Varför piloterna på SAS strejkar
Skriver här också då det verkar råda okunskap om varför piloterna på SAS strejkar. De strejkar av tre skäl:
1. De vill stoppa utflaggningen av pilotjobben till SAS Irländska dotterbolag SAS Ireland. Man vill behålla sina jobb.
2. De vill ha ett bättre schema som möjliggör ett någorlunda privatliv. En pilot på SAS kan åka på att arbeta flera helger på raken medan piloterna på Norwegian och Ryan har 5-4, 5-4 schema. Dvs jobba 5 dagar sedan ledig 4 dagar. Piloterna på SAS får arbeta slumpmässigt.
3. Ta igen en del av den lönesänkning man gick med på 2012 för att rädda bolaget (drygt 20 % sänkning). Idag har piloterna på Norwegian, Ryanair, Easyjet och även SAS Ireland högre löner än vad SAS corepiloter har. Gäller såväl ingångslön som slutlön.
Tror punkterna 1-2 är viktigast och punkt 3 minst viktigast utifrån piloternas perspektiv (gissar).
MVH en som ej är pilot, men stöttar er strejk till fullo.
svar
Förhandlingarna inleddes 11 mars, vilket innebär att man åtminstone hade 6 veckor på sig att arbeta med detta. Ledningen valde att inte lyssna på piloterna utan stack huvudet i sanden.
“Som man sår skördar man”
Är inte det bättre än att strejka bolaget till döds införväg? Konstig inställning!
Ett ev livstidskontrakt gäller ändå bara så länge företaget finns kvar…
När SAS slukade Linjeflyg, slutade pilotavtalet med att tidigare Linjeflyg piloter blev livstidsanställda.
Vilket innebär att alla SAS piloter som är anställda, före dessa LF piloter, också blev livstidsanställda.
Allt finns dokumenterat.
Sug på den!
PS. En som var med i förhandlingarna DS.
Så länge andra sidan bara svamlar ytligt vad det är de vill ha så tror vi på SAS.
/Van resenär som i dessa dagar väljer andra aktörer, kanske i framtiden oxå.
Jobbar i en helt annan bransch och den enda relationen jag har till SAS är som passagerare. Men är inte så lättlurad att jag går på allt som skrivs i mainstream-media.
Ni blundar för sanningen när ni försöker rädda SPGs framtid istället för er egen.
Finns inga livslånga anställningar.
1. De piloter som jobbar i SAS har blivit erbjudna livslång anställning så denna punkt kan vi stryka.
De senaste dagarna har jag hört argumentet ”byt jobb” en massa gånger och jag börjar bli riktigt trött på det. Innom många yrken kan man lätt nya jobb inom samma stad och ofta kan genom många jobbyten få upp son lön ordentligt. Som pilot är det tvärt om och därför är det så viktigt med kollektivavtal och strejkrätt. I flygbranschen är det inte bara att byta bolag. De flesta bolag gör det mesta utifrån senioritet, tex basering, rank och possition. Om en SAS-kapten på Arlanda bestämmer sig för att byta bolag så hamnar han sist i senioriteten på sitt nya jobb. Det innebär med stor sannolikhet att han inte får bas på ARN, får jobba som styrman och räkna med lägre lön i ett antal år.
Ang. 1 – Är piloterna utbildade företagsledare som har koll på vad som är bäst för företaget SAS? Företag vill gå med vinst. Inte vara en välgörenhets organisation för anställda. Är väl upp till staten i sådana fall att sätta regler. Inte för piloter att bestämma. Ha en åsikt kan de ju ha men tro att de ska styra annat är flyget är nonsen.
Ang. 2 – Ska scheman ändras så krävs det med stor sannolikhet att de behöver anställa fler piloter. Mer utgifter i redan pressad bransch. Sen ska de ha löneökningar oxå? Och arbeta mindre? Hur ska det gå ihop hade de tänkt?
Det är en sak jag inte förstår.Om nu SAS är så dåliga arbetsgivare varför söker sig piloterna inte till det andra bolagen där det är “guld och gröna skogar” enligt dom själva.Många inom vården i Sverige var missnöjda med lön och arbetsförhållanden och drog bla till Norge istället för att sitta och gnälla som SAS piloterna.Patetiskt och pinsamt!
Svenkennet:
Du kan inte jämföra äpplen med päron