Tilldelning av utsläppsrätter = bolagens poteniella intäkt

Publicerad den 2 november 2011
Kommentarer
Med anledning av pressmeddelandet från EU i samband med beslutet om tilldelning av utsläppsrätter och klimatkommissionärens uttalande sände Svenska FlygBranschen nedanstående kommentar till kommissionen. Ett flertal organisationer inkl IATA reagerade kraftigt. Länk till pressmeddelandet längst ned samt till AEA-ERA-IACAs gemensamma pressmeddelande.

Bästa Isaac Valero-Ladron

Med anledning av Europeiska kommissionen – Pressmeddelande EU-kommissionen fastställer reglerna för gratis tilldelning av utsläppsrätter till flygbolag, vill jag framföra några kommentarer.

EU klimatkommissionär Connie Hedegaard, säger i meddelandet:

”- Tack vare riktvärdena kan flygbolagen nu vara säkra på hur många utsläppsrätter de kommer att få gratis varje år fram till 2020. Med nuvarande marknadspriser motsvarar dessa gratis utsläppsrätter över 20 miljarder euro under det närmaste årtiondet. Flygbolagen kan använda dessa potentiella intäkter för att investera i en modernisering av sina flygplansflottor, förbättra bränsleeffektiviteten och använda icke-fossilt flygbränsle.”

Jag vill med detta mail ställa frågan hur kommissionären tänker. Jag kan inte se att flygbolagen får ökande vinster när ETS börjar gälla. Så jag undrar hur tänker kommissionären att flygbolagen ska få tillgång till dessa 20 miljarder för att kunna investera i miljövänligare teknik?

Jag är helt övertygad om att det inte är flygbolagen som ska eller kan gör de nödvändiga investeraringar som behövs för att kunna öka användning av icke-fossila bränslen. Flygbolagen har redan bevisat att det är möjligt att använda icke-fossila bränslen i flygplansmotorer.

Det är nog snarare så att det måste skapas ekonomiska förutsättningar för andra aktörer att bygga upp produktion och distribution av ice-fossila bränsle. Det kan ske först efter det att politikerna satt upp målen och en road-map hur dessa mål ska nås.

Flygbolagens kostnader för utsläppsrätter är att betrakta som en skatt som gör att ännu mer av flygbolagens ohälsosamt låga vinster försvinner bort från flygindustrin och därmed inte kommer till godo i de nyinvesteringar som behövs för att nå EUs klimatmål.

Flygbranschen står helt och fullt bakom ETS men har vid många tillfällen framfört dessa farhågor tidigare. Branschen anser att alla intäkter som kommer från flyget genom ETS ska oavkortat gå tillbaka till investeringar som leder till minskad miljöpåverkan från flyget. Om jag förstår systemet rätt så kommer stora delar av intäkterna från ETS att gå rakt in i EU kassa utan att vara öronmärkta för miljöförbättringar inom flygsektorn.

Vänliga hälsningar

Jan-Olov Bergling

Kommissonens pressmeddelande 26 september
AEA, ERA, IACA gemensamt pressmeddelande

 

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten