Skriv ut  

Nya flygtidsregler för piloter skapar debatt

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 3 oktober 2012
European Aviation Safety Agency har presenterat ett förslag om nya regler för arbetstid för flygande personal. Det har fått de europeiska och svenska pilotorganisationerna att reagera och tala om ännu tröttare piloter. Från svenska Transportstyrelsen sida menar man att det är en förbättring av tidigare regler.

Pilot

Utgångspunkten är att förbättra reglerna inom Subpart Q och EU’s flygsäkerhetsmyndighet, European Aviation Safety Agency, EASA, har nu kommit med ett förslag.

- De nya harmoniserade reglerna för flygbesättningar baseras på vetenskaplig forskning, riskbedömning och verkliga förhållanden. EASA kompromissar inte med flygsäkerheten, varken i Europa eller ute i världen, säger Patrick Goudou, vd för EASA i ett uttalande.
         
Men förslaget, som ännu inte är färdigbehandlat, har redan väckt kritik från pilotorganisationerna i Europa. Bland annat gäller det att EASA föreslår ett tak på flygtidsuttaget på 110 timmar under en 14-dagarsperiod. Det är en sänkning med tio timmar från nuvarande regler men inte tillräckligt menar pilotfacken som ville komma ner i 95-100 timmar.

- Förslaget är värre än vi befarat och en total katastrof, säger Gunnar Mandahl, ordförande i Svensk Pilotförening till Flygtorget. Han får medhåll av den 38 000 piloter starka ECA, European Cockpit Association som menar att riskerar att skapa än fler trötta piloter och äventyrar flygsäkerheten.
         
På svenska Transportstyrelsen ser man förslaget med andra ögon och tycker att det är en förbättring mot gällande regler. Det ursprungliga utkastet är även bearbetat och mildrat efter en första remissomgång.

- Veckovilan är höjd till två hela dygn per månad och extrauttaget vid till exempel förseningar är oförändrad med det maximala taket 15 timmar, oavsett vad som händer. Det är något som framför allt charterflygbolagen måste ta hänsyn till när de lägger upp längre turnaround-flygningar, säger Christer Ullvetter på Transportstyrelsen.
         
Förslaget ska nu behandlas i EU i slutet av oktober. Passerar det hearingen där fattas de politiska besluten i slutet av året. Sedan ska de nya reglerna troligtvis införas under en tvåårsperiod, i första hand för att ge charterflygbolagen tid att anpassa avtalen med researrangörerna.
         
Ett frågetecken är hur flygmyndigheterna i USA kommer att reagera om förslaget blir verklighet. I USA är flygtidsuttaget betydligt hårdare reglerat och om de Europeiska flygbolagen nu får en generösare lagstiftning kan det komma att märkas i konkurrensen på linjerna över Atlanten.

- Det skulle inte förvåna mig om USA i så fall hävdar att det är fråga om ett handelshinder när de europeiska piloterna tillåts flyga längre pass än de amerikanska.Kommentera artikeln
Det finns 35 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

autoland
Skrivet av hmmmm, 2012-10-07 10:42:28
http://www.youtube.com/watch?v=zsiGD-e1gAM&feature=fvwrel
Anmäl inlägget
Johnny my boy
Skrivet av Bruce Sylvester, 2012-10-07 04:55:29
"Om vi flyger en kärra på 200-300 personer flyger i CAT3 approach med 0 vis"

Satt du och sov på din teori :)

Bruce Just Checking You Sylvester
Anmäl inlägget
Päron och äpplen
Skrivet av JohnnyB, 2012-10-05 22:22:00
Pointen som du inte verkar fatta är att om du kör lastbil, buss och somnar bakom ratten så kommer du att död några människor. Om vi flyger en kärra på 200-300 personer flyger i CAT3 approach med 0 vis och har gjort något fel i inmatningen av fix och samtidigt flyger in i ett hotel som ligger nära till flygplatsen så kommer det kanske att handla om 1000 personer som måste missa livet till.
t.ex
http://en.wikipedia.org/wiki/American_Airlines_Flight_965
Anmäl inlägget
@ Päron och äpplen
Skrivet av Flygarn, 2012-10-05 21:41:52
Om du inte förstår det så är det tyvärr nog ingen idé att jag förklarar.
Anmäl inlägget
Päron och äpplen
Skrivet av Sv: Flygarn, 2012-10-05 19:57:13
Och din point är vad?
Anmäl inlägget
Poäng istället?
Skrivet av Ali, 2012-10-05 11:18:24
Var det gamla poängsystemet så dumt? På dagtid kunde du jobba 14 timmar med en landning och sen minskade det med ca en timme per landning. Och med såna långa dagar kunde det bara bli tre arbetsdagar under sju dygn medan kortare dagar kunde ge möjlighet till fler dagar.
Matrast över Atlanten är en annan sak. Det blir matuppehåll på arbetsplatsen som i andra jobb. Vid rast kan man inte räkna arbetstid.
Anmäl inlägget
@ Päron och äpplen
Skrivet av Flygarn, 2012-10-05 09:12:39
Det går inte att jämföra jobbet att köra buss med flygning för det blir just som att jämföra äpplen och päron, det förstår du när du skaffat dig jobb som pilot.
Alla som kör bil har upplevt att man kör långa sträckor och plötsligt upptäcker att man kommit långt utan att ha något minne av att man kört den senaste halvtimmen t ex, man har då kört med det undermedvetna. Så svårt är det att ratta bil manuellt. Jag kör inte buss men tror det är samma sak där.
Anmäl inlägget
Päron och äpplen
Skrivet av Svar: JohnnyB, 2012-10-05 03:39:48
Du har aldrig kört buss, har du? Hur är det med bil? Har du kört det?
Anmäl inlägget
Fatuige kills
Skrivet av F/o, 2012-10-04 23:03:27

I USA gjorde man om reglerna efter olyckor där fatuige spelat en nyckel roll.

http://m.youtube.com/watch?v=sLMPFJQTmZs

Är det det som behöver hända i Europa innan någon inser att man inte bör jobba 15h utan vila! Vare sig som pilot eller läkare eller lastbill/buss chaffis.
Anmäl inlägget
Varför blir det alltid bekvämlighetsfrågor????
Skrivet av Kurt-Yngve, 2012-10-04 22:04:54
Varför blir det alltid bekvämlighetsfrågor kamoflerade som flygsäkerhetsfrågor från pilothåll så fort arbetstidsregler ska diskuteras?

Flygplan ramlar inte ner för att piloter kan arbeta 15-16 timmar... Vem som tillhandahåller en macka efter 5-6 timmar är en ekonomisk fråga och har inget med flygsäkerhaet att göra.... Om det serveras/bjuds på hotellfrukost är inte heller en flygsäkerhetfråga. Går att skaffa frukost på annat sätt....
Anmäl inlägget
Päron och äpplen
Skrivet av JohnnyB, 2012-10-04 21:58:01
Av ditt svar så kan man tolka att du inte har en aning om vad du pratar med. Antingen flyger du inte över huvudtaget eller så är du en liten amatörpilot som flyger på ppl nivå dag vfr...
Det är inte mycket att slappna av i en cockpit, börjar du göra det så hamnar du efter flygplanet ganska snabbt och det ökar risken för en olycka.
Anmäl inlägget
Hela 3 st scientific experts
Skrivet av Trötthet, 2012-10-04 21:48:58
Verkar som de som sitter i myndigheten inte har flugit aktivt under de sista 10 åren. Detta är ett nederlag för flygsäkerheten. Skall det behövas ett Colganair haveri i Europa för att stoppa detta vansinne. Återigen går Nordamerika i spetsen beträffande flygsäkerhetstänk!
Anmäl inlägget
Päron och äpplen
Skrivet av Svar: F/O, 2012-10-04 19:41:29
Medan du sitter i en välkonditionerad cockpit och flygplanet går hela vägen på styrautomat med automatisk fart/kurs/höjdhållning och ATC ser till att du inte hamnar på kollisionskurs, så jobbar en busschaufför manuellt hela tiden med att styra bussen med millimeterprecision och anpassa allt efter rådande trafik och vägförhållanden. Han kan inte slappa av en enda sekund.
Anmäl inlägget
@buss
Skrivet av Per, 2012-10-04 17:52:24
Men varför har SAS byggt in så mycket sängar i sina stora maskiner för besättningarna om dom inte ska sova där medans dom är på jobb ?
Anmäl inlägget
Buss
Skrivet av F/O, 2012-10-04 16:17:25
Kör man en buss med kanske 70 passagerare har man rätt till pauser varje timme och får max köra 4,5 timmar utan rast. Kör man en Airbus med flera hundra passagerare har man inga rättigheter till rast (iaf inte långflygningar med bara två piloter, så som exempelvis till New York).
Anmäl inlägget
Europa = Grottfolk
Skrivet av Jonas, 2012-10-04 12:21:35
Flög i USA i 11 år, nu i Europa sedan 8 år. Fy f**n vad Europa ligger efter när det gäller sådant här. Nu verkar det bli ännu sämre... Det borde vara så att vi skall röra våra regler närmare FAA, inte tvärt om. I Europa tycker varje land att de uppfann flyget. CAA/EASA är ju ännu värre. Snart dags att lägga flygandet på hyllan för gott tror jag.
Anmäl inlägget
soooov
Skrivet av araben, 2012-10-04 11:41:16
Sas betyder ju som vi alla vet" så arbetsamt så" man blir ju trött av bara namnet, som pelle ovan skrev, så är det massa onödiga slippsar som trycker in sin näsa och bara "tycker" finns det någon verklig händelse där trötthet varit orsak till någon händelse, sprit blir man "hangover" av,är det detta slipsarna räknar in?
Anmäl inlägget
Rast...
Skrivet av X, 2012-10-04 05:32:34
Subpart Q säger ingenting om några raster överhuvudtaget. Det enda som står är att flygbolaget ska ta hänsyn till konsekvenserna av att jobba över sex timmar utan rast, med hänsyn till behovet av näring för piloter och kabinpersonal. Företag med kollektivavtal har då i regel som skyldighet att tillhandahålla mat ombord för personalen.

Företag utan kollektivavtal säger.: "Ta med en macka!"!
Anmäl inlägget
Vad det handlar om.
Skrivet av Pilot, 2012-10-04 03:05:43
Detta handlar inte om att piloter vill flyga mindre. Antalet timmar per år är densamma. Det handlar om hur man fördelar dessa timmar, på ett säkert alternativt osäkert sätt.
Anmäl inlägget
Till Rattarn
Skrivet av Olle, 2012-10-04 01:30:43
Rattarn, SPF kanske har en egen tolkning men det står inte i Subpart Q att du ska ha rast... vi har inte det iaf på vårt företag och jag jobbar inte i Sverige men inom EU. Skilj på kollektivavtal och subpart Q.
Anmäl inlägget
Ett balanserat förslag?!
Skrivet av Ryanpojke, 2012-10-04 01:03:55
För er som inte sett den innan.
http://www.youtube.com/watch?v=C2yLh34ZYhg

Hur fasiken kan Transportstyrelsen/EASA säga att det är ett bra förslag?
Vill de själva sitta på en maskin som går tech i skitväder när piloterna är inne på sin 15:e tjänstgöringstimme?! Jag själv känner mig redan trött efter tolv timmar..men man är ju inte mer än en robot..
Anmäl inlägget
@ rattarn
Skrivet av Jasså, 2012-10-04 00:00:04
jasså Rattarn.. Hade jag haft det så på jobbet så hade jag ju knappt fått någon lön. Nej här får man ta med egen matsäck och äta någonstans under flygningens gång. Rast har jag inte hört talas om under mina år på Ryan iaf. 30 minuters turn arounds hade också varit en förbättring, men inte för min plånbok. Suger att få betalt per schedulerad blocktimme utan grundlön. Snälla säg att det kommer något annat jobb snart.
Anmäl inlägget
suck
Skrivet av !?, 2012-10-03 23:40:09
Flygbranschen är slut som seriös arbetsgivare!
Anmäl inlägget
Vad menar Transportstyrelsen ?
Skrivet av Pelle, 2012-10-03 23:28:49
Det är tydligt att slipsarna i Norrköping aldrig jobbat som flygande personal och inte har någon aning om vad dom pratar om och vad dom utsätter oss för.
Vad Transportstyrelsen menar när dom säger att max tiden sänkts till 15 timmar ??? Det är ju max 15 timmar nu med...

Till dej som tror att det är 15 timmar arbete, du har fel, det är 15 timmar "flight duty"... Inte samma sak.
Men vill du sätta din familj med en sån besättning så visar det bara hur mycket du bryr dig om dom !!!
Anmäl inlägget
Ingen hänsyn till break
Skrivet av Cargo, 2012-10-03 21:11:32
På mitt bolag checkar vi in 04:30 och landar igen 13:00, utan rast eller mat ombord. Har vi otur blir det såhär 5dagar / vecka. Gissa om hotellfrukust serveras innan check in... nix...
Anmäl inlägget
.
Skrivet av Erik, 2012-10-03 20:27:08
Ja Olle, var jobbar du?!!
Anmäl inlägget
Rast
Skrivet av Rattarn, 2012-10-03 19:50:32
#Olle, Subpartq säger väl att du ska ha 1,5 tim rast block till block efter 6 tim tjänstgöring. Eller ska besättningen serveras mat ombord.
Anmäl inlägget
Trötta
Skrivet av Per, 2012-10-03 17:24:44
Först klagar piloter på att det inte finns jobb i Sverige och sen när dom får jobb äntligen så vill dom inte jobba så mycket
Anmäl inlägget
Trött
Skrivet av X, 2012-10-03 16:52:46
Men kära vänner, lyssna på er själva och ställ frågan: Har jag någonsin skrivit en rapport till transportstyrelsen om "fatigue" eller liknande? Svaret är NEJ och vad har ni då bidragit med varje gång? Sätt igång och skriv!
Anmäl inlägget
Jantelagen
Skrivet av A321, 2012-10-03 16:41:35
Tyvärr förpestas debatten av jantelag och folk som inte förstår vad ansvar innebär. Det är många som påstår sig veta men som inte har en aning!
Anmäl inlägget
Skulle även ...
Skrivet av Olle, 2012-10-03 16:40:14
...vilja tillägga att jag tycker rådande regelverk är alltför slappt. Vi kör 6 sektor dagar som är 10 timmar långa med 30 min turn around tid, UTAN ett enda lunch break... ingen crew food. Det är inte så svårt att räkna ut att alla i besättningen är helt slut efter sektor 4/5... I shuttle verksamheten borde det finnas krav, precis som inom buss, att ha ett verksamhetsstopp efter ca 4.5 timme. Det är verklighet eftersom folk först nu börjar rapportera detta, det skulle gjorts för länge sedan.
Anmäl inlägget
max tjänst
Skrivet av Elias, 2012-10-03 16:38:15
Vet inte om en autopilot klarar av en akut situation som tex en brand ombord. Verkligheten är att en pilot kanske stiger upp klockan tre efter kanske fem till sex timmars sömn och ska sedan kunna vara alert i femton timmar framåt. Låter inte som om det är rimligt!
Anmäl inlägget
Tyvärr försent att agera.
Skrivet av Olle, 2012-10-03 16:31:48
Det stora problemet i debatten är att piloterna säger Nej, myndigheten säger Ja. Det får allmänheten att tro att varje enhet jobbar för sitt intresse. Ett annat problemet är att ha en reglering för all flygverksamhet. I USA har man ett regelverk för shuttle trafik och ett för längre flygningar. Det går inte reglera shuttle trafik med långhaul regler. Tyvärr har inte piloter rapporterat fatigue som de borde ha gjort. Det är först nu som man höjer ögonen, vilket är för sent.
Anmäl inlägget
Öhh
Skrivet av Arne, 2012-10-03 16:26:26
"- De nya harmoniserade reglerna för flygbesättningar baseras på vetenskaplig forskning"

Det är möjligt men tyvärr glömmer han ju att berätta att de har plussat på flera timmar extra utöver vad forskarna ansåg vara säkert.
Anmäl inlägget
Stackars flygbolag
Skrivet av Fcl, 2012-10-03 15:25:59
Det är ju fruktansvärt att flygbolagen måste ta hänsyn till att piloterna inte kan jobba i mer än 15 timmar.

Klart att man borde kunna förlänga ytterligare "vid behov" eller "oplanetade händelser" eller kanske på "befälhavarens deskression".
Ett dygn eller så borde man väll kunna köra. Det finns ju autopilot!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev