Skriv ut  

West Atlantic byter ATP mot ATR

Flygnyheter, Redaktionen, den 5 februari 2021
ATR istället för ATP. Det är en trolig utveckling nu när West Atlantic tagit in två ATR-72F som komplement till den egna jetflottan.

West Atlantic
West Atlantic
 
Fraktflygbolaget West Atlantic har länge arbetat med frågan om vilken flygplanstyp som ska ersätta ATP-maskinerna som länge var ryggraden i flottan. Faktum är att det tidvis varit den största samlade ATP-flottan i världen. Redan 2010 gjorde en utvärdering av Bombardiers Q400 i fraktutförande när en av SAS parkerade Q400 togs in på prov under ett år. Det blev dock bara ett år och sedan dess har fokus istället legat på att bygga upp jetflottaan, CRJ200, Boeing 737 i tre olika versioner och 767-200. 

Nu har dock turbopropmaskinerna gjort en comeback i flygbolaget. I slutet av januari levererades en ATR-72F till den brittiska delen av West Atlantic där den ska flyga expressgods inom Storbritannien. Ytterligare en ATR-fraktmaskin ska tas i bruk under andra kvartalet i år. 

- Flygplanet tillför mer kapacitet till vår existerande flotta nu när vi har inlett arbetet på att ersätta trotjänarna BAe ATP-F, skriver flygbolaget i ett pressmeddelande. 

Den nya maskinen kan lasta 8,2 ton frakt i det 73 kubikmeter stora lastutrymmet. Innan leveransen utrustades flygplanet med en ny stor fraktdörr, bland annat för att kunna ta ombord fraktcontainers. 

- Vi är glada att ta emot ATR-72-maskinerna till flottan. Flygplanet är en väl beprövad plattform som kommer att ersätta vår befintliga ATP-flotta nu när vi fortsätter att utöka både det tekniska och operationella samarbetet med vårt systerföretag Swiftair i Spanien, säger vd Lars Jordahn.

I dagsläget har West Atlantic 11 ATP kvar i trafik tillsammans med ytterligare 20 maskiner i jetflottan. West Atlantic är det samlande namnet på svenska West Atlantic Sweden och brittiska West Atlantic UK. Sedan 2019 ingår flygbolaget i Swiftair Group med huvudkontor i Madrid. Där finns bland annat 28 ATR-maskiner som tidigare synts på svenska flygplatser när Amapola tog in dem som underleverantör i postflyget.Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Bra beslut
Skrivet av Tie my Love , 2021-02-05 10:09:03


Bra beslut av WAS.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn