Skriv ut  

Coronastatistik: 28 miljoner flygpassagerare borta i Sverige

Flygnyheter, Redaktionen, den 10 februari 2021
Statistiken från Transportstyrelsen är obarmhärtig: Över 28 miljoner passagerare försvann från flyget i Sverige under förra året. Bäst klarade sig Arvidsjaur och Doha.

Det lyser ilsket rött i varje kolumn för de 39 flygplatser som finns med i Transportstyrelsens statistik över flygtrafiken i Sverige under 2020. Det finns ett undantag, flygtrafiken i Sälen, ökade med 1 731 procent förra året. Men beror naturligtvis på att flygplatsen kom igång i slutet av 2019 med ett par hundra passagerare och sedan trots allt fick ihop 14 157 resenärer. I övrigt är det mörker och sammantaget minskade antalet passagerare på de svenska flygplatserna under förra året med svindlande 28, 5 miljoner. Kvar blev 9,44 miljoner resenärer fördelade på 7,39 utrikes och 2,04 miljoner inrikes. På inrikessidan är det mindre än vad enbart Bromma hade under 2019. 

Allra hårdast drabbade är de mindre regionala flygplatserna, till exempel Torsby, Kristianstad och Växjö, som tappat mer än 80 procent av passagerarunderlaget. De 20 procent som finns kvar härrör sig i de flesta fall från de första månaderna förra året, innan pandemin slog ut trafiken. Å andra sidan är Arvidsjaur den flygplats i landet som klarat sig allra bäst med en nedgång på ”bara” 32 procent. Överlag klarar sig trafiken till Norrland bäst och där man lyckats behålla 35 – 40 procent av inrikespassagerarna.

De flygningar som trots allt varit igång under 2020 har i princip flugit med halv beläggning, kabinfaktor på inrikes var 47,9 procent och på utrikes 58,0 procent.

Coronapandemin förändrade även marknadssituationen för flygbolagen som verkar i Sverige. I och med att både BRA och Norwegian ställt in verksamheten öppnade de för SAS som ökat sin andel av inrikesmarknaden och stod under förra året för cirka 65 procent av inrikesflygningarna i Sverige. På utrikesmarknaden är det å andra sidan Lufthansa, KLM och Air France som lyckats bäst med att öka sina marknadsandelar i Sverige.

En utrikesdestination som sticker ut i statistiken är Doha som behållit närmare 50 procent av passagerarna. Det beror på att Qatar som flyger sträckan flugit i princip enligt tidtabell under året och alltså inte ställt in flygningarna på Stockholm. Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn