Skriv ut  

Sju flygplatser får fortsatt coronastöd

Flygnyheter, Redaktionen, den 28 augusti 2020
Inrikestrafiken börjar så smått återhämta sig. Men regeringen vill trots det garantera flygtrafiken till Norrland och Visby och förlänger därför den tillfälliga trafikplikten till åtta destinationer.

- Vi befinner oss i ett allvarligt läge.
Det säger infrastrukturminister Tomas Eneroth när regeringen nu beslutat att Trafikverket ska upphandla flygtrafik till åtta olika destinationer i Sverige under resten av året. Beslutet bygger på en överenskommelse mellan regeringen, alltså socialdemokraterna och Miljöpartiet och Centerpartiet och Liberalerna.
 
- Flyget har drabbats hårt av följderna av coronaviruset och det finns idag inga kommersiella förutsättningar för flygbolagen att driva ett svenskt inrikesflyg. Samtidigt är det viktigt att upprätthålla kritiska flyglinjer, så att samhället, företag och sjukvården har fortsatt tillgång till snabba transporter för samhällsviktiga ändamål under Coronakrisen, säger Liberalernas infrastrukturpolitiske talesperson Helena Gellerman.

När den första upphandlingen gjordes i april för att stötta flyget gick uppdraget till Amapola att trafikera de åtta destinationerna. SAS meddelade då att de trots det tar eget ansvar för tre linjer, från Arlanda till Kiruna, Luleå och Umeå. Det gjorde att de sträckorna togs bort från upphandlingen. Sedan dess har SAS också börjat flyga också på de övriga destinationerna i Norrland som ingår i upphandlingen och ska enligt planerna även starta trafik på Visby i början av september. På Gotland flyger även Air Leap och nya flygbolaget Air Gotland Express. Hur det faktum att det redan nu finns kommersiell flygtrafik till samtliga de destinationer som omfattas en förlängd trafikplikt året ut, framgår inte av beskedet från regeringen som skriver: ”Flygbolag som flyger på de berörda flyglinjerna ska informera Trafikverket om de avser att ändra sitt utbud som påverkar fullgörandet av den allmänna trafikplikten.”

-       Det är ett välkommet besked att regeringen uppmärksammar flygets utsatta situation. Men, nu måste regeringen satsa på flyget i hela Sverige och se till att flygbolagen får rätt förutsättningar för att kunna öppna fler linjer. Samtidigt måste regeringen se till att flygets infrastruktur, det vill säga flygplatser och flygtrafikledning, fungerar oavsett om de drivs av privata eller offentliga operatörer, säger Marcus Dahlsten vd Transportföretagen.

Den förlängda trafikplikten gäller:
Kiruna–Arlanda
Luleå–Arlanda
Umeå–Arlanda
Östersund–Arlanda
Skellefteå–Arlanda
Örnsköldsvik–Arlanda
Sundsvall–Arlanda
Visby–ArlandaKommentera artikeln
Det finns 8 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Trams
Skrivet av Guten, 2020-08-31 19:34:40
Detta är ju bara trams. Samtliga linjer utom Ö-vik har ju idag trafik till och från Arlanda. På Gotland är det SAS och Air Leap som flyger. Detta är endast ett politiskt utspek när man vill få det att se ut som om man månar flyget. Och något stöd till flygplatser är det ju inte tal om...
Så den enda linje som fortsatt upphandlas är just Örnsköldsvik. Och därifrån kommer väl Herr Löfvén..
Anmäl inlägget
Ytterligare upphandlad trafik
Skrivet av Linkan, 2020-08-30 12:48:01
Nu har Trafikverket upphandlat trafiken Tre operatörer ska säkra flygtrafiken på sju linjer för perioden oktober 2019 - oktober 2023.

Amapola Flyg AB

Hemavan – Kramfors – Arlanda
Vilhelmina – Lycksele – Arlanda
Torsby – Hagfors – Arlanda

Jonair Affärsflyg AB

Pajala – Luleå
Östersund – Umeå
Sveg – Arlanda

Regional Jet

Gällivare–Arvidsjaur-Arlanda

Anmäl inlägget
Att F50
Skrivet av Linkan, 2020-08-29 18:35:14
Sundsvall ligger inte i söder som du skriver. Sundsvall ligger i Norrland.
Från Sundsvall kan du ta tåget direkt till Sth city.

Tåget betydligt mer utvecklat i Södra Sverige och avstånden till Sth är inte så långa. För utlandsresor kan många nyttja Köpenhamn de behöver inte åka via Arlanda.
Anmäl inlägget
Trafikverket / regeringen
Skrivet av thomas, 2020-08-28 21:20:51
"F50" orsaken är att regeringen är oförmögen att ta ett helhetsgrepp på flyget, man lappar och lagar och försöker komma undan så billigt som möjligt, den strategin är förödande för Sverige som land, man måste ge hela landet samma förutsättningar.
Det kan väl inte vara så svårt att uppnå.
Anmäl inlägget
Tåg
Skrivet av TS, 2020-08-28 19:29:09
Från Stockholm till i princip de flesta städer du nämner och många fler tar man sig på under 5 timmar med tåg eller buss. Med undantag för kanske Sundsvall...så snackar vi betydligt längre restid om inte flyget går...
Anmäl inlägget
Och södra Sverige då...??
Skrivet av F50, 2020-08-28 16:31:33
Varför är det bara Norrland som tillhandahålls upphandlade linjer av Trafikverket?? Det är flera orter i södra Sverige som har minst lika långt till Stockholm eller längre än tex. Sundsvall.
Växjö
Trollhättan
Kalmar
Kristianstad
m.fl.
Ingen av dessa ligger vid någon stambana och har direkttrafik med tåg eller motorväg hela vägen till Stockholm. Märkligt att regering och riksdag är så enkelriktade i sina tankar...
Anmäl inlägget
Regering
Skrivet av Jacob, 2020-08-28 12:20:59
Sen när ingår centerpartiet och liberalerna i regeringen???
Anmäl inlägget
tänk nytt inte bara brandkår hela tiden
Skrivet av thomas, 2020-08-28 11:37:21
Regeringen måste ta ett nytt helhets grepp på det Svenska flyget. Rädda upphandla enstaka destinationer löser inget. Eller pumpa in miljarder till SAS som vet att de behöver samma kapitalinjektion redan nästa år för att överleva,
och troligen en tredje lika stor om två år.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygrevyn
Pilotshop
Pilotshop
Air-BP
HDI
Flygtorgets nyhetsbrev