Skriv ut  

Ryanair sätter press på Skavsta

Flygnyheter, Redaktionen, den 19 februari 2020
Ingen comeback på Skavsta. Om inte flygskatten försvinner. Det skriver Ryanairs vd i ett brev till Nyköpings kommun.

Skavsta tillhörde de flygplatser som klarade sig relativt väl förra året. Med nära 2, 3 miljoner, en tillväxt på knappt 100 000 passagerare tillhörde Skavsta de flygplatser som faktiskt ökade under 2019 och ligger kvar som den fjärde största flygplatsen i landet. Den främsta förklaringen är att flygplatsen i princip enbart har utrikestrafik, den blygsamma inrikestrafiken stannade på 862 passagerare för hela året. Dessutom är den etablerad som den främsta lågkostnadsflygplatsen i landet.
         
I år kan dock passagerarantalet komma att förändras väsentligt. De fyra Boeing 737-800 som Ryanair haft baserade på Skavsta flyttas bort från flygplatsen och i och med det försvinner cirka 18 linjer. Enligt flygbolaget är det en åtgärd främst orsakad av den pågående MAX-krisen. Från slutet av mars och under den kommande sommarsäsongen reduceras alltså trafiken på Skavsta väsentligt.

Enligt de första uppgifterna är det en temporär lösning i väntan på att flygförbudet för MAX ska hävas. 

Men nu har ett brev från Ryanair visat att framtiden kan se betydligt mer bister ut än så.

Brevet är ställt till Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande i Nyköping och är i och med den svenska offentlighetsprincipen offentlig handling, trots en tydlig märkning med ”Strictly private & Confidential”. Där framgår att Ryanair vintertid förlorat pengar på Skavsta de senaste två åren och att den svenska flygskatten omöjliggör att ta igen de förlusterna under sommarsäsongen. Därför vill Michael O’Leary, som undertecknat brevet, att politikerna i Nyköping gör sitt bästa för att påverka regeringen så att den slopar skatten. Om den inte försvinner tänker inte Ryanair återbesätta basen på Skavsta ens när flygförbudet för MAX är upphävt.
         
Ryanair är kända för att vara tuffa förhandlare och Nyköping har tidigare haft långtgående, och kritiserade, PR-avtal med flygbolaget när etableringen i Nyköping inleddes. De nya propåerna från flygbolagets ledning verkar dock inte uppröra Urban Granström. Särskilt inte som att förra årets goda utvecklingen på flygplatsen fortsatte också under januari i år, upp med 12 procent enligt siffrorna från Transportstyrelsen.

- Det är inte direkt någon nyhet att de har den här uppfattningen och uppenbarligen går utvecklingen bra för Ryanair på Skavsta, säger han till Södermanlands Nyheter.



Kommentera artikeln
Det finns 7 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

@ En annan resenär
Skrivet av Resenären, 2020-02-23 21:14:15
Intressant att du flugit med dem så många gånger. Även jag har flugit med Ryan en hel del; Exakt 1442 gånger på första raden. Jag har också ganska bra koll på branschen och även just det här bolaget.. Det är lite som i "Hans och Greta".. När man stiger in i det lockande pepparkakshuset öppnas en ganska horribel verklighet..
Anmäl inlägget
@Resenären
Skrivet av En annan resenär, 2020-02-23 14:01:06
Du får nog tänka dig lite för här?!,

Jag har själv flygit kanske 20 - 40 gånger med Ryanair och lika mycket med Wizz.
Inte sällan på destinationer som inte erbjuds från Arlanda.

Jag har aldrig haft problem.
Dock är jag mycket insatt och intresserad av flyg, vilket jag tror har varit till min fördel.
Alltid fräscha nya flygplan samt on-time performance gör att jag lugnt väljer både Ryanair och Wizzair igen.

Anmäl inlägget
Arlanda
Skrivet av Tobbe, 2020-02-22 09:51:27
Till Arlanda flyttar dom aldrig då får man börja betala för landnings o gate platser inte få betalt med skattemedel..
Anmäl inlägget
Arlanda
Skrivet av Tobbe, 2020-02-22 09:51:20
Till Arlanda flyttar dom aldrig då får man börja betala för landnings o gate platser inte få betalt med skattemedel..
Anmäl inlägget
Arlanda
Skrivet av Anonym , 2020-02-21 09:33:12
Det bästa vore om flygtrafiken från Skavsta flyttade över till Arlanda.
Anmäl inlägget
Försvinn
Skrivet av Resenären, 2020-02-20 14:34:42
Tack och hej! En skamfläck på den europeiska flygmarknaden. Det här flygbolaget borde ha fått näringsförbud redan för 10 år sedan. Deras personal är slavar och bolaget struntar i allmänna reklamationsnämnden. Hoppas de aldrig kommer åter!
Anmäl inlägget
Bara släppa taget
Skrivet av Christian, 2020-02-19 21:28:46
Bara för Nyköpings kommun att släppa taget och istället låta Arlanda förhandla om dessa flyglinjer - om de ens är intresserade. De har ju redan konkurrenten Norwegian som storkund. Ryanair och Wizz Air har ju haft "olika marknader" på Skavsta där Ryanair flyger till väst medan Wizz Air fokuserat på öst och är säkert anledningen att det funkat bra där. Blir intressant följa men jag tror det slutar med att RYR hamnar på Arlanda.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev