Skriv ut  

Sveriges brandflyg hjälper EU

Flygnyheter, Redaktionen, den 30 maj 2023
Nu är det klart att ytterligare två svenska skopande flygplan ställs till förfogande för brandbekämpning inom EU genom rescEU. Det betyder att Sverige nu har fyra skopande flygplan som kan bistå vid insatser både nationellt och internationellt.

– Vi är mycket glada över att ytterligare två skopande flygplan blir en del av rescEU, en del av EU:s civilskydd. Sverige är en del av EU:s beredskap, på samma sätt som EU är en del av Sveriges, säger Robert Wallén, chef för den operativa avdelningen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
 
De två flygplanen kompletterar de två som redan är resurser inom rescEU. Alla fyra flygplanen kan fortfarande användas inom Sveriges gränser när de inte behövs på EU-uppdrag.
 
– När flygplan genomför insatser utomlands har vi möjlighet att kompensera den nationella beredskapen genom att öka antalet helikoptrar i beredskap. Det gör att vår egen beredskap för brandbekämpning kan bibehållas. Enligt nuvarande avtal har vi tillgång till minst tio helikoptrar, säger Nils Vaernholt, chef på enheten för nationella insatser och civilskydd på MSB.
 
De fyra skopande flygplanen är från och med idag 30 maj stationerade i Nyköping och Jönköping. De tio helikoptrarna är stationerade i Ljusdal, Västerås, Växjö och Jönköping.
 
Sverige har varit en del av rescEU sedan 2019. Första gången som flygplanen aktiverades internationellt var vid släckningen av de stora skogsbränderna som härjade i Grekland under sommaren 2021. Under sommaren 2022 stöttade Sverige både Frankrike och Tjeckien med skopande flygplan vid storskaliga bränder. Inför 2023 förstärks den samlade EU-beredskapen med ett flertal nya resurser, bland annat fler flygplan och prepositionerad markpersonal i riskområden.



Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Livförsäkring
Skrivet av Aaron, 2023-06-01 10:58:27
Räcker befintlig livförsäkring eller behövs särskilt risktillägg?
Anmäl inlägget
klokt
Skrivet av Greger brandmästare, 2023-05-31 05:57:56
Att denna resurs kom in så sent, hade de stora västmaländska och Hälsinge skogsbränderna kunnat undvikas?
utöver värdena som gick förlorade är skogen en stor koldioxid absorberarare.
Men bra att resursen nu är på plats.
Den drar är en marginell kostnad
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev