Skriv ut  

Ryanair storhandlar flygplan – inväntar 'orderbokskollaps'

Flygnyheter, Anders Hasselbohm, den 18 februari 2009
Michael O´Leary, lågprisbolagets Ryanairs chef, sa igår att bolaget för samtal med både Boeing och Airbus för köp av sammanlagt 200 flygplan för leverans mellan 2013 och 2016.

7 miljarder dollar beräknas ordervärdet till - av Michael O´Leary själv vill säga, eftersom flygplanen normalt brukar kosta runt 70 miljoner dollar styck, dvs 14 miljarder kronor.

Ryanair-chefen låter ofta media få en roll i hans förhandlingar med flygbolag, flygplatser och regeringar genom att trumpeta ut vad han tycker.

Ryanair CEO M O´Leary
Michael O'Leary

När O´Leary igår talade om alla de nya flygplan Ryanair ska köpa var det inte heller några blygsamma krav han offentliggjorde.

Han sa, enligt Travel Daily, att Ryanair hoppas få minst 50 procents rabatt på sina stora flygplansköp. Och han tillade, att Ryanair inte har någonting emot att vänta tills flygplanstillverkarnas ”orderböcker kollapsar” för att få maximal rabatt.

Michael O´Leary har redan i augusti tillkännagivit att Ryanair förhandlar om köp av 200 flygplan, och möjligen en option på 200 ytterligare.

Till Independent sa O´Leary då:

”Vi har försökt att tala med Boeing om order efter 2012, men deras priser är alltför höga. Vi har börjat tala med Airbus om möjligheten att välja Airbus-plan.”

Nu ökar alltså Michael O´Leary pressen på de båda stora – och genom avbeställningar av flygplan redan pressade, flygplanstillverkarna i världen, Boeing och Airbus.


Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev