Skriv ut  

IATA, juni: Svag tillväxt, minskad kabinfaktor

Flygnyheter, Lotta Isacsson, den 31 juli 2009
Den globala reguljärtrafiken minskade med 7,2 procent i juni, jämfört med samma månad i fjol. Den genomsnittliga kabinfaktorn uppgick till 75,3 procent (77,6 procent i juni 2008).
IATA:s senaste siffror är ingen munter läsning.

Den 7,2-procentiga minskningen i passagerarefterfrågan är visserligen en liten förbättring jämfört med i maj (9,3 procents nedgång) framgår av den internationella flygtransportorganisationen IATA:s rapport.

Flyget 100 Tummelisa

Flygbolagens kapacitetsnedskärningar, 4,3 procent i juni, har inte hållit jämna steg med passagerarminskningen. Det är ännu, minst sagt, tuffa tider för flygbolagen.

"Flygbolagen har noterat 30-procentiga inkomstminskningar avseende den internationella trafiken mellan juni till augusti, när flygbolagen av tradition tjänar sina mesta pengar. Framtidsutsikterna är dystra" meddelar IATA-chefen Giovanni Bisignani.

Även fraktflygets minskade efterfrågan på 16,5 procent i juni är något bättre än maj-resultatets minskning på 17,4 procent. En viss ljusning har som bekant skymtats i världshandeln men det internationella fraktflygets efterfrågan är dock ännu mycket svagt, bland annat beroende på ett ojämnt handelsflöde med Asien.

I Europa minskade passagerarefterfrågan med 7,1 procent i juni (maj: 9,4 procent) och kabinfaktorn uppgick till 77,3 procent. Europeiskt fraktflyg minskade med 20,3 procent (maj: 19,2 procent).

Bland alla minussiffror sticker Mellanösterns passagerarefterfrågan på 12,9 procents tillväxt jämfört med juni -08 upp som ett utropstecken. Samtidigt ökade bolagen sin kapacitet med 15,2 procent.


Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev