Är SAS illa ute?
Det är nu 3,5 månader sedan SAS avslutade förra räkenskapsåret och ännu har de inte velat uppge några siffror på hur många miljarder förlusten blev. Eftersom SAS inte är börsnoterat finns inga krav på att de skall redovisa siffrorna publikt innan årsredovisningarna för de olika bolagen blir godkända av Bolagsverket i Sverige. Från den dagen kan vem som helst ta reda på de exakta siffrorna. Mycket talar för att förra året blev mycket dåligt och det första kvartalet i nya året (november 2024 till och med januari 2025) lär inte ha varit bra. Hade siffrorna varit lite åt det positiva hållet kan vi vara säkra på att SAS och SAS nya ägare stolt visat upp siffrorna. Visserligen är första tre månaderna alltid bland de svagaste men då SAS kassa och egna kapital inte är särskilt stor kan det finnas en stor risk att mer pengar behöver sättas in av ägarna redan till sommaren.
SAS har med största sannolikhet drabbats negativt av bytet av global allians och enligt de siffror som presenterats av Swedavia och Transportstyrelsen har inrikesflyget minskat kraftigt. Också norsk inrikes har minskat. Även Norwegian har haft det tufft i slutet av 2024 då de ökade kapaciteten med 24 % och att de bara orkade öka antalet passagerare med 12 %. Sådant tär på lönsamheten och sätter press på bolaget att sälja billiga biljetter för att fylla planen.
Blir intressant att följa SAS under 2025 som lär bli ett helt avgörande år för SAS att visa att det är ett livskraftigt bolag.
svar
Sv Sixty För angiven dag flög SAS till 30 olika orter utomlands!
Finns inget annat bolag som flyger så mycket från Sverige.
Det stämmer väl ändå inte, Arlanda har väl en massa linjer kvar med SAS ut i Europa? Huvudstäder och semesterdestinationer?! Vad annars? Där är väl där efterfrågan finns? Långlinjen är något annars. Att EWR försvinner från ARN?! Vart har du fått den informationen?!
sv sixty
SAS kan ju inte hålla på flyga en massa olönsamma linjer.
Om andra bolag vill flyga linjer som SAS lägger ner är det väl fritt fram.
sv thomas, det är inte svårt att ta reda på för andra än di än dig..
Benjamin Smith, var så god.
sv Pilot. Och hur många av direktlinjerna utrikes är till CPH och OSL?
Arlanda har snart bara kvar CPH, OSL och avgångar till semesterorter runt Medelhavet och möjligtvis AMS/CDG me. Allt annat har man gett upp och sista långlinjen försvinner efter sommaren.
Och inrikesflyget i Sverige minskade 7 % i april 2025 jämfört med april 2024.
Cirka 200 admin/kontorstjänster kommer att sägas upp i form av en ”Corporate reset”. Lite oroväckande att dessa tjänster har funnits, och att det runnit pengar till saker som inte ens berör operationen. Gissar att vissa ”viktigare” tjänster här outsourcas, men det finns nog en andel positioner/tjänster här som sas inte ens har behov utav.
Synd om de anställda såklart.
Läst precis samma sak om att AF KLM är nöjda och vill stärka sin andel då SAS når alla dem mål som hittills satts upp. Vet inte riktigt om det sticker i ögonen för vissa som tidigare helt gett upp på SAS, men tror på en vändning inom snar framtid..
“Johnny” och vad heter den vdn
Du snackar goja sas gör fortfarande stora förluster.
Under kommande veckodag har SAS 136 direkt flygningar totalt från Arlanda.
Varav:
70 st direktflygningar utomlands.
64 st direktflygningar inom Sverige.
Enligt VDn för AF-KLM går det bättre än väntat för SAS, och AF-KLM är nöjda med investeringen, och har flera möjligheter att ta över aktiemajoriteten, säger han.
Vad jag förstår flyger du inte så mycket och bor troligen i Stockholms området.
Det är tur att vi inte alla tycker precis lika.
Det skulle bli en mycket tråkig värld.
@Att Sham. Det hjälper nog inte så mycket att du som alltid skriver negativt om Ryanair, uppträder under olika signaturer och är Lifetime “Gould” hyllar ditt favoritbolag. Tråden handlar om hur det går för ditt favoritbolag pga alla svårigheter de står inför och osäkerheten i marknaden och visst kan det vara bra med de fördelar du nämner – men ditt favoritbolag färlorar fler miljarder varje år..
Kommande 7 dagar har ARN flyg till 134 flygplatser och CPH till 144 så lite överdrivet att man alltid behöver mellanlanda i CPH…
Vi tycker tydligen olika!
Flyger i förstahand med SAS. De ger den bästa servicen.
Har Lifetime Gould. Det ger mig många fördelar.
Hela min flygning på en bokning. Tillträde till många lounger utan extra kostnad oavsett biljett typ.
Bor numera inte i Stockholm. Skall jag då boka en flygning till Stockholm och en annan flygning vidare ut i världen. Det blir mycket besvärligt.
Men du kanske inte flyger så mycket.
Kabinfaktor…
Den spelar egentligen ingen som helst roll. Titta på Norse, fulla flyg men back varje flight.
Till Sixty och 08
Det ni skriver kan jag till full pott hålla med om.
Jag för min del har sedan ganska länge valt bort rubricerat bolag, därför att jag tycker att alternativen är bättre i alla avseende.
Dessutom har jag ingen lust att tvingas mellanlanda i CPH om jag slipper.
SAS är iof mycket illa ute, både dels iom inkorporeringen/anslutningen av BRA och dels i och med det nya business-konceptet. Det kommer ju fattas bra många stolar när det konceptet gått igenom då det kommer fattas mitten eller aisle-säten i business.
@ Sixty, Daniel m.fl.
En uppriktig fråga från en novis som jag gärna skulle få svar på är vad ni tror att Arlandas relativt dåliga connectivity spelar för roll när bolag funderar på att förlägga långlinjer till Stockholm?
Resonemanget bakom min fråga är som följer: geografi, connectivity och lokalt kundunderlag (personresor/näringsliv/turism) bör – i varierande grad – vara viktigt för en flygplats. En flygplats med tillräckligt kundunderlag, säg Heathrow, kommer vara tillräckligt attraktiv för bolag att förlägga långlinjer till/från utan större hänsyn till geografi eller connectivity. På andra flygplatser är inflygningen av regional trafik tillräckligt stor och geografin gynnsam för att långlinjer ska löna säg utan att befolkningsunderlaget är ”tillräckligt”, t ex Frankfurt (dåligt exempel, jag vet!).
Som jag förstår det har Arlanda en viss geografisk fördel, men både ett kundunderlag och connectivity är relativt dåligt i jämförelse med andra flygplatser i Europa.
Hur tänker ni om detta? Finns det anledning att oroa sig. När kommer connectivity till en så pass kritiskt punkt att Arlanda blir oattraktivt?
Bäste Daniel. Det verkar som om du tror att lönsamhet för ett flygbolag enbart handlar om att fylla upp flygplan. Det är uppenbart om du tittar framåt över sommaren och läser ankomststatistik från amerikanska flygplatsmyndigheter att antal besökare från de skandinaviska länderna minskat betydligt de senaste månaderna och att efterfrågan på flygresor till USA fått sig en riktig törn den senaste tiden. SAS var ute i en pressrelease och talade om att man förlorat/minskat 1,2 miljoner passagerare till Asien senaste året pga rstriktioner för flygningar över Ryssland.
Att arbeta på en flygplats och lasta baggage, leverera mat till flygplanen eller sälja daska flaggor på flygplatsen kanske innebär att man upplever stora passagerarmängder men jag är säker på att de som arbetar med intäktsstyrning på flygbolagen är mycket bekymrade över den svaga efterfrågan till/från USA de närmaste månaderna.
Satsningen på att göra CPH till SAS enda långlinjehub kommer att straffa sig. ANA med flera flygbolag gnuggar händerna.
Vad har jag som bor i Sthlm för anledning att flyga med SAS då jag oftast måste flyga via CPH och betala mer för biljetten än vad konkurrenterna tar? Svar det finns ingen anledning för mig att flyga SAS om dom inte är helt ensamma på en destination. Flyger man andra bolag så är det dessutom bonus att man slipper den grininga och allt annat än service minded SAS personalen i CPH. Bye bye SAS and good luck.