Skriv ut  

Ryska flygplan inte längre säkerhetsklassade

Notiser, Redaktionen, den 29 mars 2023
Inga reservdelar, bristande underhåll, strandade flygplan. De västerländska flygplanen i den ryska flygplansflottan är i allt sämre skick. Det gör att de inte längre säkerhetsklassas av västerländska flygorganisationer.

De ryska flygbolagen ”kannibaliserar” nu flottan av västerländska flygplanstyper, främst de från Airbus och Boeing. Konkret innebär det att halva flottan av en flygplanstyp fortsätter flyga medan halva flottan omvandlats till reservdelslager. Det är en åtgärd som dessutom fått grönt ljus av ryska flygmyndigheter, allt orsakat av de sanktioner som den ryska invasionen av Ukraina skapat.
 
I sin tur innebär det att bland andra FAA, ICAO och en rad andra flygsäkerhetsorganisationer inte längre säkerhetsklassar den ryska flygplansflottan.
 
- Jag skulle verkligen inte känna mig säker ombord på ett flygplan vars myndigheter inte längre har offentliga uppgifter om reparationer och underhåll och som är satt under sanktioner från de länder där flygplanen tillverkas, säger den amerikanska flygexperten Richard Aboulafia till amerikanska media.



   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev