LFV gör plats för mer remote tower
Publicerad den 16 februari 2017

Sundsvall är centrum för utvecklingen av fjärrstyrd flygledning i Sverige. Numera har flygtrafikledningen där samlat på sig 6 400 timmars operativ erfarenhet, i första hand genom att sköta flygledningen på flygplatsen i Örnsköldsvik. Det uppdraget sedan invigningen i april 2015.
– Fjärrstyrd flygtrafikledning gick från vision till realitet på tio år. Nu har det varit i operativ drift i snart två år och ytterligare två ansluts under våren. Med utbyggnaden kan vi fjärrstyra ytterligare tre flygplatser från Sundsvall, säger LFVs generaldirektör Olle Sundin.
Den befintliga kontrollcentralen har alltså plats för två flygledarpositioner för fjärrstyrning. Med utbyggnaden om 430 kvadratmeter blir det plats för ytterligare tre positioner. De kommer att användas när dels Sundsvall, dels Linköping ansluts under året. Däremot ska de fem flygplatser inom Swedavia som på sikt ska fjärrstyras, bilda en egen enhet på Arlanda.
Vid sidan av att vara en av de första fungerande remote tower center i världen, är anläggningen också ett skyltfönster för tekniken. Sedan starten av operativ drift har anläggningen besökts av drygt 1 600 personer från hela världen.
– Fjärrstyrd flygtrafikledning är ett område där Sverige ligger i framkant. Branschen genomgår en spännande utveckling där ny teknik och digitaliseringens möjligheter är viktiga delar för att utveckla verksamheten, sa infrastrukturminister Anna Johansson vid invigningen av de nya lokalerna.
Kommentarer
Lätt att skriva, svårare att bevisa och leva upp till.
Gullan du har verkligen koll på läget! 😀 Rart!
Bra där, måste bli enorma besparingar på flygplatser som bara har ett fåtal rörelser per dag.
Kompetenshöjande och jämn kvalitet…
lättare att ersätta vid maskningar, strejker och sjukdom om man samlar allt till ett och samma ställe.
Kanon att man nyttjar ny teknik , och drar nytta av synergi effekter och samlar allt på ett ställe. Finns inget som slår stordrifts fördelar.
och skapar nya jobb och nya möjligheter.
Känns som säkerheten blir ett snäpp bättre, då man har bättre koll på kompetenserna.
För att flytta, se allt gå åt skogen, se kostnaderna driva iväg och sedan behöva flytta tillbaka igen när den framtida ledningen inser hur korkat allting var.
Kan den som vet skriva ned vad som är bättre med systemet jämfört med dagens flygledning. Var ligger de ekonomiska fördelarna för flygplatser och flygbolag? Vad kostar ett komplett system på en regional flygplats inkl sin del i en central och tidigare uppbyggda kostander? Vad blir produktionskostnaden per timme? Någon som vet?
För att behöva flytta ja, för att bli av med jobbet nej.
Många rädda flygledare här?
Inget annat land i världen är intresserat i RTS missfostret. Största skandalen på länge att ,man låter SAAB och LFV ledningen slösa bort skattebetalaras pengar på detta fiasko projekt.
Låter mycket, men 4 rörelser per dag är inte riktigt sant, med ambulansflyg och lite andra icke-reguljära flygningar så är det snarare 8-9 rörelser per dag i snitt (3 rotationer på ARN/dag utom söndag). Absolut inte mycket, men gissningsvis har man fått ihop timmarna genom de timmar man haft öppet och inte bara de X minuter som de faktiskt har en aktiv flight inom sitt ansvarsområde.
Det skulle ändock vara av intresse att se en uträkning på hur de kom fram till 6400 timmar.
Varför bara LFV ledning och S politiker som tror på RTS. Nuvarande GD nämnde ordet plasttorn tidigare. Gäller det fortfarande? Jag insatt och skäms dagligen hur vi, ledning och SAAB vilseleder alla. Hela osannolikt vad många lätt luras in i nya system/tankar. Vad tar allt vägen?
Jag kan bara hoppas att du får rätt men har svårt att se den utgången. Det sitter för djupt i väggarna. Spelar ingen roll om det är rätt eller fel. Billigare eller dyrare. Säkrare eller inte. Det ska bara vara så här nu punkt slut.
När ministrar och andra beslutsfattare får klart för sig de baksidor som RTS innebär så blir det annat ljud i skällan och helt andra rubriker. Mycket döljs och det blir intressant att se vilka som vågar stå kvar och ta ansvar när den tiden kommer.
När RATS nermonteras och nya hyresgäster ska sökas till dyra lokaler, då är även detta kostsamma projekt historia. Tyvärr efter nuvarande GD och infrastrukturministerns aktiva tid. Ingen får bära hundhuvudet. Sverige!
Glömde och fråga vem som betalar för kalaset och de hittills bortkastade 300-400 miljonerna? Någon som vet?
Sturup har nästan 65% av Landvetters antal rörelser med MYCKET mer skolflyg/VFR och mer komplicerad trafikbild. Det är inte rimligt att tro att det ska fungera. Sturup har tre/fyra gånger fler rörelser än Linköping som också ska fjärrstyras.
Sturup har 15 gånger mer trafik än Örnsköldsvik och mer komplexitet.
Visby har trafiktoppar under sommaren och under övningar som inte är möjligt att hantera vid fjärrstyrning.
Olle slipper ta konsekvenserna… Precis som inte Thomas behövde…
Örnsköldsvik har ca 4 rörelser per dag… D.v.s en (1) landning följt av en (1) start två gånger på 24 timmar…!
Om Transportstyrelsen får ändan ur vagnen så kommer ROT att bli det klart dominerande konceptet och troligen det enda för lokal flygtrafiktjänst inom 10 år. Grattis LFV o SAAB och alla flygplatshållare som är kostnadsmedvetna och tror på framtiden. Nästa steg är pilotlösa flygplan!
Medan ministern och GD firade infrastrukturens fullständiga beroendeställning mot tekniken stod flygtrafiken i halva Sverige still på grund av fallerande teknik.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten