Header banner ad
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Tillbaka till forum

Servicen på charterflyg/reguljär/lowcost

Tråden startades av Erik

Senaste åren har jag flygit en del, så väl med low-cost bolag, charterbolag som linjebolag, dock enbart i ekonomiklass.
Jag har slagits av tanken att det enbart är på charterbolagen som kabinpersonalen fortfarande försöker upprätthålla illusionen av flygandet som något exklusivt och angenämt. Har jag rätt?

Personligen tycker jag att flygresor är ungefär lika upphetsande som att åka med Swebus expressbuss, fast man sitter mycket bättre på Swebus. Jag blir faktiskt lite irriterad när kabinpersonalen säger floskler som att man ska ha en “angenäm resa” eller “härlig start på semestern”. Attityden verkar vara: “Nu mitt herrskap så ska ni få FLYGA, och det är jättefestligt för alla, det kommer bli en underbar upplevelse med vårt fina serviceprogram…” På low-cost och regulärflyget verkar man mer ha attityden… “*gäsp* Aja, nu är det en ny dag på jobbet, ni vet att ni ska nånstans o vi har ett jobb att sköta” Jag föredrar klart den senare varianten.

Med tanke på komforten på charterflygningar skulle jag önska att man snarare hade utrop som:”Vi vet att ni sitter som packade sillar, med knäna i varandras ryggar och att det är många skrikande barn ombord, hav tålamåd och hjälps åt för att göra lidandet så lindrigt som möjligt” Känns lite mer realistiskt.

Sen har jag en fråga till er som jobbar i branchen:
Jag gissar baserat på egna fördomar och erfarenheter att det tar nästan dubbelt så lång tid för paxen att boarda en charterflight som att boarda en reguljärflight. Charterpax verkar så jädra sega. Stämmer detta, och tar man isåfall hänsyn till det när man sätter tider för boarding?

Publicerad den 2011-08-17 10:35
Skriv ett svar
Antal svar: 24

svar

Sophie
2011-08-30 00:00

Personligen förstår jag inte skillnaden mellan TUIs eller Primeras 737-800 och Ryanairs eller Norwegians dito. Lika trångt, samma tjat om allt som ska köpas. Enda skillnaden är att jag slipper Skavsta om jag väljer bort Ryanair.

Eftersom charterflygets andel av resemarknaden sjunker kan det antas att resenärerna, i ökande omfattning, väljer andra färdsätt.

Det enda som inte ger katastrofsiffror för charterbolagen är att marknaden som helhet växer.

Arne Anka
2011-08-29 20:02

Vet i sjutton om inte Svensk charter ändå överträffar Amerikanska Continental, nyligt uppköpta av United. Gjorde nyligen en resa till Sydamerika med nämnda bolag, via Newark. Det enda som var bra ombord var underhållningssystemet på 757:an, resten var ju rena katastrofen. Totalt ointresserad personal ombord, rent av otrevliga mot somliga passagerare (dock inte mig) Dålig mat mm.
Missad anslutning, och ett synnerligen ointresserat bemötande trots att det var Continental:s försening som orsakade det hela. Givetvis kunde man inte se till att väskan kom med trots 5 timmar i EWR… I could go on and on…
Jag lovar att aldrig bli irriterad på Svensk charter och deras utrop mm…

Per
2011-08-29 19:43

Well, var inte meningen egentligen, men eftersom det bolaget nämndes tidigare i diskussionen så fortsatte jag.

Lotta
2011-08-29 18:08

Oj oj PER, nu fick du in lite gratis reklam för novair också,,, det är ju tur att man har val möjligheten, Våga vägra charter,,!!!!!!

Per
2011-08-23 20:54

Vilken diskussion.

Konstateras kan väl att det är tur att det finns något för alla.

Den som idag 2011 reser på charter med ett charterflygbolag och förvånas över deras serviceupplägg får nog skylla sig själv.

Visst kan jag resa med Iberia till Gran Canaria på vintern istället för med Novair, men med för det första betydligt längre restid pga mellanlandning (vilket även medför större negativ miljöpåverkan), för det andra kostar det inte som jag brukar betala runt 1500 kr t/r med Iberia utan snarare 4000 kr (mellanskillnaden kan jag ha roligare för).
Filmunderhållningen är det knappast någon som tvingar en att titta på, man kan läsa en tidning om man vill det eller slå på laptopen och titta på en egen film. Oj, tog strömmen slut i laptopen? Attans det finns ju inga eluttag på charterkärrorna, men det gör det ju heller inte på SAS fina reguljärkärror (som förövrigt även de går som charterkärror, framförallt på sommaren) och eftersom du då säkert sitter och tittar på film eller i bästa fall somnat framför filmen med dina egna hörlurar på så hör du ju inte alla annonseringar i pa-systemet eller barn som skriker.

Försäljningen ombord styrs som så mycket annat av tillgång och efterfrågan. Skulle ingen vilja köpa lotterna, så skulle knappast flygbolagen trycka upp de heller och då skulle heller inte annonsering av de göras, men tydligen tycker charterpaxen att det är ett kul tidsfördriv.

Maten, ja denna evigt omdiskuterade heta potatis. På charter har man alltid valet (short, medium-haul) att köpa till sin måltid för runt 160 kr t/r. En enklare trerättersmeny med varm mat, varmt bröd och kaffe. Helt överkomligt med tanke på att tex SAS tar 70 kr för en sandwich och kaffe. Visst maten kanske inte alltid är den bästa, men ät svindyrt på flygplatsen innan du går ombord så slipper du punga ut charterbolagens 160 kr och SAS 70 kr. Enkel mattematik.

Lugn och ro får man i skogen, i skärgården eller landet. Ett tips kan ju vara öronproppar och ögonmask om du vill stänga in dig i din egen bubbla.

Just Novair som jag nämnde innan har dessutom 2 klasser ombord, så för runt 400 kr extra t/r sitter jag lika bekvämt som på reguljärflyget, blir bjuden på dryck till maten, får hörlurar till filmen, incheckning vid egen disk och 30 kg bagage. Eller på Longhaul för runt 4000 extra får jag en liggstol (142 cm benutrymme) fri drick, uppgraderad meny, fria filmer på egen tvskärm, separat incheckning, tillgång till lounge på ARN, VIP-service på ankomstdestinationen med smidigare passvisering som följd. Undrar om Thai också bara tar 4000 kr extra för allt detta?

Nej kontentan av det hela. Det finns något som passar alla, eller ja de flesta i alla fall.
Leve valfriheten och leve charter- såväl som lågpris- och reguljärbolagen!

pottz
2011-08-20 14:16

Värt att tillföra diskussionen är huruvida matstandarden skulle kunna vara bättre. Har jobbat lite inom flygcatering och kan säga att det mesta är färdiglagat som anställda bara “slevar upp” i plastbyttorna. standarden skulle kunna höjas. visst, det innebär en kostnadsökning. Men med tanke på vad man betalar för en portion så skulle man kunna få lite mer…

Aft
2011-08-20 10:44

Såhär är det – när du flyger så har olika bolag olika upplägg och det får alla helt enkelt hacka i sig… Går du på HM så får du en viss service i en ganska trång butik med standardiserade prislappar och går du annorstädes så får du helt enkelt en annan upplevelse men kanske betalar mer. Efter plånbok, tycke, önskan, behov, smak eller vad det nu är så väljer du vart du går och handlar. Väljer du då att gå till HM och köpa din tröja så kommer du väl inte ut som den suraste gubben i världen och gnäller på allt som finns och hände där inne.

För mig är det så att jag hellre har en lite stökig barnfamilj ombord än Ess…

Sen är det ju faktiskt vanlig hyfs att säga “smaklig måltid” eller liknande till någon om man serverar mat men de av er som stör er så mycket på det kanske inte säger “hej” eller “tack” till störande servicepersonal…

Flygvärden
2011-08-19 20:39

Jag håller med dig Erik om din kritik om att passagerar inte är ABP (Able boddied passenger) får sitta vid exit även under start och landning. Till syvene och sist så är det vi (kabinbesättningen) som ska avgöra om vi anser att passagerarna som sitter vid en nödutgång ska få sitta där under start och landning. Jag hade aldrig låtit en äldre man sitta vid en nödutgång under start och landning. Då hade han vackert få ta en annan plats under start och landning. I de flesta fall då man ber passageraren flytta på sig så sker det utan problem. Skulle det bli en diskussion måste man stå på sig. Säkerheten går före allt annat. Spelar ingen roll att denne har spenderat pengar för bättre benutrymme. Dessa platser är till för nödutrymmning i första hand. Den som sitter vid den utgången ska vid en nödsituation kunna öppna dörren och även i vissa fall bistå kabinpersonalen vid en nödsituation.

Erik
2011-08-19 19:11

Tack för bra synpunkter. Jag förstår att det i stor mån är säljet och provisionen som gör att man kör denna enligt mig lite överdrivna stilen på charterflygningarna.

Det finns en annan aspekt av det som jag också har funderat över. Numera är det ju ganska vanligt att man tar ut en extraavgift för de sittplatser som är vid nödutgången. Då även personer som har lite längre ben än normalt kan sitta där utan att få skavsår, eller värre skador på knäna. Jag köper själv gärna dessa platser när möjlighet finnes, eftersom det gör en annars mycket plågsam resa lite mindre plågsam.

Nåväl, jag har vid flera tillfällen observerat att äldre distingerade gentlemen med käpp har ockuperat dessa sittplatser. Vid något tillfälle har man dessutom kunnat ana en begynnande senilitet. Enligt reglerna skall den som sitter vid nödutgång vara fysiskt frisk och kunna vara behjälplig vid en nödsituation. Detta får väl anses högst tveksamt om personen har käpp har svårt att röra sig etc.

Vid en del tillfällen har kabinpersonalen hänvisat en ganska sur gentleman till annan plats i planet under start och landning. Självklart är mannen sur då han betalat dyra pengar för “extra benutrymme”. Men ibland har man struntat i detta och låtit semesterfiraren, tillika taxfreekonsumenten och kassakon sitta kvar på sin plats, även under start och landning.

Så när låter man kommersiella hänsyn gå före säkerheten ombord?

buisness ressenär
2011-08-19 13:22

haha, kunde inte hålla med insändaren mer,
åkte med familjen till kreta i somras med novair, ingen av oss fick en blund ombord för att stewarden som tydligen var chef ombord malde och malde nästa hela hemresan om lotter, taxfree och varenda produkt erbjöd i katalogen,,,
tacka fan vet jag för reguljär bolag som SAS som är proffsiga nog och låter en vara ifred ombord och VILL jag köpa nåt från cloud shop så gör jag d……

CC
2011-08-19 11:44

Nu är det så här, många av den äldre generationen som flyger charter ser det fortfarande som lite fint att flyga. Det gör även barnfamiljerna som i vanliga fall inte flyger så ofta, dom har jätte höga förväntningar kring detta med att flyga. Att vi gullar med deras barn är ödmjuka och trevliga mot passagerarna hör till vårat jobb. Den som inte uppskattar vårat pladder i pa´t är den som reser dagligen. Men dessa charter gäster uppskattar detta och det ingår i charterkonceptet. När vi har vart en trevlig ödmjuk besättning som annonserat ut erbjudanden som är rena fyndet i paxens ögon samt att vi gett dom en underbar service så skall du stå där framme och ta emot deras ” tack för en trevlig resa och kanon service” då vet vi att vi gjorde ett riktigt bra jobb och gav dom en trevlig början/avslut på semestern!

Men som sagt ta du gärna en reguljär kärra!

solresan
2011-08-19 11:19

Jag önskar att det kunde få bli tyst och nedsläckt i kärran även på en charter?

Jag tror vi var över frankrike innan “flygvärden” slutade vråla om sina jävla erbjudanden och lotter. Jag hade konstant huvudvärk hela resan innan jag lyckades somna ifrån eländet!

Varför får man inte välja om man vill höra på “erbjudanden”?

SJ
2011-08-19 11:05

@Ess-whatever.. Det ar alltid lika tragiskt att lasa nar ngn tar sina personliga erfarenheter och asikter och applicerar dem pa hela manskligheten. Det ar naturligtvis sa att du har ratt till dina asikter om att hela upplagget suger och att om du minsann fick bestamma sa skulle hela branschen reformeras.

MEN, tror du allvarligt talat att flygbranschen, precis som alla andra branscher, inte styrs av tillgang-efterfragan? Man gor helt enkelt undersokningar om vad kunderna vill ha och gor sedan sitt basta for att leverare detsamma. Om alla hade haft din asikt ja da hade flygresorna sett ut som du vill och du hade haft cabin crew som hade slangt ner dig i ditt sate och sagt till dig att halla kaften for annars kan du ju kanske stora ngn annan, och ror du dig utanfor dina satesgranser blir du atalad for luftfartssabotage.

Jag jobbar sjalv inom branschen som pilot och flyger mycket aven i kabin, bland annat positioning flights och for att komma hem och halsa pa slakt och vanner i sverige. Jag vill definitivt ha ngn som onskar mig en trevlig resa med ett leende, ngn som fragar mig om det finns ngt sarskilt jag skulle vilja kopa, helt enkelt vill jag ha service. Det ar inte for att jag inte vet att de forsoker tjana pengar pa mig, for det ar sa vart samhalle ser ut inom alla branscher. Vill du inte att folk ska vara “fejk-trevliga” och serviceinriktade mot dig for att forsoka tjana en slant pa dig da far du flytta till antarktis (och halla dig sa langt borta fran forskarstationerna dar som du bara kan), bli sjalvforsojande och aldrig traffa en manniska igen i hela ditt liv.

Summan av kardemumman ar att vill du inte ha det som det ar inom flyget idag sa skit i att ta flyget da. Det finns alltid andra alternativ, och ger det har dig ett samre och mer negativt liv sa kanske det ar vart de extra timmarna/dagarna/veckorna det tar att sig ngn annanstans med bil/bat/tag/buss, for att inte namna den okade risken av att faktiskt stryka med ngnstans pa vagen. Jag uppsakattar i alla fall allt det harda jobb som cabin crew och alla andra inom flyget lagger ner for att gora sina resenarer sa nojda som mojligt. Go flight!

(Applicera prickar over valfria bokstaver) 😉

Nya tider
2011-08-19 10:29

Det är bolag som har tänkt på detta. Drivs av gamla “charterrävar” också. Tripx.se är ett bolag som startade förra året, som har skalat bort allt som de tror kunderna inte vill betala extra för. Dvs. reseledare, jobbiga charterflygningar och inte minst så kan de erbjuda flexibla resor – dock med samma trygghet i form av resegaranti etc. Bolaget känns som ett komplement till charterbolagen. Tydligen så är detta en trend i Tyskland och England. Nu flyger Norwegian, Cimber etc. till samma resmål som charterbolagen, och ofta är de billiga. Och flyger de inte så paketeras andra flygbolag med bra stop. Kunden får med andra ord större valfrihet och flexibilitet. Marknaden håller nog på att “ritas” om lite. Det hade ju inte funkat för några år sedan… Tror detta är det nya sättet att resa på – dessa gör sökjobbet och levererar billiga och smidiga resor.

Flygvärden
2011-08-18 22:14

@Ess….
Men då är det ju jättebra att du kan välja ditt reguljärflyg och icke-charterhotell när du och din familj är ute och reser. Vi har alla valfrihet och har olika behov när vi reser. Du föredrar reguljärt och andra föredrar charter, mer komplicerat än så är det inte..

Ess-a-essare
2011-08-18 15:40

@ Flygvärden:
Ordet “filmunderhållning” får mig att vilja sprängas i bitar. Vari består underhållningen? Att kika på en b-film eller att ni får sälja hörlurar? Vill jag titta på film så går jag gladeligen på bio. Vill jag äta gott och därmed ha en “smaklig måltid” så går jag på restaurang. Vill jag ha det angenämt så väljer jag att umgås med familjen eller goda vänner över ett glas vin. Vill jag dricka päroncider/öl så går jag till min lokala krog. Vill jag ha parfym/godis så går jag till affärn. Vill jag ha starksprit så går jag till systemet. Vill jag köpa lotter så går jag till spelhörnan på ICA. Vill jag sitta i princip på någon annan, ja då vet jag faktiskt inte vad jag gör…

Ja, när jag och min familj ska på semester så är det alltid reguljärflyg + normalt hotell (hotell som Sunprime, Sunwing, BlueCouples osv får mig att vilja kräkas på grund av eviga happy hours, all inclusive [vem fan kom på det otyget egentligen?] och ovana resenärer som försöker kommunicera på svenska med spanskar). Om det blir med ett low-costbolag eller exempelvis Scandinavian avgörs det på punkten vilket som är smidigast. Prislappen har mindre betydelse, är det semester så är det?

Flygvärden
2011-08-18 09:04

@Ess-a-essare

Att du inte gillar serviceupplägget som finns ombord på charterflyget får stå för dig. Att du inte gillar det, det ska respekteras. Dock finns det faktiskt de som uppskattar detta, oavsett hur svårt det är för dig att förstå det.
Du kan inte gämföra en Tuifly flygning med en SAS flygning till Frankfurt. Du har ett viss typ att kund som flyger charter, och affärsresenären som ska till Frankfurt. Man har olika syften med resan.

Jag antar, att du som inte är särskilt förtjust i att flyga charter, du väljer väl att flyga reguljärt när du ska på semester? För man har det valet. Man behöver inte flyga charter. Men gör du det, ja- då får du leva med diverse serviceupplägg. På samma sak så får den som kanske flyger reguljärt, räkna med mellanlandning, ingen filmunderhållning osv.

Och det stämmer, vi vill tjäna pengar på paxen. Men vad är det för fel på det? Går jag in på en affär eller restaurang så vill ju den tjäna pengar på mig också. Ombordsförsäljningen vilket innebär allt ifrån drinkvagn till försäljningsvagn och taxfree är en enorm inkomstkälla för charterbolagen. Skulle inte vi ha något utav ovanstående skulle vi heller inte betala det pris vi idag gör när vi reser på charter. Och då ställer vi oss frågan. Vill du och alla andra betala ett högra pris för charterresan?

Ess-a-essare
2011-08-17 19:28

@ Flygvärden:
Jag kan för mitt liv inte förstå vem som anser att det är trevligt/roligt/festligt/spännande/vadsomhelst att flyga. Det är precis såsom trådstarten säger: lika trevligt som Swebus Express. Det är möjligt att barn kan tycka det är “spännande” att flyga, men vuxna människor? Får dessa människor liknande upplevelser av spänning på tåg eller buss?

Jag, personligen, skulle tycka det sved något så alldeles äckligt att behöva höra att en värdinna önskar mig en “behaglig resa”. Speciellt mycket hade det svidit om jag hade behövt SPARA ihop pengar för att plågas i någon timme. Det gör det ju bara än värre, här har jag lagt undan mina surt förvärvade pengar för att behöva ha det angenämt under en flygning.

Varför är charterhäxorna så “trevliga”? Varför är det mycket gladare miner ombord på en trång TUIflykärra på väg till Samos än på en helt vanlig flygning med linje SK475/LH114/vad som helst? Jo, därför att värdinnorna vill tjäna pengar på paxen. Vem hade velat bli berusad (ja, många charterpax blir sådana när de flyger…) tillsammans med kabinpersonalen på SAS? Inte jag åtminstone. Vem inspireras ens att köpa något ur CloudShop? Men på charterbolagen så är det “serviceprogram”, “Comfort Class” (var fan ser de komforten någonstans?), “extra benutrymme, hit och extra benutrymme dit”. “Smaklig måltid” säger storleende Klara, 26 år, när hon slänger fram en bricka med överkokt SKITMAT. “För vem då, mig eller för ditt bolag som tjänar pengar på den” – tänker jag säga nästa gång!

Skriver ess-a-essaren som inte ens kan se att Emirates “svit” var något att ha…

Linn
2011-08-17 19:21

Thomas Cook Airlines Scandinavia…

Flygvärden
2011-08-17 17:24

Lite svar på dina frågor.
Varför det tar längre tid att boarda ett charterflyg är för att charterresenären generellt är mer ovan. Olika typer utav resenärer, allt ifrån barnfamiljen till paret. Man märker detta då vi i vissa fall ber passageraren att ta ett steg in i mittgången så att andra kan komma fram till sin plats. Vad gäller hänsyn till boardingtiden så regleras den efter flygplanstypen. Beroende på hur många passagerare som kärran tar. Det i sin tur styr våra arbetstider. Vi börjar x antal timmar/minuter före en flygning. Då ska mycket hinnas med, alltifrån briefing i crewrum till all safetycheck i kabinen till att stämma av så att cateringen stämmer. Man kan givetvis utöka boardingtiden så att den inte upplevs så stressigt, men då betalar du som passagerare givetvis ett helt annat pris för resan.

Alla vet att charterflyg har sämre pitch än vad reguljärbolaget har, därför är det fortfarande prisvärt att flyga charter. Och vi vet alla om att det är trångt, men varför påminna folk om det? När alla kommer ombord så är de fulla av förväntningar. I kanske ett helt år så har de sparat ihop till sin resa. Och tro det eller ej, flygresan spelar för många en viktig del utav en trevlig start på semestern. Därför vi gör dessa annonseringar som vi gör.

Hoppas att detta gav dig lite mer kött på benen..=)

Skriv ett svar

Antal tecken 0/1500