Skriv ut  

Flugit och Testat: Continental - hög kvalitet rätt igenom

Reportage, Mats Palmgren, den 10 juni 2008
Aldrig har incheckningen på Arlanda fungerat så bra som i dag. När piloterna dessutom jagar i kapp en timma över atlanten och det är vispgrädde och kolasås på glassen är saken klar: toppbetyg till Continental Airlines. Flygtorgets Lars Lindmark har flugit till Newark, en resa han gärna gör igen.

Av Lars Lindmark

Continental Business First
Stockholm - Newark
CO 69 kl 09.10

 

Incheckning/Säkerhetskontroll

Det är alltid bra att vara ute i god tid när man ska flyga till USA, så jag anländer till flygplatsen mer än två timmar före avgång.

Personalen som sköter incheckningen för Business First tar hand om mig utomordentligt väl: tre personer möter upp redan tio meter framför disken. De tar hand om biljetten, passet och väskorna. Självklart har de en massa frågor ur säkerhetssynpunkt men de bjuder också på lite extra service, som att plasta in visitkort att sätta på väskorna.

Det är ingen kö så allt går mycket snabbt och incheckningen kan knappast fungera bättre än så här.

Jag får information om att planet är försenat och kommer att gå 10.05, det vill säga 55 minuter efter tidtabellen.

Säkerhetskontrollen går smidigt denna morgon så jag kan redan efter en kvart styra mina steg mot loungen.

 

Lounge

Continental nyttjar Nova Lounge. Den håller inte så hög klass och under vissa tider på dygnet är utrymmet inte tillräckligt stort. Men visst är det skönt att sitta ned en stund innan avgång och plöja igenom ett par tidningar. Förseningen, tillsammans med min tidiga ankomst och den snabba incheckningen, gör att jag har mycket tid över i dag.

 

Continental Airlines - Arlanda

 

Flygningen

Redan innan ombordstigningen möter en värdinna från Continental upp och meddelar att de flyttar mig en rad framåt, då min förbokade stol är trasig. Businesspassagerarna går ombord först och väl inne i maskinen tar trevlig och tjänstvillig personal hand om mig. De hänger kavajen på galge och bjuder på tidningar och champagne. En liten plump emellertid: champagnen serveras i plastglas!

Planet går som utlovat 10.05. Kapten beklagar förseningen men lovar att flyga in det mesta av tiden.

Planet, en Boeing 757 - 200, är nästan fullsatt i affärsklass men det finns hyggligt med plats i ekonomidelen. Säteskonfigurationen är 2 - 2 och det är gott om utrymme, nästan som förstaklass. Men så heter det ju också Business First. Jag sitter bra i en bred stol, dock går det inte att ligga helt plant. Jag tittar i den lilla necessären: den visar sig innehålla mer än på de flesta bolag i samma klass.

 

Continental Airlines - Starter

Efter en halvtimme serveras drinkar och varma nötter. Jag får en meny på svenska. Det finns mycket gott att välja från. Till förrätt vill jag ha en soppa med sweet chili. Men jag blir övertalad att ta en mix av alla tre, så det blir även kycklingspett och en vegetarisk rulle. Sedan väljer jag en sallad med tropisk dressing. Allt smakar bra. Som varmrätt lockar en rätt som är en blandning av kalv- och oxfilé men tyvärr finns den inte så det får bli kyckling. Jag känner mig snuvad på konfekten, så att säga.

Därefter serveras ost, portvin och frukt - bland annat melon, druvor och jordgubbar. Inte nog med det utan nu kommer en höjdare - vaniljglass med choklad- och kolasås, toppad med vispgrädde. Till det kaffe och något att dricka därtill.

En timme före landning serveras snacks: kall lax och en liten pizza.
Vi landar på flygplatsen Newark klockan 12.15, bara en kvart efter ordinarie ankomsttid, inte illa med tanke på den nästan en timme sena starten.

 

Continental Airlines -Newark

 

Ankomst

Efter en längre vandring i terminalen kommer jag som en av de första till passkontrollen. Bara ett par passagerare från annat plan står före i kön. Trots detta tar det 20 minuter innan jag är igenom. Det innebär i sin tur att mina väskor redan ligger och snurrar på bandet när jag kommer till bagageutlämningen.

Systemet med prioritet för väskor som tillhör passagerare i affärs- och förstaklass fungerar verkligen här. På Arlanda existerar systemet överhuvudtaget inte, hur många lappar det än sitter på väskorna! Några minuter senare är jag på väg till nya äventyr.

 

Omdöme

En resa med Continental som klart ligger över min förväntan.

Ett par småsaker drar ned betyget:

Förutom plastglas, som borde vara riktiga glas vid första drinken, reagerar jag mest på avtrappningen i servicenivå efter den långa och goda middagen. Jag upplevde att personalen inte var mottaglig för kontakt. Hur som helst, en stund efter laxen och pizzan serverades var hela gänget tillbaka i god form.

Att Continental flera år i rad av flygresenärer har röstats fram som bästa amerikanska bolag på interkontinentala linjer är inte så konstigt. De är bra på service, utan tvekan.

 

Lasse ger följande betyg för flygningen:

Incheckning/Säkerhetskontroll +++++
Lounge +++00
Flygningen ++++0
Ankomst ++++0
Omdöme ++++0
Totalt 20 av 25 möjliga

Foto: Lars Lindmark


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev