Featured article image

Saab tar Polen in i framtiden med digitalt torn

Publicerad den 13 juli 2025
Kommentarer
Svensk flygteknik tar Europas luftrum in i framtiden. Saab ska bygga Polens första digitala flygledartorn, som gör det möjligt att styra flygtrafiken på distans med avancerade kameror och sensorer. Hittills har ett dussintal länder och drygt 30 flygplatser beställt olika typer av Saabs digitala torn. Är detta början på en ny standard för hela branschen?

Warszawa Modlin blir Polens första flygplats med ett fullt digitalt fjärrstyrt torn, när Saab nu fått uppdraget att leverera sitt avancerade system till Polish Air Navigation Services Agency (PANSA). Satsningen markerar inte bara ett teknologiskt språng för Polen – utan stärker också Sveriges ställning som ledande inom modern flygtrafikhantering.

Centraliserad styrning från Warszawa

Det nya digitala tornet ska styras från ett operationscenter i Warszawa, vilket gör det möjligt att hantera flygtrafiken vid Modlin på distans, oavsett väderförhållanden. Målet är att öka säkerheten, flexibiliteten och tillgängligheten i det polska luftrummet. PANSA:s vd Magdalena Jaworska-Maćkowiak beskriver satsningen som ”ett nytt kapitel” för flygtrafiktjänster i landet, där flygledare får möjlighet att agera snabbare och mer precist tack vare den digitala tekniken.

Saabs lösning bygger på företagets Digital Tower Suite, som använder avancerade 4K-kameror för både dags- och nattoperationer, samt moderna presentationsverktyg för flygledarna. Systemet innehåller även multilateration (MLAT) för att ge exakt övervakning i alla faser av flygningen – även under svåra väderförhållanden. Projektet är utformat för att kunna skalas upp till fler flygplatser i Polen framöver. 

Saab stärker sin position globalt

För Saab är kontraktet ännu ett steg i företagets resa som pionjär inom digital och fjärrstyrd tornteknologi. Sedan starten i Sundsvall 2015 har Saab etablerat liknande system på bland annat London City Airport, en NATO-bas i Tyskland och i hybridlösningar på Schiphol i Amsterdam. Förra månaden valde den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA (Federal Aviation Administration) Saabs Aerobahn Runway and Surface Safety-tjänst för implementering på ytterligare 26 amerikanska flygplatser.

Med satsningen på digitala torn i Polen visar Saab hur teknologin kan förändra flygtrafikledning i grunden, men det är också en del av en bredare utveckling inom svensk flygteknik. Saab har under lång tid varit en drivande aktör i att utveckla avancerade system för både civil och militär luftfart – från stridsflygplan till sensorer, ledningssystem och trafikövervakning. Genom att kombinera digitalisering, automation och flexibla lösningar bidrar Saab inte bara till en enskild flygplats utveckling, utan till en större omställning i hur flygtrafiken kan hanteras globalt i framtiden.

Var finns Saabs digitala torn?

Saab själva brukar uttrycka det som över ett dussin länder och 30+ flygplatser globalt som använder eller har beställt deras digitala eller remote tower-lösningar. Här är några länder där Saab bekräftat installationer eller kontrakt för digital/remote towers:

• Sverige– Sundsvall (världens första operativa remote tower), Örnsköldsvik, Linköping med flera
• Storbritannien– London City Airport (helt remote tower-styrt från 2021)
• Nederländerna– Amsterdam Schiphol (hybridsystem för Polderbaan)
• Tyskland– Leipzig, Erfurt och Saarbrücken (operativt), Geilenkirchen (NATO-bas)
• Australien– flerårigt kontrakt för implementering på flera flygplatser
• USA– FAA-kontrakt för deras Aerobahn-svit (ej remote tower men relaterad ATS-teknik), samt Saab-tornteknik utvärderas för remote use
• Norge– Avinor använder Saab-teknik i sitt stora remote tower-center
• Irland– bekräftad pilotutvärdering och planerade installationer
• Ungern– Budapest Airport har testat Saab-lösning
• Polen– nu Warszawa Modlin, landets första
• Litauen– testprogram i samarbete med Oro Navigacija
• NATO– lösningar på militärbaser (t.ex. Geilenkirchen)

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Antal tecken 0/1500