Skriv ut  

Ryanair satsar på regionala flygplatser

Flygnyheter, Redaktionen, den 30 november 2021
Örebro och nu också Växjö. Ryanair fortsätter att expandera också vid sidan av de stora flygplatserna. Nu trafikerar flygbolaget nio flygplatser i Sverige.

Ryanair
Ryanair
 
Arlanda och Landvetter är Ryanairs två stora destinationer i Sverige med sammantaget 55 linjer, året runt och säsongstrafik inräknat. Men ett växande antal regionala flygplatser vid sidan av de två storflygplatserna ingår numera i Ryanairs svenska linjenät. Den 11 november kunde Örebro Airport meddela att Ryanair startar en linje till Stansted den 1 april nästa år med två avgångar i veckan, en etablering som flygplatsen klassar som en milstolpe i utvecklingen.

- Det är fantastiskt glädjande att Ryanair börjar flyga till London från Örebro. Det är en perfekt kombination, ett framgångsrikt flygbolag som skapar tillgänglighet till en världsstad som är viktig både för affärsresenärer och turister, säger Mikael Smedberg, vd på Örebro Airport i en kommentar.
I förra veckan kom så nästa svenska etablering i och med att även Smålands Airport i Växjö får en linje till Stansted. Också där blir det två avgångar i veckan med start den 27 mars.

- Det är riktigt, riktigt roligt, som vi har jobbat på att få till en linje till London, säger Ulf Axelsson, vd på Växjö Smålands Airport till Flygtorget.
Ryanair har sedan tidigare flugit på en handfull destinationer från Växjö sedan starten till Düsseldorf och i dagsläget finns Alicante, Gdansk och Zadar på linjekartan.

- Förutsättningarna för Stansted är mycket stora och det finns en tydlig marknad. Det förvånar mig inte om antalet frekvenser kan ökas när trafiken väl kommit igång, fortsätter Ulf Axelsson.
Att Ryanair nu kunnat expandera trafiken till bland andra de svenska regionala flygplatserna beror till del på att pandemin skapat tillgång på fler slotar på Stansted Airport. Dessutom byggs flygplansflottan upp med fler Boeing 737-8200, alltså Ryanairs specialbeställda maskin med 197 stolar ombord. 

Med de två senaste tillskotten har Ryanair nu redan startad eller planerad trafik på nio svenska flygplatser: Arlanda, Landvetter, Sturup, Visby, Växjö, Västerås, Örebro, Skellefteå och Luleå.



Kommentera artikeln
Det finns 10 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Heja Sverige
Skrivet av Maggan, 2021-12-02 11:53:40
Sjukt bra! Ett bolag som varken betalar skatt eller arbetsgivaravgifter i Sverige.
Anmäl inlägget
# Småland
Skrivet av Arne Anka, 2021-12-01 12:30:42
Vad jag vet så transporterar Ryanair inte flygfrakt sedan 1997. Då slutade man eftersom det bara motsvarande 0,5% av omsättningen. Tar bara sin egen frakt typ AOG delar mm. Skulle nog bli svårt att klara 25 minuters turnarounds annars...
Anmäl inlägget
Bra RyanAir
Skrivet av Per Jansson, 2021-12-01 10:49:30
Suveränt med regionala flyg till bl.a. Stansted. Tänk om de kunde få igång några fler till UK t.ex. Belfast, Aberdeen och Liverpool också...
Anmäl inlägget
Småland
Skrivet av Mr €, 2021-12-01 10:13:29
Man kan tycka att det borde finnas fraktvolymer från Kalmar, Växjö och Jönköping så det täcker kostnaderna och pax blir grädden på moset. Dock är 737MAX ingen bra fraktmaskin så Wizz kan smyga in med sina A320 och ta den volymen framöver. SAS/Norwegian sitter lite i kläm mellan Wizz A321neo's och Ryanair's 737MAX200.
Anmäl inlägget
Östergötland
Skrivet av Ören, 2021-12-01 08:19:59
Eller så kommer de få sällskap av Linköping, det ligger ju perfekt mellan Jönköping och Norrköping. Gott upptagningsområde.
Anmäl inlägget
Alicante nästa
Skrivet av Lisbeth Seger Knutsson, 2021-11-30 21:30:04
Många vill slippa resa från Arlanda o Skavsta
Skulle ur miljösynpunkt vara mycket bättre att få resa från närliggande flygplatser.
Har någon undersökning om intresse från allmänheten gjorts. Mvh Lisbeth Seger Knutsson
Anmäl inlägget
Östergötland
Skrivet av Sören , 2021-11-30 19:28:57
Troligvis får även de flygplatserna sällskap av NRK eller kanske Jönköping
Anmäl inlägget
Bra
Skrivet av JE, 2021-11-30 17:30:00
Skönt, då slipper man ta omvägen över Arlanda!
Anmäl inlägget
Bra jobbat Ryan !
Skrivet av Åke B, 2021-11-30 10:14:45
Kul för de regionala flygplasterna, är väl kanske ingen super lönsam affär för dom, men trafik bygger trafik. Både Örebro å Växjö borde ju ha bra upptagningsområden för flyg till London. Nu är det bara å avvakta att Coviden försvinner.....
Anmäl inlägget
Giant
Skrivet av Ginst , 2021-11-30 09:39:26
Mycket bra att alla oseriösa ”svenska” flygbolag får sig en match! Grattis!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev