Skriv ut  

Ny typ av weekendcharter gynnar regionala flygplatser

Flygnyheter, Redaktionen, den 24 februari 2020
När inrikesflyget minskar blir utrikestrafiken allt mer viktig för de regionala flygplatserna. Korta serier med weekendcharter betyder allt mer för flygplatserna.

De stora researrangörerna har sedan många år sett fördelarna med att involvera också de regionala flygplatserna i sina flygprogram. Traditionella solresemål går nu att nå från en rad av de mindre flygplatserna i landet. Vid sidan av det växer även mindre researrangörer fram, med enstaka weekendpaket specialiserade även de på de regionala flygplatserna.
- Vi är helt fokuserade på de mindre flygplatserna vid sidan av storstäderna. Men det handlar inte enbart om att hitta landningsbana och terminal utan om ett samarbete där flygplatsen är involverad, säger Olle Fält på Goto Nordics till Flygtorget.

Företaget har sedan några år producerat weekend-charter till ett urval europeiska destinationer, främst städer som Prag, Amsterdam, Krakow, Barcelona och Paris. Flygningarna dit har utgått från Skellefteå, Sundsvall, Jönköping, Karlstad och Kalmar, alltså flygplatser som inte själva har någon reguljär flygtrafik utomlands och inte heller kortare charterflygningar i någon större utsträckning. 

- I år har vi tolv flygningar inbokade och räknar med att det blir än fler senare i år. Det har tagit sin tid men nu märker vi att vi fått luft under vingarna. I och med det blir vi också uppvaktade av de regionala flygplatserna.

Det har visat sig att de olika flygningarna ger en positiv uppmärksamhet kring flygplatsen i tider när ifrågasättandet av flyget annars är det som dominerar medierapporteringen. Olle Fält tar ett exempel från Karlstad där rapporteringen kring en flygning till Prag blev förra årets mest lästa artikel.

- Det blir ett bra surr kring verksamheten som gynnar flygplatsens varumärke.

Borlänge är en av de flygplatser som under året får en flygning, denna gång till Prag, en efterfrågad destination, enligt Stefan Carlsson, marknadschef på Dalaflyget där Borlänge och Mora flygplatser ingår.

- Vår ambition är att i framtiden kunna erbjuda ett antal weekendcharter per år till olika platser från Dala Airport i samarbete Goto Nordics, säger han.

Flygningarna genomförs med inhyrd kapacitet från bland andra Smartlynx Airways, Enter Air men även Air Baltic och Widerøe. 
- Vi utgår från flygplan i storleken B737-800 och A320. Den stora utmaningen just nu är att hitta rätt kapacitet till rätt kostnad. Utbudet har minskat de senaste åren när flera tänkbara flygbolag försvunnit, bland andra Small Planet som vi använt tidigare.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev