Skriv ut  

(M): Om vi vinner stoppar vi förtida nedläggning av Bromma

Flygnyheter, Redaktionen, den 3 februari 2021
Om inte Swedavia vill driva Bromma vidare, då måste privata alternativ få möjlighet att ta över. Det menar (M) som också tänker stoppa en förtida nedläggning av Bromma. Om de vinner valet nästa gång.

Den 8 april ska regeringen presentera den nya infrastrukturpropositionen. Av allt att döma kommer frågan om Brommas framtid då att gå in i ett skarpt läge. Sedan Swedavia släppte rapporten med konstaterandet att det inte går att driva flygplatsen vidare på ett ekonomiskt godtagbart sätt, har en mängd trafikpolitiska utspel gjorts. Många av dem ställer sig bakom tanken på att lägga ner Bromma innan det statliga avtalet löper ut 2038 – under förutsättning att Arlanda ges möjlighet att ta över trafiken. Men inte heller det är en garanterad väg framåt.

- I nuläget kan Arlanda flygplats ta över trafiken från Bromma flygplats utan en utbyggnad, men på sikt måste regeringen våga stå för att en utbyggnad av Arlanda inte går ihop med klimatmålen och därför inte är aktuell. Flygtrafiken måste minska och ett första steg är att lägga ner Bromma flygplats, säger Anna Sehlin (V), oppositionspolitiker i Stockholm.

Men det är en argumentering som inte Maria Stockhaus, riksdagsledamot för (M) med bland annat en plats i Trafikutskottet håller med om, tvärtom ska flygplatsen finnas kvar, i alla fall så länge avtalet gäller.

- Det ger rådrum att förbereda en eventuell flytt till Arlanda. Men om nu Swedavia vidhåller att de inte vill driva flygplatsen vidare, då ser jag det som självklart att privata alternativ kan ta över verksamheten. Med tanke på vad som händer i flygbranschen just nu är de vår skyldighet att ta hänsyn och se till alla alternativa möjligheter att stötta flyget. säger hon.
Nybildade Bromma Airport Group har som ambition att vara det privata alternativet och menar att det finns goda möjligheter att driva flygplatsen med ett ekonomiskt överskott. Hur den kalkylen står sig i förhållande till Swedavias uträkning är det i nuläget ingen som vet. Inte ens politikerna i Trafikutskottet som inte fått ta del av rapporten.

- Det är kraftigt demokratiunderskott. Att hävda att det är affärshemligheter kring ett statligt bolag och därför inte är en offentlig handling, understryker den märkliga hanteringen av hela ärendet. Hittills har det bara varit muntliga föredragningar utan specifika siffror.

Ett sätt att på politisk väg stoppa nedläggningen är ett så kallat utskottsinitiativ. Ett sådant kan oppositionspartierna i Trafikutskottet lägga och finns majoritet i riksdagen för initiativet så blir det ett tillkännagivande till regeringen om att öppna för annan aktör att ta över driften.  För att ett sådant initiativ ska ha möjlighet att vinna majoritet, krävs att regeringens två stödpartier (C) och (L) som har uttryckt sig positivt om den regionala flygtrafiken i Sverige, röstar för det.

- Risken finns att Bromma blir en bricka i en kohandel kring infrastrukturproppositionen. Å andra sidan har vi val 2022. Får vi då ett maktskifte kommer vi att stoppa en förtida nedläggningen av Bromma. Kommentera artikeln
Det finns 18 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Sv Entreprenör
Skrivet av Loadmaster, 2021-02-07 12:53:59
Vart hittar du din info (som inte stämmer)? 2 rörelser igår och 7 rörelser idag på BMA (reguljärt). Du fick ju samma svar i en tråd på forumet.
Anmäl inlägget
BMA trafik
Skrivet av Entreprenör, 2021-02-06 14:40:19
Idag igen lör 6:feb inte en enda flight
Sönd 3
Anmäl inlägget
M och S
Skrivet av Sven, 2021-02-05 06:46:37
M och S struntar egentligen i Bromma. Det viktigaste är att säga emot varandra.

Två förlegade partier från folkhemstiden. Time to move on.
Anmäl inlägget
SV: det går inte dåligt för swedavia
Skrivet av Henrik, 2021-02-04 18:56:00
Du har helt riktigt, det har inte gått dåligt för Swedavia, däremot så har det gått dåligt för Bromma flygplats de senaste åren pga. felprognoserade passagerarmängder och skenande kostnader i de investeringar man gjort.
Anmäl inlägget
Missgärning
Skrivet av DC-3, 2021-02-04 11:17:36
Att politiskt rädda Bromma, tror jag är en förödande politik ur såväl taktisk som strategisk synvinkel. Flygplatsen och alla lådor/lador omkring
skulle kunna bli ett fantastiskt futuristiskt bostads- och arbetsområde, till skillnad från nuvarande samhällsonyttiga verksamhet. Satsa istället på Arlaa Express för ALLA och inte bara på de som själv slipper betala, så är alla lika snabbt i city.
Anmäl inlägget
MP styr M i Stockholm och S rikstäckande
Skrivet av Peter W, 2021-02-04 11:05:47
MP har en fantastisk roll när både M och S tvingas sitta i knäet på MP.

Varför lägga ner allt flyg i Sverige innan valet 2022. Passa på MP! Därefter risken stor att MP får ägna sig åt annat än rikspolitik.
Anmäl inlägget
BMA och Swedavia
Skrivet av Mr €, 2021-02-04 10:30:42
Kan vara bra med en konkurrerade flygplats till Arlanda som då sätter press på deras priser och investeringar. Att låta flygklubbar med elflygplan, affärsflyg, Daisy, helikoptrar och de kommande UAM "Urban Air Mobility" elhelos få en hemvist med servicemöjligheter. Dock kanske den ursprungliga flygplatsens yta med korsande banor kunna optimeras bättre än idag.I kristid kunde flygplatsen redan nu förberedas för JAS divisioner.
Anmäl inlägget
det går inte dåligt för swedavia
Skrivet av Tobbe, 2021-02-04 09:52:27
Det går inte dåligt för swedavia,
https://www.allabolag.se/5567970818/swedavia-ab
siffror fram till 2019 dock, med med den historiken så överlever de ett år i minus.

GA behöver ett ställe i stockholm att landa på, swedavia är GA största "fiende" se på hur illa Säve blev, med hemligstämplade rapporter om bärighet. nä, gör som många andra FP gör, försök driva det privat eller kommun och konkurrera med Swedavia.
Anmäl inlägget
Miljöpartiet styr M
Skrivet av Lage D, 2021-02-03 22:15:23
I Region Stockholm och i Stockholm Stad är Moderaterna till 100 % beroende av att de har stöd av Miljöpartiet. Moderaterna kommer aldrig att stoppa en nedläggning av Bromma Flygplats. Då förlorar Moderaterna makten i Region Stockholm och i Stockholm Stad. Riksdagsledamoten Stockhaus vet att det hon säger är "trams".
Anmäl inlägget
Bra för allmänflyget med en privat aktör?
Skrivet av Andriy, 2021-02-03 21:01:44
Swedavia har i princip stoppat flygklubbarnas verksamhet på Bromma (finns fortfarande ett flygplan som går att flyga men man betalar 1500kr för varje start/landning). En privat aktör kan kanske se till att både flygklubbar och reguljärflyg får plats och förutsättningar att utvecklas på Bromma? Det går alltid att fylla hålrum i beläggning med allmänflyget som måste nu utgå från grannkommunerna.
Anmäl inlägget
Bromma föelust för Stockholms stad
Skrivet av Lisb, 2021-02-03 18:13:01
Bromma har under lång tid varit en förlustaffär för Stockholms stad (kommun). Det mycket låga arrendet Swedavia betalar ger ingen vinst. Bebyggs Bromma kommer Stockholm att tjäna mycket pengar i bl.a ökade skatteintäkter för nytillkomna medborgare.
Anmäl inlägget
Bromma borde bli som Säve flygplats
Skrivet av Anonym , 2021-02-03 16:02:36
Gör om Bromma flygplats till ett motsvarande Säve flygplats i Göteborg. All kommersiell flygtrafik till Arlanda/Skavsta.
Anmäl inlägget
SV:Benny
Skrivet av Henrik, 2021-02-03 14:00:54
Bromma har visat röda siffror de senaste åren. Detta beroende på att Swedavia i sina prognoser haft ett scenario om att antalet passagerare skulle öka år efter år. Med detta scenario gjorde man ett antal stora investeringar på Bromma som dessutom blev mycket dyrare än planerat. Sen minskade passagerarna och därmed förlusterna
Anmäl inlägget
Bromma flygplats lönsamhet
Skrivet av Flygkonsult, 2021-02-03 12:54:52
Bromma flygplats har fram till pandemins början varit en av de mest lönsamma flygplatserna i Sverige.
Allt annat är en myt.
Anmäl inlägget
Är det Partiet eller Maria?
Skrivet av Stockholmare, 2021-02-03 12:26:53
Är det Partiet eller Maria Stockhaus som tänker sig stoppa detta?
Anmäl inlägget
Sunt förnuft
Skrivet av Amed, 2021-02-03 12:05:43
Med lite sunt förnuft så blir det ingen nedläggning alls någonsin. Bromma kommer vara viktigt om 100 år också
Anmäl inlägget
Swedavia - kliv fram!
Skrivet av Benny, 2021-02-03 11:20:31
Det är så mycket prestige i frågan nu. Är Swedavia beredda att släppa en flygplats (BMA) där de har mer eller mindre haft monopol på ground handling och där de tagit ut högre avgifter än på ARN. På BMA har Swedavia tjänat pengar minst sagt. Innan pandemin dock - förlusterna på ARN är större nu än på BMA. Varför vill inte MP och V stänga ner ARN - en betydligt större miljöbov än BMA!
Anmäl inlägget
In absurdum
Skrivet av Henrik, 2021-02-03 10:46:59
Nu vaknar M till liv. Flygplatsen är inte lönsam, var inte det innan Corona heller. Bromma hindrar utvecklingen av Arlanda. Att ett privat företag skulle ta över Bromma och få samma hyres avtal som Swedavia är högst osannolikt. El-flyg ligger minst 10 år fram i tiden. M är ett parti som lever i det förgångna.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev