Skriv ut  

Isländska Play på väg upp i luften

Flygnyheter, Redaktionen, den 11 maj 2021
Det första flygplanet är på väg. Det nya isländska flygbolaget Play är därmed på väg upp i luften med i princip samma affärsidé som WOW Air och Icelanbdair.

Play Air
Play Air
 
Flygbranschen svämmar just nu över av relativt nya flygplan som går att leasa för en relativt billig summa. Det är inte bara norska Flyr som sett de möjligheter som det ger, även isländska Play har anammat tanken och har enligt uppgifter tecknat avtal på tre A321neo där den första ska levereras i dagarna och de resterande två i juli. Finansieringen vilar inte på en traditionell leasing utan kostnaderna betalas enbart per förbrukad blocktimme, alltså för den tid som flygplanet varit i luften. Trafiken ska sedan starta i slutet av juni till ett utvalt anta destinationer i Europa. På sikt ska den europeiska marknaden – på välkänt manér – knytas samman med USA via ett transitstopp på Island. 

I grund och botten har play tagit efter WOW Air som i sin tur kopierade Icelandair. Mycket riktigt är det också två personer i ledningen för WOW som nästan direkt efter konkursen 2019 lanserade WAB, uttytt We Are Back. Introduktionen av det nya flygbolaget omgärdades av en mängd olika rykten och tog sedan stopp när pandemin bröt ut, men har nu väckts till liv igen. Inte oväntat jämför de sig med bland andra just Flyr och Björn Kjos nya skapelse Norse Atlantic som en del i den nya generationen flygbolag som uppstår i svallvågorna efter Covid-19. 

Play har dock ännu inte något AOC men planläggningen pågår för fullt. Rekryteringen av flygande personal pågår, de första piloterna är redan inne i simulatorträning. 

I de fortsatt knapphändiga nyheterna som publicerats är Köpenhamn en av premiärdestinationerna tillsammans med London, Paris, Alicante och Teneriffa. Men ambitionen är alltså att på sikt även starta trafik på Nordamerika och därmed öppna luftbron över Atlanten. Det kommer också att kräva att flygplansflottan ökas till sex maskiner.



Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Blocktimme
Skrivet av Play, 2021-05-11 10:34:57
är tiden från att planet lämnar gate tills det står på
gate igen. Off-Block - On-BLock. Alltså inte den tiden planet enbart varit i luften.
Anmäl inlägget
är godast
Skrivet av Gratis, 2021-05-11 10:16:39
Faktum är att en kopp gratis kaffe och gratis mat med kaka stimulerar belöningscentrat i hjärnan, och så tycker fler att det fungerade bra, även om allt egentligen betalas i biljetten.
Anmäl inlägget
En ren ekonomisk fråga
Skrivet av thomas, 2021-05-11 09:13:12
Leasing by the hrs är nu möjligt.
Smart satsning, blir det ett nytt Tower air?
med samma affärsmodell, allt även personal by the hrs.

Det börjar sakta långsamt återgå till normalläge + det uppdämnda.
Bara lågpris över atlanten i höst,
drakarna får svårare med sina karteller,
då Business har tappat stort.
Anmäl inlägget
Härligt
Skrivet av Gullan Purser&BolagsExpert, 2021-05-11 07:56:17
Men så spännande med ett nytt bolag i luften, det finns säkert en marknad för dem. Men för att lyckas sitter hemligheten i service programmet och om man har något gratis nybryggt i koppen!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev