Skriv ut  

Analytiker: Strejken kan avblåsas utan att tvisten är löst

Flygnyheter, Redaktionen, den 14 juli 2022
Flygningarna måste få ett avslut. Det är båda parter överens om när förhandlingarna nu är igång igen. Det kan leda till att det blir en ”time-out” i strejken medan de avgörande frågorna löses i domstol. Samtidigt hotar Apollo med att avbryta det stora charterkontraktet med SAS

Igår gick SAS-strejken in på sitt nionde dygn och samtidigt återupptogs under förmiddagen förhandlingarna mellan SAS och SAS Pilot Group på plats i Stockholm. I dag på morgonen fortsatte samtalen. De flesta analytiker tror på en relativ snabb lösning och att de 900 piloterna redan inom ett par dagar är tillbaka på jobbet igen. Båda parter är på det klara med att en längre konflikt kan vara ödesdigert för flygbolaget.

Utan tvekan är det komplicerade frågor som ska lösas, i grund och botten principfrågor om anställning och arbete som har stor påverkan på hur flygbolaget ska verka i framtiden. De flesta analytiker menar att det kommer att kräva tuffa eftergifter från båda parterna.

Samtidigt kan det hela utveckla sig till att flygningarna återupptas trots att de svåraste frågorna inte är lösta.

- En möjlig lösning är att piloterna går tillbaka till jobbet så att verksamheten kan drivas vidare, men att de avgörande frågorna får ett rättsligt efterspel. Det är möjligt att piloterna kan ta upp det som en fråga inom arbetsrätten, säger analytikern Espen Andersen vid Handelshögskolan i Oslo i en intervju med dn.no
De flesta är också tydliga med att oavsett resultatet av de nya förhandlingarna, så måste SAS fortsätta med räddningsplanen SAS Forward. Den är det främsta redskapet i de pågående förhandlingarna med olika kreditorer runt om i världen. 

Samtidigt hårdnar trycket utifrån på att snabbt komma fram till en lösning. Apollo har sedan många år stora charterkontrakt, värt miljardbelopp för SAS. Researrangören pekar på ett växande missnöje bland resenärerna, vid sidan av det komplicerade arbetet på att flyga hem strandade passagerare från olika platser i Europa. Om inte konflikten löses snabbt kan det innebära att det fortsatta samarbetet de två emellan påverkas negativt. Apollos kommunikationschef Sandra Miller Kinge är tydlig på den punkten.

- Om de vill att våra kunder även fortsättningsvis ska tycka om dem måste det ske en förändring. SAS är ett fantastiskt bolag med en hållbar flotta och branschens främsta kompetens i många avseenden, men det som händer nu gör att många av våra kunder inte hyser lika varma känslor för dem som tidigare.

- SAS har varit kundernas favorit länge, och vi hoppas verkligen att de kan få ihop en långsiktig plan så att vi kan fortsätta arbeta framgångsrikt tillsammans, säger hon i en intervju med di.se



Kommentera artikeln
Det finns 7 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Apollo apollo...
Skrivet av Bo, 2022-07-14 21:10:39
Sniket att ropa sig hesa.
De borde behållit sitt Novair och utvecklat dem verksamheten. Nu biter det dem i svansen.

Men novairs 2 A321 flyger väl fortfarande enbart åt Apollo? Utveckla det med några fler Airbus och håll det inhouse.
Anmäl inlägget
Skojar ni..
Skrivet av Realisten, 2022-07-14 19:26:15
Men om det nu går att lösa i domstol så borde det aldrig blivit någon strejk. Vilket slöseri av pengar och PR att inte hitta lösningar om det uppenbarligen finns sådana.. jösses….
Anmäl inlägget
Novair
Skrivet av Hepp, 2022-07-14 16:45:02
BTW flög Novair med Apollo, trevligt flygbolag med fräscha plan
Anmäl inlägget
Novair..
Skrivet av DrÖtker, 2022-07-14 12:34:09
Apollo-koncernen har inget Novair längre.De gjorde sig ivrigt av med det lilla bolaget som man ansåg vara en kostnad man ej ville ha.Satsade helhjärtat miljarder i SAS istället.Apollo köper dock fortsatt en hel del stolar.Novair och jettime har samma ägare idag.
Anmäl inlägget
Olle
Skrivet av Novair, 2022-07-14 11:57:21
Apollo har inget eget flygbolag, Novair är sålt och nu anlitar man alltså inköpta flygstolar.
Anmäl inlägget
Apollo
Skrivet av Uffe, 2022-07-14 11:30:57
Ja Frans Otto Novair har 2 flygplan o hur tror du det ska fungera mitt i högsäsongen.
Anmäl inlägget
Nytt
Skrivet av Frans otto stålhandske, 2022-07-14 10:12:53
Vaeför klagar Apollo de kan väl använda sitt eget Novair
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev