
Upp och ner på Swedavias flygplatser
Publicerad den 7 maj 2025Under april reste drygt 2,6 miljoner resenärer via Swedavias tio flygplatser, det är ganska exakt samma nivåer som april 2024. Den starka efterfrågan på utrikesresor fortsatte i april och ökade med tre procent. Även inrikesresandet från de regionala flygplatserna i norr, Umeå, Luleå och Kiruna hade en högre efterfrågan, men från de södra flygplatserna var intresset för inrikesflyg fortsatt svagt.
Glädjande nog visar Transportstyrelsens prognos att inrikesflyget når botten i år för att sakta stiga uppåt igen under kommande år.
Bromma Airport hade av naturliga skäl de lägsta passagerarsiffrorna. 1022 passagerare flög från Bromma Airport i april, vilket är en minskning med 99 procent jämfört med förra året.
På Arlanda Airport var det desto mer fart med totalt 1 954 231 passagerare, en ökning med sex procent jämfört med april 2024. Utrikesresandet ökade med närmare tre procent medan inrikesresandet steg med 22 procent och landade på totalt 335 000 resenärer. Det ökade inrikesflyget är orsakat av passagerarflytten från Bromma till Arlanda. Ryanair adderade en fabriksny Boeing 737 och Norwegian återöppnade sin pilotbas på Arlanda.
Även Göteborg Landvetter fick en tillökning med en Boeing 737 i Ryanairs färger. Drygt 424 000 resenärer passerade Landvetter i april, vilket innebär en marginell minskning mot föregående år. För utrikesresandet är nivåerna likartade med april 2024 med 381 000 resenärer, medan inrikesresandet minskade med nio procent till knappt 43 000 resenärer.
På övriga åtta Swedavia-flygplatser syntes en skiftande utveckling av resenärsnivåerna under april. Starkast resenärsutveckling sågs på de nordligaste flygplatserna: Luleå Airport med en ökning på drygt nio procent, Kiruna Airport som ökade med åtta procent och Umeå Airport som gick framåt med sex procent.
Swedavia ser positivt på framtiden:
– Nu börjar sommartrafiken på Sveriges flygplatser. Det innebär en fortsatt stark efterfrågan på utrikesresor och stärkt tillgänglighet med ett tjugotal nya flyglinjer.
Kommentarer
Som vanligt utelämnas den viktigaste analysen, nu när man faktiskt kan göra en relevant jämförelse (när SAS rampat upp sin inrikestrafik som utförs av BRA).
April 2024 hade Bromma 88882 inrikesresenärer, Arlanda 275433 st. April 2025 hade Arlanda 335109. Alltså har Stockholm som helhet tappat 29206 inrikesresenärer, d.v.s. ca 8% av förra årets totala antal. Förenklat bör man kunna anta att ca 2/3 av Brommaresenärerna följde med flytten till Arlanda, medan 1/3 antagligen tog bilen, färjan eller tåget istället.
Problemet med Bromma är att driften är beroende av skattepengar och det finns ett flygbolag som också är beroende av skattepengar.
1022 passagerare i april på Bromma. En sjätteklassare kan ju räkna ut hur mycket Bromma går back nu. Fortfarande 40 anställda på Bromma vs intäkterna från 1022 passagerare. Sen har vi all fast infrastruktur som kostar multum. Även om trafiken från Växjö drar igång så hjälper det föga.