverera 67 flygplan i juni; en ökning med 2 procent jämfört med samma period förra året. Det gör att Airbus kan fortsätta titulera sig som världens största flygplanstillverkare, trots problem med leveranser och svårighet att hitta kvalificerad personal. Planerna på att öka produktionen av A320neo kommer inte att införlivas.

Läs mer


Flygnyheter, den 9 juli 2024

Norse kämpar sig framåt

Ett nordiskt flygbolag det sällan talas om i Sverige är Norse Atlantic Airways. Med fler widebody-plan än SAS kämpar man på, mot alla odds, kan det tyckas. Men det finns ljuspunkter. Frågan är om de kommer för sent. Jan Ohlsson tar sig en titt på Norges långdistansbolag Norse Atlantic Airways, grundat 2021.

Läs mer


Flygnyheter, den 8 juli 2024

Flygplansbeställningarna minskade med 79%

Enligt data från UK Trade Association minskade flygplansbeställningarna från alla tillverkare med 79 % jämfört med föregående år. Endast 31 flygplan beställdes globalt under maj månad. Nu inväntar flygbranschen Farnborough International Airshow 22–26 juli som historiskt har sett stora beställningar och avtal mellan flygbolag och flygplanstillverkare.

Läs mer


Flygnyheter, den 7 juli 2024

Även Norwegian kämpar

SAS firar en ökning av passagerarantalet med tre procent, men Norwegian sänker sina resultatförväntningar för 2024 på grund av minskad efterfrågan och att de nya löneavtalen för piloter landade på en högre nivå än väntat.

Läs mer


Flygnyheter, den 5 juli 2024

Flygbolag fyllde 83,4 % av sina platser

International Air Transport Association (IATA) har släppt data för den globala flygtrafiken i maj 2024. Siffrorna visar en ökning med 10,7 procent i den totala efterfrågan, mätt i intäktspassagerarkilometer (RPK), jämfört med maj 2023. Men IATA:s generaldirektör uttrycker också missnöje över den europeiska trafikledningen och den stora mängden försenade flygningar.

Läs mer


Flygnyheter, den 5 juli 2024

Flight to nowhere med British Airways

Passagerare på ett flyg med British Airways från London till Hong Kong fick uppleva ett riktigt äventyr. Strax efter att ha passerat Kaspiska havet togs beslutet att avbryta flygningen, men det blev många timmar i luften innan planet var på marken igen.

Läs mer


Flygnyheter, den 4 juli 2024

Inrikesflyget fortsätter minska

Utrikestrafiken på de statligt ägda flygplatserna ökade med sex procent i juni jämfört med samma månad 2023. Samtidigt minskade inrikesresandet med 20 procent; på Göteborg Landvetter minskade inrikestrafiken med hela 33 procent jämfört med förra året. Flygresandet i juni ligger totalt sett på jämförbara nivåer med juni 2023 med totalt 3,1 miljoner flygresenärer, vilket är 89 procent av prepandeminivåerna.

Läs mer


Flygnyheter, den 3 juli 2024

Ryanair: rekordhögt passagerarantal i juni

Ryanairs junitrafik nådde 19,3 miljoner passagerare i juni; en tillväxt på 11 procent jämfört med juni 2023. Det är en rekordsiffra för Ryanair, men det stoppar inte flygbolaget från att klaga på hur Europa sköter sin ATC. Dessutom saknar Ryanair flygplan, man har cirka 20 färre Boeing-plan i sin flotta än förväntat för att hantera sommarsäsongen 2024.

Läs mer


Flygnyheter, den 2 juli 2024

Flest försenade flyg på 20 år

En nyligen släppt rapport från Eurocontrol som sköter ATC över Europa avslöjar att 2023 var ett av de värsta åren för luftrumsrelaterade förseningar under de senaste två decennierna. Rapporten visar att mer än en fjärdedel av flygen inte anlände inom 15 minuter från den planerade tiden, vilket avsevärt har påverkat flygbolag och passagerare över hela Europa.

Läs mer


Flygnyheter, den 1 juli 2024

Danmark avslutar träningen av ukrainska piloter

Danmark avslutar sitt F-16 stridsflygträningsprogram för ukrainska piloter i slutet av året, sade Danmarks försvarsminister Troels Lund Poulsen vid en presskonferens. Poulsen meddelade att nu när Danmark går över till de nyare F-35-jetplanen, så ska de placeras på flygbasen Skrydstrup där ukrainska piloter för närvarande utbildas. Danmark fortsätter dock med sitt stöd, men inte på dansk mark.

Läs mer


Flygnyheter, den 30 juni 2024

Stor efterfrågan på piloter

Abu Dhabi-baserade Etihad inleder en stor rekryteringskampanj av piloter. Samtidigt stoppar flera amerikanska flygbolag nyrekrytering på grund av bristen på nya flygplan.

Läs mer

HDI
Pilotshop
Air-BP
Vemco
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev