Skriv ut  

Flygbranschen: EU äventyrar flygsäkerheten

Flygnyheter, Mats Palmgren, den 30 december 2008
Flera flygbolag kritiserar EU för ett nytt beslut som innebär att flygbolagen måste kompensera passagerarna när en flygning blir inställd av tekniska skäl. EU sätter konsumenträtten före säkerheten, säger ERA, en branschorganisation som nu varnar om att i vissa fall kommer flygningar att genomföras trots att det vore klokare att låta planet stå på marken.

Förra veckan välkomnade EU-kommissionen en prejudikatbildande dom i EU-domstolen (ECJ) som säger att tekniska skäl som regel inte utgör den typ av extraordinära omständigheter som enligt EU:s regler befriar flygbolagen från kompensationskrav när en flygning blir inställd.

Beslutet ökar den ekonomiska pressen på flygbolagen, menar regionalflygets samarbetsorganisation, ERA.

I vissa gränsfall kommer flyg att lyfta trots att kunskap och erfarenhet föreskriver att det vore bättre att inte flyga, skriver ERA i en kommentar till domen, 23 december.

- Jag förfäras över att EU-kommissionen har välkomnat domstolens ogenomtänkta dom, säger ERA:s direktör, Mike Ambrose.

- Vi kan inte förvänta oss att medlemmarna i EU-domstolen förstår de allvarliga säkerhetskonsekvenserna som följer av deras beslut.

Enligt Mike Ambrose medför domen onödigt kommersiell press på besättningen att acceptera förfaranden i verksamheten följer alla existerande säkerhetsregler, men som när alla omständigheter vägs in, står i motsats till kaptenens instinkter och erfarenheter för säkra flygningar.

- Passagerarnas primära rättighet är säkra flygningar - konsumenträttigheter är triviala i jämförelse med flygets upprätthållande av säkerheten för allmänheten.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev