Skriv ut  

Unikt projekt med självkörande elbussar på Arlanda

Notiser, Redaktionen, den 20 april 2023
Det växande Arlandastad behöver bättre tillgänglighet inom flygplatsområdet. Nu startar ett unikt projekt med självkörande, fullstora elbussar inom området.

Under projektets första sex månader fokuserar projektgruppen på säkerhetsaspekter, behov av stödjande infrastruktur och lagstiftning. Därefter testas en pilotbuss innan man övergår till kommersiell trafik. Projektet finansieras delvis av Vinnova och leds av Rise.

– Något liknande projekt med fullstora självkörande bussar har inte gjorts hittills i Sverige, så det är både extremt spännande och väldigt utmanande för oss på Vy Buss, säger Zakaria Abna-Aissa, affärsområdesdirektör Vy Buss kommersiella trafik.
 
- I norska Stavanger kör vi en fullstor självkörande buss och det projektet har varit live sedan maj 2022. Vi har idag tre linjer med flygbussar till och från Arlanda, förhoppningsvis blir detta ytterligare ett upptagningsområde som vi kan koppla ihop med flygplatsen genom att använda oss av självkörande fordon, fortsätter Zakaria Abna-Aissa.
 
Tekniken för att skapa bussarna finns redan tillgänglig genom teknikleverantörerna Applied Autonomy och Adastec. Bussarna går i nästan samma höga hastigheter som dagens bussar och kan operera dygnet runt, alla dagar i veckan.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev