Skriv ut  

Norwegian återöppnar baser i Norge och ökar flottan

Flygnyheter, Redaktionen, den 1 oktober 2021
Tre tidigare baser öppnar igen. Det ger närmare 300 piloter och kabinpersonal möjlighet att återvända till Norwegian. Samtidigt flaggar för att flygplansflottan ska växa snabbare än väntat.

Norwegian är nu uppe i samma trafikvolymer på inrikes i Norge som rådde innan pandemin. Det gör att flygbolaget nu åter har behov av baser utanför Oslo. I dag öppnar därför baserna i Trondheim, Bergen och Stavanger.

- I linje med den ökande trafiken är det viktigt att återstarta baserna. Vi är också väldigt glada för det fotfäste som vi har i de viktiga regionerna i Norge, säger Eline Skare, kommunikationsrådgivare i Norwegian till norska TV2.
Att de tre baserna nu åter är aktiva innebär också att 112 piloter och 165 kabinpersonal som hittills varit baserade på Gardermoen nu åter kan börja jobba i sina hemstäder. Det finns dessutom planer på att anställa fler flygande personal till basen i Stavanger.

Det var den norska regeringens beslut att dra in i princip alla begränsningar i resandet som varit i kraft under pandemin som satt fart på biljettbokningarna i Norge. Både SAS och Norwegian har i dagarna haft ett bokningstryck som ligger i nivå med tiden innan pandemin bröt ut. Ett kraftigt uppdämt resebehov ligger bakom uppgången, menar de flesta analytiker. Även om ingen kan förutspå hur länge den ökade efterfrågan håller i sig, har det gjort att Norwegian nu ser över planerna för hur flygplansflottan ska se ut under nästa år. När det var som mörkast och Norwegian enbart fokuserade på inrikestrafiken i Norge, hölls inte fler än 7 – 8 flygplan uppe i trafik. Idag består flottan av 51 flygplan och det var den nivå som skulle gälla även under 2022 var tanken. Men nu flaggar vd Geir Karlsen för att flottan behöver bli större än så.  

- Vi ska utnyttja flottan maximalt nu under vintern men den är fortsatt för liten. Planen är därför att vi fram mot nästa sommar ökar antalet flygplan till mellan 60 och 70, säger han till E24.no 
Det kan jämföras med situationen i Norwegian innan mars 2020. Då hade flygbolaget 156 flygplan i flottan, både B737-800 och Dreamliners och sammantaget 11 000 anställda. Idag har pandemin förvandlat Norwegian till ett flygbolag med 51 flygplan och 3 000 anställda. Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Leif
Skrivet av Erik, 2021-10-05 22:57:30
Det blir ikke noe mer slutt på pengene hos Norwegian, enn hos SAS. Tvert i mot. Bolaget er på full speed, mot gamle høyder, som Nordens største.
Anmäl inlägget
Svenska piloter
Skrivet av Anton, 2021-10-04 15:35:56
Innebär detta att några svenska piloter välkomnas tillbaka eller är det i huvudsak norska piloter som omfattas?
Anmäl inlägget
Nästa nyemission?
Skrivet av ABC, 2021-10-01 10:57:44
Undrar när de får slut på pengar ännu en gång och när nästa nyemission skall göras?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn