Skriv ut  

Nya SAS-avtalet klart – men först ska det signeras

Flygnyheter, Redaktionen, den 20 juli 2022
Avtalet är på plats och strejken är slut. Det var beskedet igår. Fortfarande behövs dock ett godkännande från både de fyra pilotfacken och från en amerikansk domstol inom ramen för Chapter-11.

Detaljerna i det nya kollektivavtalet börjar nu bli känt sedan förhandlingarna avslutades för lite drygt ett dygn sedan.

I korthet innebär det:
• Det nya kollektivavtalet löper på fem och ett halvt år.
• Sammanlagt 450 tidigare uppsagda piloter återanställs i något av de tre bolagen
• De rättsprocesser som pilotfacket initierat tidigare avskrivs
• SAS ger piloterna en engångsutbetalning på 100 miljoner, fördelad på fem år
• Kollektivavtal även i SAS Connect och SAS Link
• Ökad säsongsflexibilitet
• Ökad produktivitet, alltså möjlighet att ta ut mer arbetstid

Fortfarande återstår dock två viktiga processer innan avtalet börjar gälla. De fyra fackföreningarna inom SAS Pilot Group ska godkänna avtalet, liksom en amerikansk domstol i USA eftersom SAS just nu genomgår konkursbeskydd inom ramen för Chapter-11.  Hur piloterna i de tre länderna kommer att reagera på detaljerna i avtalet är inte klart men fortsatt är det starka känslor i omlopp. Ordföranden för SAS pilotföreningen i Norge har ju kallat avtalet för ”en tragedi” ett påstående som fått stor spridning i media. Roker Klokset, ordförande för Norske SAS-flyveres förening och en av dem som suttit med i de utdragna förhandlingarna vill inte gå riktigt så långt när han intervjuades av dn.no:

- Men jag förstår att han säger det. Det är delar i avtalet som är väldigt svårt för våra medlemmar att acceptera. Vi får se hur avtalet tas emot. Jag är förberedd på blandade känslor. Men jag tror att våra medlemmar inser att vi fått de viktigaste delarna på plats. 

SAS å sin sida menar att kollektivavtalet nu ger möjlighet att gå vidare med rekonstruktionen och säkra finansieringen under den pågående Chapter-11-processen. Avtalsvillkoren ger också en sänkt enhetskostnad för SAS Scandinavia-piloterna.

- Med de här avtalen på plats bidrar piloterna med sin del i denna svåra situation. Vi kommer nu att fortsätta det viktiga arbetet med att implementera vår transformationsplan SAS FORWARD, för att bygga ett starkt och konkurrenskraftigt SAS för en lång framtid med stöd från pilotföreningarna och övriga intressenter. Strejken har inneburit en tuff situation för våra kunder, för våra anställda och för hela företaget. Jag vill framföra min uppriktiga tacksamhet till alla SAS-kollegor som har arbetat outtröttligt de senaste veckorna för att hjälpa våra kunder, säger vd Anko van der Werff i ett pressmeddelande.Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

100miljoner?
Skrivet av Alex , 2022-07-21 13:17:56
Så cirka 1000 SAS piloter ska dela på 100 miljoner!? De skulle ju gått med på sänka lönen ?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn