Skriv ut  

Embraer utför sitt första autonoma flygtest

Flygnyheter, Redaktionen, den 17 oktober 2019
I ett vetenskapligt samarbete har flygplanstillverkaren Embraer tillsammans med UFES (Universidade Federal do Espírito Santo) utfört en rad tester för autonoma funktioner i ett flygplan.

Embraer test
Embraer - autonoma systemtest
 
I testet som presenterades den 8 oktober kan man följa flygplanets egna förmåga att taxa enligt vissa mönster på flygplatsens taxibanor. 
 
I sex månader har Embraer och UFES arbetat med att utveckla matematiska beräkningar för att få fram en modell av ett automatiskt system i form av mjukvara, hårdvara, lasersensorer, GPS, kameror och även system som ska integreras till flygets befintliga system.

Det kan tyckas långt ifrån att ha autonoma passagerarflygplan som helt klarar sig utan piloter i luften men utvecklingen går snabbt när tekniken väl är i rullning.
Som åskådare tycker vi gärna att flygplan redan kan flyga och landa med autopilot, men det är inte att räkna som autonoma manövrar, det autonoma systemet ska inte behöva några hjälpmedel som signalerna från ett ILS-system t.ex. Flygplanet ska kunna räkna ut och fatta egna beslut med den bild den själv skapat med hänsyn till situationen.

Under testet fanns det två piloter i cockpit som hela tiden bevakade vilka beslut och manövrar flygplanets datorer gjorde. Manövrarna i det här testet byggde på den externa miljön runt flygplanet och det interna systemet som gav kommandon till accelerations-, styrnings- och bromssystemet.

Vem vet, inom kort kanske piloten kan lämna över taxningen på flygplatsen till det självtänkande flygplanet och där piloten då har en mer bevakande funktion istället för en primär hands on funktion.Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn