Skriv ut  

EU ifrågasätter virtuell avklädning i säkerhetskontroller

Flygnyheter, Mats Palmgren, den 24 oktober 2008
Kroppskannrar som visar bilder av passagerare som om de vore nakna ska vara tillåtna på flygplatser i EU, men innan dess vill parlamentsledamöterna att metoden ska utvärderas grundligt.

Detta enligt Europaparlamentet, som på torsdagen antog en resolution som uppmanar kommissionen att analysera konsekvenserna av så kallad helkroppsröntgen, men hänsyn till mänskliga rättigheter, hälsa, kostnad och nytta.

Ledamöterna vill också konsultera EU:s motsvarighet till datainspektionen, arbetsgruppen för dataskydd och skydd av privatlivet, samt EU:s byrå för grundläggande rättigheter.

Resolutionen förordar ett gemensamt ramverk för hur kroppskannrar används i EU, men när maskinerna är tillåtna är det flygplatserna själva som bestämmer om de ska använda sig av tekniken som redan utvärderas på flygplatser i Storbritannien, Holland, och USA.

Med helkroppsbilderna kan säkerhetspersonalen enkelt upptäcka föremål som döljs under kläderna och som skulle kunna äventyra flygets säkerhet.

- Bilden visar hela kroppen men är mer som ett negativ än ett foto, säger en talesman för kommissionen till nyhetsbyrån Reuters.

Maskinerna kan också sudda ansiktet från bilden och säkerhetspersonalen som sköter skannern behöver inte själva se vem det är som skannas.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev