Skriv ut  

CAI lägger ett bindande bud på Alitalia

Flygnyheter, Mats Palmgren, den 3 november 2008
Investerargruppen CAI har lagt ett bindande bud på Alitalia. Flygbolagets piloter och kabinanställda går inte med på de nya anställningsvillkoren, men CAI hoppas ändå på en nystart den första december.

Budet från Compagnia Aerea Italiana (CA) kom strax innan en tidsfrist för försäljningen löpte ut vid natten till lördagen.

Flygbolagets fyra största fackförbund har godkänt räddningsplanen, som medför att omkring en femtedel av de anställda förlorar jobben.

Invändningarna från piloterna och kabinpersonalen handlar i mycket om detaljer, som antalet arbetstimmar på helgerna, säger BBC.

- Jag är övertygad om att vi till slut kommer att få i gång det nya Alitalia tillsammans med dem. Den första december lyfter vi, sade CAI:s vd Rocco Sabelli till den italienska dagstidningen La Repubblica på söndagen, enligt Airwise.

Det nya Alitalia ska byggas på det förlustdrabbade flygbolagets hyfsat livsdugliga delar, som ska slås ihop med den mindre rivalen Air One, skriver SvD på måndagen.

Vilket utländskt flygbolag som ska gå in som delägare är ännu inte klart. Lufthansa och Air France - KLM är de främsta kandidaterna, men på grund av Alitalias tillstånd är alla investerare mycket försiktiga. Bolaget förlorar tiotals miljoner kronor varje dag.

Ett annat moln som hänger över affären är ett lån på 300 miljoner euro, som flygbolaget har tagit emot från den italienska staten.

Om EU-kommissionen finner att lånet utgör ett otillåtet statsstöd, som ska betalas tillbaka, så är det en skuld som CAI inte vill ansvara för, säger BBC.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev