Skriv ut  

Utredning: Sälj Arlanda till privata ägare

Flygnyheter, Redaktionen, den 29 maj 2023
Arlanda är nu fast förankrad som den tredje största flygplatsen i Norden. Ett sätt att öka flygplatsens konkurrenskraft och möjlighet att locka till sig nya linjer, är att lyfta ut Arlanda från Swedavia och privatisera den. Det framgår av en helt ny rapport.

Idag är det drygt 20 år sedan som Arlanda var den största flygplatsen i Norden. Efter 2001 är flygplatsen i Stockholm fast förankrad på tredje plats efter Köpenhamn och Oslo. Visserligen ger den internationella trafiken fortsatt en andra plats efter Kastrup men i stort är och förblir Arlanda utkonkurrerad av flygplatserna i Köpenhamn och Oslo. Trots det uttalas fortsatt ambitionen att Stockholm ska ha ”den ledande flygplatsen i Norden”.

- Att Nordens största ekonomi numera har den tredje största flygplatsen är i grunden ett uttryck för att Swedavia och ägaren svenska staten varit föga framgångsrika i att värna flygplatsens internationella konkurrenskraft. I termer av procentuell passagerartillväxt under perioden 2003–2019 kan vi notera att Stockholm/Arlanda uppvisar sämst utveckling av de fyra nordiska storflygplatserna, såväl vad gäller total trafik som inrikestrafik.
Det konstaterar en helt ny rapport som publicerades i dagarna: ”Privat ägande i flygplatser - Är det möjligt och hur bör det läggas upp?” Den är i sig ett underlag till Svenskt Näringslivs remissvar på den så kallade Flygplatsutredningen som Peter Norman gjort där statens framtida ansvar för landets samtliga kommersiella flygplatser analyseras. 

I de intervjuer som de två rapportförfattarna Tore Englen och Fredrik Bergström genomfört är den genomgående åsikten att Arlanda kontinuerligt tappar i konkurrenskraft mot de övriga flygplatserna i Norden. 

- Arlanda uppfattas mer och mer som en regional flygplats i Norden. Även om utvecklingen delvis kan förklaras av konsekvenser av pandemin (vilket också övriga nordiska flygplatser drabbades av) så kvarstår ändå känslan att Arlanda har ”tappat tempo”. 
Ett sätt att bryta den utvecklingen kan vara att Swedavia knoppar av Arlanda och säljer flygplatsen till privata ägare. Det skulle, menar rapporten, kunna tillföra ny kompetens, bidra med nytt och behövligt kapital och i stort vitalisera verksamheten. 

Med det sagt konstateras också att det finns en mängd frågetecken och risker kring hur en sådan privatisering skulle gå till. Runt om i världen finns ett stort antal privata flygplatser, närmare 20 procent av världens 2 400 kommersiella flygplatser har privata ägare. I fallet Arlanda finns också ett säkerhetsperspektiv, vilket i sig gäller de flesta flygplatser i tider när oron i Europa har ökat. Att i det läget släppa den statliga kontrollen över den största flygplatsen i landet är inte självklart. För att inte tala om de n avkastning som Swedavia varje år levererar till statskassan. Över huvud taget finns en rad frågor som måste lösas, till exempel om vad som ska ingå i affären: är det bara driften eller även infrastrukturen? Ska de nya ägarna även ta över de kommersiella delarna som butiker och parkering och liknande frågor. Dessutom: ”Om Arlanda helt eller delvis privatiseras innebär det också att staten förlorar kontrollen över vem som äger Arlanda. Givet de geopolitiska utmaningar som har aktualiserats finns en risk att ”fel ägare” i ett framtida scenario köper in sig i Arlanda”, skriver rapportförfattarna.

Den i mångt och mycket oprövade tanken till trots, presenterar rapporten ett antal förslag för hur en annorlunda framtid för Arlanda och Swedavia i stort kan se ut:

• Lägg Stockholm/Arlanda i ett bolag skiljt från den övriga Swedaviakoncernen och öppna upp för privat ägande i detta nybildade bolag. 

• Dela upp dagens koncern i ett ”Swedavia 1 och 2”. Bolaget ”Swedavia 1”, som innehåller alla de flygplatser som är eller har möjlighet att bli lönsamma, bjuds ut på den privata kapitalmarknaden. Bolaget ”Swedavia 2”, där övriga flygplatser i det nationella basutbudet placeras, kvarstår i helstatlig ägo. 

• Privata investerare erbjuds att köpa in sig i hela Swedavia, utan några förändringar i bolagets utbud av flygplatser. 

• Swedavias kommersiella verksamhet, exempelvis parkering och handel, placeras i ett separat bolag där privat ägande tillåts. Kommentera artikeln
Det finns 11 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

AEX
Skrivet av Jens, 2023-05-30 18:07:29
Återta kontrollen över Arlanda Express. En av de dyraste transferna i världen, tillsammans med att alla som kommer med andra tåg måste betala en patetisk avgift skrämmer bort resenärer. Köpenhamn, Berlin och andra flygplatser har framgångsrikt integrerat flygplatsen i lokal, regional och fjärrtrafik, utan svindyra avgifter, med gott resultat. Det hade gjort Arlanda mer attraktivt gentemot CPH och GOT.
Anmäl inlägget
Re:Bromma för evigt
Skrivet av Henrik, 2023-05-30 08:52:05
Vad är det som är så unikt med Bromma? Militärstrategiskt, är det din egna slutsats eller. Bromma är det första en invaderande makt kommer försöka förstöra/ta över så frågan är hur strategiskt det är överhuvudtaget. Elflyg elflyg elflyg, ja när kommer det? 2030, 2035 senare?
Anmäl inlägget
Bromma för evigt
Skrivet av 737, 2023-05-30 03:15:23
Kan vi sluta dra upp frågan om Bromma stup i kvarten? Det är ingen slagpåse. Bromma är mycket unik och viktig infrastruktur, dels för att landet ska fungera men även för vår nationella säkerhet, rent militärstrategiskt. Bromma är framtiden för elflyget.

Gällande Arlanda; sluta tävla med våra grannar.
Anmäl inlägget
@Flygesset
Skrivet av Saltkammargutten, 2023-05-29 13:49:02
Bra kommentar och väldigt bra sammanfattning.
I slutändan vill vi väl ha bara bra fungerande flygplatser som inte kanibaliserar på varandra. Bromma är svårt att få bort. Det är inte bara att flytta trafiken. Tuffa tider för flyget och Arlanda just nu, så är det bara. Bida vår tid!
Anmäl inlägget
Öresundsbron
Skrivet av GOT-funderare, 2023-05-29 11:31:49
Arlanda har sina nackdelar som flygplats. Och Sverige är största ekonomin.

Det som inte omnämndes i texten ovan är dock att för 20-talegåva sedan tillkom en bro över Öresund. Sedan dess minskade Arlandas upptagningsområde till förmån till CPH/delvis blev Kastrup Sydsveriges uppland.

Detta faktum försvinner inte med en privatisering så även om jag inte reflexmässigt är emot privatisering så försvinner inte effekten av Öresundsbron…och därmed är det inte självklart Arlanda blir störst igen.
Anmäl inlägget
Onödig tävling
Skrivet av Flygesset, 2023-05-29 10:59:23
Kan vi sluta hålla på att jämföra och tävla om vem som är störst i Norden! De olika flygplatserna har olika förutsättningar. Exempelvis har Kastrup har ett omfattningsområde bestående av hela Danmark och södra Sverige. Och Stockholmsområdet har flera flygplatser - vilket är bra!
Anmäl inlägget
Kan vara rätt väg
Skrivet av Columbia, 2023-05-29 10:43:18
Köp tillbaka Arlandabanan. Stäng ner Bromma. Förläng bana 3. En total renovering av gamla delen av 5an. Riv terminal 3 och ersätt med en Pir B. Ny byggnad som förbinder 2an (Pir A och B) med Pir C både land och airside.

Allt detta tillsammans med de förändringar som har skett senaste åren, tänker då på de senaste förbindelsegångarna mellan gamla A och B piren samt 5an och 4an och utbyggnaden med veranda samt portalen skulle göra Arlanda till en mycket bättre och smidigare flygplats.
Anmäl inlägget
Skavsta redan privat
Skrivet av Wallenbom, 2023-05-29 10:39:11
Bra idé från högerkoalitionen som utgör regeringsunderlaget. Vissa partier blir glada om man likt Arlanda Express (med inträdesbiljett för tågresenärer) kan ge de nya ägarna möjlighet att införa en inträdesbiljett till hela flygplatsen. Då blir det svårare och dyrare att besöka Sverige och eventuellt bosätta sig här. (Obs ironi). Skavsta är väl också ett bra exempel på hur väl privata flygplatser utvecklas (Obs ironi 2)
Anmäl inlägget
Arlanda norr
Skrivet av Mr €, 2023-05-29 08:54:39
Det finns plats att sälja/hyra ut mark för en privat flygplats i fickan som bana 1 och 2 bildar som då kan konkurrera med Swedavia samt erbjuda egna parkeringsgarage. De kan då ha en egen avfart från E4 under bana 1.
Anmäl inlägget
Og gi potensielle
Skrivet av pf, 2023-05-29 08:12:19
australske eiere, jfr A-train, flyplassens overskudd, de neste 50 år !
Måste stå i avtalen !
Anmäl inlägget
Förbättrad statistik
Skrivet av Statistik, 2023-05-29 07:15:24
Lägger man ner BMA så blir det väl i runda slängar 1 miljon fler PAX per år på ARN.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Vemco
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev