Skriv ut  

Lufthansa nobbar Trump – fortsätter flyga till USA

Flygnyheter, Redaktionen, den 13 mars 2020
Inresestopp från Europa till USA från midnatt. Det var dråpslaget från president Trump i veckan. Men Lufthansa tänker trots det fortsätta flygningarna till ett utvalt antal destinationer.

USA har beslutat att stoppa alla resenärer som kommer från något av de 26 länderna inom Schengenområdet. Det svepande förbudet gäller de som inte är amerikanska medborgare och som vistats i något av Schengenländerna de senaste 14 dagarna, och blev ytterligare en chock för de hårt prövade flygbolagen. De kommande 30 dagarna som förbudet gäller, tappar flygbranschen 11 procent av all internationell trafik motsvarande cirka 7 000 flygningar. För SAS, Norwegian och Icelandair innebär det att cirka 4 procent av den egna trafiken påverkas. Allra tyngst slår det mot Lufthansa där 14 procent av hela trafikprogrammet är flygningar mellan Europa och USA.
 
Lufthansa har där för redan deklarerat att de inte tänker följa det amerikanska beslutet som trädde i kraft vid midnatt natten till lördag. Inte heller ska de övriga flygbolag som ingår i gruppen och flyger på USA stoppa trafiken. Det gäller bland annat Brussels Airlines och Austrian Airlines.
 
Vad Lufthansa stödjer sig på är att det inte är flygbolagen och flygningarna i sig som är förbjudna att närma sig USA. Amerikanska medborgare och de med permanent uppehållstillstånd får naturligtvis resa in i USA, likaså de som kan visa att de inte varit i ett Schengenland de senaste två veckorna. Det är heller inte förbjudet att flyga ut européer från USA. Därför fortsätter Lufthansa flygningarna över Atlanten. Myndigheterna har inte utfärdat något straff eller vite för de flygbolag som fortsätter trafiken.
 
Flygprogrammet kommer dock att vara kraftigt nedskuret och gälla tre destinationer i USA: "Lufthansagruppen kommer också efter den 14 mars att fortsätta flygningarna från Frankfurt till Chicago och New York, från Zürich till Chicago och New York, från Wien till Chicago och från Bryssel till Washington. På detta sätt upprätthåller vi åtminstone ett minimum av förbindelser till USA från Europa, skriver Lufthansa i ett pressmeddelande."Kommentera artikeln
Det finns 10 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Trumpet
Skrivet av Nizze, 2020-03-14 22:32:56
När ska vi sluta lyssna på T:s övertoner ?
Anmäl inlägget
Sjukförsäkring USA
Skrivet av Linkan, 2020-03-14 16:22:04
Sjukförsäkringen i USA är som någon här sa ofta knuten till företaget du jobbar åt.
Det finns stora skillnader gentemot Sverige.
Sjuklön är mycket sällsynt. Det kostar att vara sjuk.
En anställd som har för många sjukdagar får ofta sparken. Det kostar arbetsgivaren för mycket. Många läkarbesök inom kollektivet ökar arbetsgivarens avgift för försäkringen. I samband med att du förlorar jobbet förlorar du även sjukförsäkringen.
Den vår du får utan sjukförsäkring är endast akutvård.
Anmäl inlägget
Mindre än halva befolkningen?
Skrivet av Fakta, 2020-03-13 17:36:41
Vad får du det här ifrån? Mindre än halva befolkningen har ingen sjukförsäkring. De flesta människor i USA har sjukförsäkring (85%), privat betald av arbetsgivaren, eller genom Medicare, pensionerade, eller Medicare, mindre bemedlade. De få som inte har sjukförsäkring är i regel människor som antingen inte bryr sig eller inte har råd. Så vänligen förklara dig.
Anmäl inlägget
Paletter!
Skrivet av Puckelbro, 2020-03-13 17:24:31
Med den totala kapaciteten kraftigt reducerat kommer de säkert att kunna ta rätt bra betalt för frakten.
Anmäl inlägget
Inreseförbud för svenskt medborgarskap?
Skrivet av Europa , 2020-03-13 14:11:10
Amerikanska medborgare och/eller med permanent uppehållstillstånd är alltså de som kan fortsätta flyga m Lufthansa till USA? Tacksam för förtydligande.
Anmäl inlägget
.
Skrivet av Ubbe, 2020-03-13 11:41:28
Som sagt, invånare i resp länder måste ju få flyga hem. Så jag antar att LH bara kommer få flyga pax i riktningen som deras pass anger.

Det är mao inte turister och affärsmän som kommer flyga.

Flyget är ju den globala tjuven vad det gäller virus just nu. Att pax snabbt sprider virus kors och tvärs.
Logisk utveckling en tid framöver dvs....
Anmäl inlägget
Näha
Skrivet av IvanGontjarov Vapenvägrare, 2020-03-13 08:59:09
Kan någon samla sig och berätta vad som händer och vad allt innebär? Någon form av samordning. Skulle uppskattas. Men jag kanske kräver mycket?
Anmäl inlägget
Schengen
Skrivet av DJ Pinto, 2020-03-13 08:53:53
USA har dessutom stångt ner för dem som vistats i Schengen. Så det spelar ingen roll vem som flyger var.
Anmäl inlägget
Trotsa inte Trumphs order.
Skrivet av thomas, 2020-03-13 08:23:13
Flygplanen kommer avvisas av US airforce
Trumphs beslut är idiotiskt, men han har militären och flygvapnet bakom sig.
USA kommer få den mest omfattande virus spridningen, då mindre än halva folket inte har sjukförsäkring, de kommer jobba tills de stupar då de måste få in pengar. Om två tre veckor så är katastrofen ett faktum i USA
Anmäl inlägget
Det räcker nu...
Skrivet av Gretchen Purser&Rebell, 2020-03-13 07:59:15
Vi måste få hem våra kunder, som vi tolkar det får vi flyga ut skandinaver och in amerikaner.
vi kan ju nichts ställa alla våra flygplan på backen, utan kommer att operera med reducerat trafikprogram.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn