Boeing 787-8 Dreamliner

Publicerad den 31 augusti 2006
Kommentarer
Detta är basmodellen i Boeings Dreamliner flotta. Den kommer att följas av 787-3, som är en version för kortare distanser, beställda av ANA och Japan Airlines och 787-9 vilket är en förlängd 787-8.

Första kunden på 787-9 heter Air New Zealand och man beräknar leverans i december 2010. Boeing 787-8 Dreamliner är storleksmässigt jämförbar med Boeing 767-300ER och lär väl ersätta dessa flygplan framöver.

Första kund på basversionen är All Nippon Airways (ANA) i Japan och första kund i Europa är LOT Polish Airlines som kommer att få sin första av sju beställda Dreamliner 2008.


Kunderna kan välja på motorer från Rolls-Royce (Trent 1000) eller General Electric (GEnx) där bland annat Volvo Aero medverkar i utvecklingen.

Dreamliner har redan slagit ett världsrekord med över 400 beställda flygplan långt innan den första prototypen har kommit i luften.

Boeing har denna gång lagt ut en hel del tillverkning utomlands. Mitsubishi Heavy Industries, Kawasaki Heavy Industries och Fuji Heavy Industries är några av de japanska leverantörerna.

De tillhandahåller och tillverkar bl.a. stora delar av vingen, centre vingbox, hjul till huvudstället och delar av främre flygkropp. Cirka 35% av Dreamlinern kommer att komma från dessa “tunga” industrier.  Vought och Alenia samarbetar kring stabilisatorn, mitt-och bakkropp.

Boeing kommer dock själva att tillverka flightdeck, vertikala fenan och göra slutmonteringen i fabriken i Everett i Seattle.

En intressant detalj i sammanhanget är att Boeing vill minska moteringstiden till tre dagar att jämföras med de två veckor det tar att sätta ihop en Boeing 777.

Ett tekniskt oerhört intressant flygplan där för första gången mer än 50% utgörs av kompositmaterial , bland annat hela nospartiet. 

Motsvarande mängd kompositmaterial i Boeing 757/767 är tre procent för att göra en jämförelse. Man höjer också kabin trycket från nuvarande 2400 meter till drygt 1800 meter.

För  den enskilde passageraren som har ont av tryck i öronen kommer detta att bli en stor och radikal förbättring.

Dessutom kan ju inte ett kompositskrov rosta vilket gör att man kan ha en betydligt högre luftfuktighet i kabinen. Komfortmässigt viktigt på långa flygningar inte minst.

Här har det svenska företaget CTT Systems fått ett uppdrag att med sin avfuktningapparatur “Zonal Drying System” göra det behagligt för passagerarna. Denna detalj kommer att bli en standardkomponent i Boeing 787 Dreamliner.

Även SAAB Aerostructures medverkar och utvecklar dörrarna till lastrummet, så svenska intressen finns lite här och där i detta framtidsflygplan. Dreamliner  kommer ocså att få mycket större fönster än på vanliga trafikflygplan vilket innebär att fler passagerare har möjlighet att se ut om de så önskar. Dessutom en helt nydesignad interiör.


Flyghistoriska hälsningar,
Hans O. Sandström
SFF-Småland


Boeing 787-8 modell tillverkad av PacMin models i Kalifornien.

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten