Featured article image

Europas storbolag halkar efter i juni

Publicerad den 21 juli 2025
Kommentarer
Juni blev en skakig månad för världens flygtrafik med mängder av inställda flyg och förseningar. Men några flygbolag lyckades ändå leverera punktlighet i toppklass. Här är vinnarna och förlorarna i sommarens stora punktlighetsrapport – och vad Europas flygbolag kan lära sig av Island och Saudiarabien.

Juni är startskottet för sommarens stora resvåg och i år blev det en tuff månad för världens flygtrafik. Enligt nya siffror från analysföretaget Cirium ökade antalet inställda flyg globalt med hela 20 procent jämfört med maj. Värst drabbat var Mellanöstern, där antalet inställda avgångar steg med nästan 200 procent. Konflikter och geopolitiska spänningar i regionen tvingade stora aktörer som Qatar Airways, Emirates, Lufthansa, Air France, United och Delta att ställa in och leda om tusentals flyg.

Men trots utmaningarna lyckades några aktörer sticka ut – på ett positivt sätt.

Saudia tar förstaplatsen globalt

Saudiska flygbolaget Saudia toppade den globala listan i juni med en imponerande punktlighet på 91,33 procent. Det innebär att mer än nio av tio flyg avgick enligt tidtabell – trots världsläget. Att Saudia lyckades beror troligen på en kombination av strikt tidtabellsplanering, investeringar i digitala lösningar och relativt låg konkurrens i luftrummet kring Jeddah och Riyadh. Men kanske också en extra motivation att visa musklerna under en orolig period för regionens flygtrafik.

Japanska All Nippon Airways och brasilianska lågprisbolaget Azul placerade sig också högt, med 87,04 respektive 86,33 procent i OTP (On-Time Performance). SAS hamnade på en hedersvärd femte plats på den globala listan med 85,27 procent.

Europas bäst presterande flygbolag: Island och Danmark

I Europa var det Icelandair som tog hem guldet i punktlighet, med 85,77 procent. Det betyder att mer än åtta av tio avgångar lyfte i tid – trots en sommar med ökad efterfrågan och väderstörningar i hela Europa. Bra jobbat av det isländska flygbolaget, som hade det tufft under pandemin men nu är tillbaka.

Vad ligger bakom Icelandairs starka siffror? En förklaring är trafiknavet i Reykjavik, där smidiga anslutningar till både Nordamerika och Europa är A och O. Dessutom har Icelandair ofta färre flygplan i luften samtidigt än de riktigt stora jättarna – vilket kan göra det lättare att hålla tidtabellen under press.

SAS tog silverplatsen i Europa samtidigt som de ökade kapaciteten med åtta procent.

i juni var det de mindre flygbolagen som visade vägen. Stora europeiska nätverksbolag som Lufthansa och Air France återfinns inte i toppen. Det speglar en verklighet där många flygbolag fortfarande brottas med följdeffekter av strejker, överbelastade flygplatser och oroliga världshändelser.

Flygplatser som höll vad de lovade

Även om flygbolag ofta får skulden för förseningar är det många gånger flygplatslogistiken som avgör. Bland stora flygplatser var det King Khalid International Airport i Riyadh som utmärkte sig med 90,41 procents punktlighet – klart bättre än många europeiska jättar. I kategorin medelstora flygplatser toppade japanska Itami, och bland små flygplatser glänste Jose Joaquin de Olmedo i Ecuador, som tog förstaplatsen för andra månaden i rad.

Vad är OTP – och varför bryr sig flygbolagen?

OTP står för On-Time Performance, alltså hur ofta ett flygbolag eller en flygplats klarar att hålla tidtabellen. Det räcker inte med att ett flygplan rullar iväg någon gång under eftermiddagen – för att räknas som punktlig måste ett flyg avgå eller anlända senast 15 minuter efter utsatt tid. Det gäller både flygbolag och flygplatser, och siffrorna samlas in löpande av analysföretag som Cirium.

Allt över 85 procent räknas som riktigt bra – särskilt i en värld där väder, teknik och geopolitik ständigt kan ställa till det.

För flygbolagen handlar det om allt från kundnöjdhet till kostnader – punktlighet är hårdvaluta i luften.

Vilka nordiska flygplatser höll tiden bäst?
När det gäller punktlighet bland Nordens flygplatser i juni, var det två namn som stack ut:

• Oslo Gardermoen (OSL) – imponerade med 86,78 procent punktlighet och knep tredjeplatsen bland Europas “Mainline Airports”.
• Helsingfors (HEL) – höll sig också stark med 86,59 %.

Båda visar att Norden står sig starkt när det gäller att få flygpassagerare att lyfta och landa i tid – trots ökad sommartrafik och fortsatt oro i världsläget.

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Antal tecken 0/1500