Samgåendet med Air France/KLM innebär också att den skandinaviska marknaden öppnar sig för tre dotterbolag, inklusive ett lågprisbolag som ingår i bonussystemet. Två av dem flyger redan på Sverige och utökar nu trafiken.
I det kommande samarbetet med SAS har Air France/KLM med sig något nytt: ett eget lågprisbolag, Transavia och de agerar redan nu snabbt: I Norge utökar Transavia sin linje Paris/Orly-Oslo från fyra till sex avgångar i veckan och öppnar en helt ny linje från Orly till Bergen. Samtidigt öppnas ny trafik mellan Eindhoven och Oslo och redan den 1 december inleder man åter trafik på sträckan Amsterdam-Tromsö.
I Sverige har Transavia flugit på Lyon och även provat Montpellier, men är relativt okända på den svenska marknaden – än så länge. Transavia Holland och Transavia France har tillsammans 115 Boeing 737-800 vilket ger en flygplansflotta med resurser.
Transavia har en lite ovanlig bakgrund som lågprisbolag. De började flyga 1966 och startades när en grupp erfarna piloter och flygfolk köpte upp Transavia Limburg som hade tre DC-6B. Den första charterflygningen gick till Neapel. Men till skillnaden från många dagsländor bland charterbolag vid denna tid, höll sig Transavia på vingarna. Efter tio år hade man 45% av den holländska chartermarknaden med fjorton Caravelle. Största konkurrent var Martin Air Charter, även det ett holländskt flygbolag. År 1986 inledde Transavia reguljärflyg till London och hade en kort tid även ett eget lågprisbolag Basiq Air. I flottan fanns Boeing 737-200 och -300, men också större A300, A310 och Boeing 757. KLM började känna sig hotat och tog 2003 över Transavia. År 2007 startades även Transavia France.
Transavia opererar dock som en marknadsmässig enhet med självständig ledning. I Holland ägs det till 100% av KLM. Det franska Transavia ägs till 5% av KLM och 95% av Air France. Under perioden 2008 till 2011 drevs även Transavia Danmark, men det blev ingen succé. En bas i München har också lagts ned. Under den mörka pandemitiden har Transavia gått mot strömmen och växt från 74 flygplan till 115. De har köpt in överblivna och relativt unga 737-800 för låga priser, däribland fem som tidigare flög i SAS. Framtidsplanerna handlar om att öka med minst tio maskiner om året med sikte på fördubbling men också modellbyte. Snart kommer den första A320Neo till Transavia France och de första fem A321Neo till Transavia Holland. De är en del i en order på 100 Neo med ytterligare 60 på option, som Transavia delar med KLM.
Utan tvekan studerar Transavia just nu den norska och svenska marknaden med lupp efter nya möjligheter. Sedan flera år tillbaka har Transavia ett intressant samarbete för att möta sommartopparna i trafiken. De leasar in flyg från Sun Country Airlines i USA och flyttar över egna plan till Sun Country på deras högsäsong som är vintertrafik till Västindien och Florida.
Transavia har baser Paris/Orly, Montpellier, Lyon, Nantes samt Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven och Bryssel; orter att hålla ett särskilt öga på alltså när det gäller möjliga linjer till Sverige och Skandinavien.
Med KLM följer även två anda flygbolag av intresse. Martin Air Charter har nämnts. Det grundades 1958 med en liten DeHavilland Dove 6 och fem anställda. De flög charter med DC 3 och senare Convair Metropolitan, en av dessa blev flitigt inhyrd av Linjeflyg, när de hade brist på plan. Efter några år såldes Martinair av grundaren till holländsk shippingindustri, vilket väckte intresset för frakt, samtidigt som man flög charter. När man hade nio egna MD-11, var sex av dem i kombiversion som Martinair brukade för frakt på vintern och semesterfirare på sommaren; tre var enbart frakt. Till sist hamnade även Martinair under KLM, för att från 2011 bara flyga frakt med fyra Boeing 747-400F, som ska troligen kommer ersättas med fyra A350F. Nyligen blev man regelbunden gäst på Oslo som stopp på linjen Chicago-Oslo-Amsterdam; fisk är en anledning.
Ett tredje dotterbolag att hålla ögonen på är KLM:s motsvarighet till SAS Link. KLM Cityhopper har en flotta på 65 flygplan, arton av dem är Embraer 195 i E2 modell, 17 är EMB 175 och 30 är EMB 190. Med dem flyger KLM flera gånger dagligen till Linköping, samt tidigare även till Växjö och sju destinationer på norska västkusten. Att KLM Cityhopper dyker upp på flera svenska regionalflygplatser får betecknas som en lågoddsare, om nu inte SAS Link ska göra jobbet.
Att KLM kommer behöva Transavia för att slåss mot Ryanair, Wizzair, Norwegian och Vueling är mer än troligt, särskilt innan SAS eget höga kostnadsläge drivits ned.
En intressant faktor vad gäller Transavia är att de, trots all economy ombord, är anslutna till Air France/KLM:s bonussystem och kan komma att kopplas även till SAS Eurobonus på sikt.